Susitikimui teisėjavo arbitras iš Anglijos Howardas Webbas.

Ispanijos futbolininkai aikštėje dominavo visas 90 minučių, bet buvo neagresyvūs bei taip ir nesugebėjo įveikti drausmingos varžovų gynybos. Šveicarijos futbolininkai turėjo vos dvi geras progas įvarčiui pelnyti ir vieną jų išnaudojo.

Ktose H grupės rungtynėse trečiadienį Čilės futbolininkai 1:0 įveikė Hondūro rinktinę.

Susitikimu tarp ispanų ir šveicarų baigėsi pirmasis čempionato turas. Trečiadienio vėlyvą vakarą A grupės dalyvės PAR ir Urugvajaus komandos sužais pirmąsias antrojo pirmenybių turo rungtynes.

Ispanų starto sudėtyje žaidė pasveikęs saugas Andresas Iniesta, o puolėjas Fernando Torresas liko ant atsarginių žaidėjų suolo. Tiesą, aikštėje jis pasirodė antrame kėlinyje.

Šveicarijos ekipai negalėjo padėti traumuoti rezultatyviausias visų laikų jos puolėjas Alexanderis Frei'us ir saugas Valonas Behrami.

Ispanijos rinktinės sudėtis: Iker Casillas, Carles Puyol, Gerard Pique, Joan Capdevila, Sergio Ramos, Sergio Busquets (61 min. Fernando Torres), Xabi Alonso, Xavi, Andres Iniesta (77 min. Pedro), David Villa, David Silva (61 min. Jesus Navas).

Šveicarijos rinktinės sudėtis: Diego Benaglio, Stephane Grichting, Philippe Senderos (35 min. Steve von Bergen), Reto Ziegler, Stephan Lichtsteiner, Benjamin Huggel, Gokhan Inler, Gelson Fernandes, Tranquillo Barnetta (90+1 min. Mario Eggimann), Blaise N’Kufo, Eren Derdiyok (79 min. Hakan Yakin).

Rungtynės

Pirmosiomis minutėmis susitikimo favoritai ispanai beveik be atvangos kontroliavo kamuolį, bet stačia galva į puolimą nesiveržė, žaisdami pozicinį futbolą ir ieškodami spragų varžovų gynybiniuose veiksmuose.

9-ą min., po pirmosios šveicarų atakos, Ispanijos komandai pavyko greitai kontratakuoti, D. Villa prasiveržė kairiuoju kraštu, bet puolėjas per toli atleido kamuolį ir pavojų užgesino Šveicarijos vartininkas Diego Benaglio.

Ispanų atakos kairiuoju kraštu tęsėsi – 16-ą min. D. Benaglio budrumą smūgiu patikrino Davidas Silva. Šveicarijos komanda visa sudėtimi gynėsi savo aikštės pusėje.

24-ą min. puikios galimybės neišnaudojo Ispanijos rinktinės gynėjas. Gerardas Pique išvengė nuošalės spąstų, iššoko prieš vartininką, bandė atlikti apgaulingą judesį ir dėl to kiek užtrukęs smūgiavo, tačiau D. Benaglio spėjo pasiruošti ir atmušė kamuolį.

Netrukus šveicarai pirmą kartą grasino varžovų vartams – Reto Zieglerio smūgį atlaikė Ikeras Casillasas. Šveicarai vis mėgino kontratakuoti, o Ispanijos futbolininkai gudriai stabdydavo juos smulkiomis pražangomis dar prie aikštės vidurio.

30-ą min. A. Iniesta kontratakoje uždirbo baudos smūgį Šveicarijos baudos aikštelės prieigose, bet D. Villos smūgiuotas kamuolys skriejo į užribį.

35-ą min. Šveicarijos rinktinės gretose – priverstinis keitimas. Susižeidusį gynėją Philippe’ą Senderosą pakeitė Steve’as von Bergenas.

