G grupė

Brazilija

Planetos reitingo lyderė Brazilija – vienintelė rinktinė, kuri tapo pasaulio čempione turnyruose vykusiuose ne savajame kontinente (1994 m. JAV bei 2002 m. Japonijoje ir P. Korėjoje). Trenerio Dunga auklėtiniai yra pelnytai vadinami šių planetos pirmenybių favoritais. Bet drauge su ispanais.

Brazilija vienintelė, kuri dalyvavo visuose 18-oje ankstesniuose pasaulio čempionatų ir net penkis kartus – 1958, 1962,1970, 1994 ir 2002 m. – juose nugalėjo.

Brazilijos rinktinės treneris Dunga su kandidatų sąrašu
Rinktinės trenerio Dunga futbolo filosofija paprasta – sąlyginai silpnesnė gynyba ir nesustabdomas puolimas. Didžiausia šios komandos vadovų ir trenerių problema – kaip iš didžiulės grupės puikių futbolininkų atrinkti tuos 23-is laiminguosius. Kokia kita pasaulio rinktinė leistų sau prabangą palikti už nacionalinės komandos ribų tokį žaidėją kaip Ronaldinho, nesvarbu kokios sportinės formos jis būtų?

Brazilai, vadinami futbolo sambos karaliais, beveik neturi silpnų pusių. Julio Cesaras – puikus vartininkas, Lucio ir Maiconas – vieni patikimiausių gynėjų pasaulyje, o saugas Kaka bei puolėjai Robinho, Luisas Fabiano ar Nilmaras yra tikri atakuojančio futbolo menininkai.

Tiesa, šįkart pripažįstama, kad brazilai pateko į gana sudėtingą grupę. Vienas brazilų netyčinis paslydimas neįvertinus kokio nors priešininko (portugalų ar Dramblio Kaulo Kranto) ir jie gali grupėje likti antri. O tai antro etapo pirmose rungtynėse teoriškai juos jau suvestų su Ispanija. Šios, finalo vertos dvikovos, baigtį yra sunku prognozuoti.

Portugalija

Portugalija, kuri pasaulinio futbolo svarbiausioje šventėje dalyvauja 5-ą kartą, skaudžiai nuskriaudė Angliją 2006 metų pasaulio ir 2004 metų Europos čempionatuose. Visa Portugalija prieš 2010 metų pasaulio čempionato burtų ceremoniją meldėsi tam, kad patektų į vieną grupę su anglais. Bet šįkart futbolo Dievai nusprendė kitaip.

Carlosas Queirozas
Portugalija pastaruoju metu negali rasti savojo žaidimo. Europos zonos atrankos turnyre jie prieš save praleido Daniją, o atkrintamosiose rungtynėse labai sunkiai nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną (dvi pergalės vienodu rezultatu 1:0).

57-erių metų treneris Carlosas Queirozas išugdė garsiąją Portugalijos „auksinę kartą“, bet jo dabartinis darbas rinktinės vyriausiojo trenerio pareigose daug kam kelia tik nusivylimą.

Tačiau tai nereiškia, kad Portugalija yra nepajėgi komanda. Kiekvienoje ekipos grandyje yra po patikimą lyderį ar net kelis aukšto lygio futbolininkus. Gynyboje tai – Pepe, Ricardo Carvalho ar Paulo Ferreira, saugų linijoje – Tiago Mendesas, Deco ir Danny. Puolėjui Simao sezonas Madrido „Atletico“ klube buvo puikus, o jo kolega Hugo Almeida kontroliniuose mačuose nuolat muša įvarčius.

Cristiano Ronaldo
Visos šios portugališkos futbolo karūnos didžiausias brangakmenis yra, be jokios abejonės, Cristiano Ronaldo. Tačiau kartais C. Ronaldo pastangos ir pažadai savo šaliai nuveikti labai daug futbolo aikštėje virsta nuolatiniais ginčais su teisėjais, nuskriausto vaiko ašaromis veide ir artistišku griuvinėjimu po kiekvieno varžovų prisilietimo.

Jei treneriui C. Queirozui pavyks išmušti C. Ronaldo šias „kvailystes“ iš galvos ir futbolininkas Pietų Afrikoje bus geriausios savo formos, Portugalijos rinktinė tikrai gali būti sunkiai sustabdoma.

Priminsime, kad geriausias Portugalijos rinktinės pasiekimas buvo 3-a vieta ir bronzos medaliai 1966 m. pasaulio čempionate.

Dramblio Kaulo Krantas

„Drambliai“ lengvai įveikė kvalifikacijos turnyrą į šį 2010 metų pasaulio čempionatą ir tokio rango turnyre žais antrą kartą. Bet nuo tada, tarsi, viskas apsivertė aukštyn kojom. Dramblio Kaulo Kranto rinktinės gerbėjai tiesiog patyrė šoką, kai sužinojo burtų rezultatus. Vėliau jie neįtikėtinu būdu po pratęsimo pralaimėjo Afrikos čempionato ketvirtfinalį 2:3 Alžyrui, nors 89-ą minutę dar pirmavo 2:1. Po tokių nesėkmių Afrikos valstybių futbolo federacijos lengva ranka „kerta“ trenerių galvas.

Iš pareigų tuoj pat buvo atleistas buvo 57-erių metų bosnis Vahidas Halilhodzičius, o jį pakeitė 62-ejų metų švedas Svenas-Goranas Erikssonas, kuris prieš tai vadovavo Meksikos (2008-2009) ir Anglijos (2001-2006) rinktinėms, o pastarąją dukart nuvedė iki pasaulio čempionato ketvirtfinalių (2002 ir 2006).

Jei Dramblio Kaulo Kranto rinktinė pajus savojo žaidimo skonį, atsidurs, kaip sakoma, „ant bangos“, ši Afrikos komanda gali nuliūdinti tokias priešininkes kaip Portugalija, o gal net ir Braziliją.

Salomonas Kalou
Didier Drogba per penkerias atrankos rungtynes pelnė šešis įvarčius ir