Kėlinio pabaigoje gražiai atakavo D. Villa. Atitrūkęs kairiuoju kraštu, puolėjas suklaidino iškart du gynėjus ir, pamatęs į priekį išėjusį D. Benaglio, pabandė permesti kamuolį per Šveicarijos vartininką, tačiau mėginimui pritrūko tikslumo.

Ramus pirmasis kėlinys, apie 80 proc. laiko vykęs vienoje aikštės pusėje, baigėsi be įvarčių.

Jau nuo pirmųjų antrojo kėlinio minučių ispanai užgriuvo varžovus su dar didesne jėga, tačiau Šveicarijos ekipa atsilaikė ir sulaukė savo šanso. 52-ą min. greitoje atakoje šveicarai žaidė keliais trumpais tiksliais perdavimais ir po nedidelės sumaišties Ispanijos baudos aikštelėje Gelsonas Fernandesas griūdamas nukreipė kamuolį į I. Cassilaso ginamus vartus – 1:0 ir netikėtas įvykių posūkis rungtynėse.

Praleidę įvartį Ispanijos futbolininkai kantriai tęsė savo atakas, o jų strategas Vicente Del Bosque į aikštę metė dar didesnes puolimo pajėgas – Fernando Torresą ir Jesusą Navasą.

67-ą min. D. Villos ir F. Torreso tandemas pradėjo veikti – abu puolėjai aplenkė visą Šveicarijos gynybą, tačiau D. Villos perdavimo sulaukęs F. Torresas nesusitvarkė su kamuoliu ir vėliau jau smūgiavo netiksliai.

Netikėtai pirmaudami šveicarai taip pat neužsidarė aklinoje gynyboje, mėgino atakuoti centru.

70-ą min. nuo išlyginamojo įvarčio Šveicariją išgelbėjo skersinis – pavojingai smūgiavo Xabi Alonso.

74-ą min. ispanai vėl vos nebuvo nubausti. Į jų baudos aikštelę įšokęs Šveicarijos komandos puolėjas Erenas Derdiyokas gražiai klaidino gynėjus bei I. Casillasą ir smūgiavo tiesiai į vartų virpstą. Pirmas prie atšokusio kamuolio suskubęs šveicaras dar kartą siuntė jį į vartus, bet šįkart savo darbą jau atliko Ispanijos gynyba. Šveicarijos rinktinės žaidėjas neišnaudojo puikios progos.

78-ą min. J. Navasas iš toli pasiuntė kamuolį visiškai šalia vartų. Po keturių minučių kamuolys prašvilpė jau virš Ispanijos vartų, kai pavojingai smūgiavo Tranquillo Barnetta.

Paskutinėmis rungtynių minutėmis ispanai „apsigyveno“ Šveicarijos rinktinės baudos aikštelėje ir šalia jos, tačiau pramušti varžovų gynybos taip ir nesugebėjo. Neišgelbėjo ir arbitro H. Webbo pridėtos 5 minutės. Mačas baigėsi sensacinga šveicarų pergale 1:0.

Statistika

Ispanija – Šveicarija 0:1 (0:0)

Šveicarija: Gelson Fernandes (52 min.).

Smūgiai: Ispanija 25 – 9 Šveicarija

Smūgiai į vartų plotą: Ispanija 5 – 2 Šveicarija

Pražangos: Ispanija 9 – 19 Šveicarija

Kampiniai: Ispanija 12 – 3 Šveicarija

Nuošalės: Ispanija 2 – 1 Šveicarija

Kamuolio valdymas: Ispanija 74 proc. – 26 proc. Šveicarija

Geltonos kortelės: Ispanija 0 – 4 Šveicarija

Raudonos kortelės: Ispanija 0 – 0 Šveicarija.

H grupės turnyrinė lentelė: (vieta, komanda, žaista, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai)


1. Čilė 1 1 0 0 1-0 3
2. Šveicarija 1 1 0 0 1-0 3
3. Hondūras 1 0 0 1 0-1 0
4. Ispanija 1 0 0 1 0-1 0

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją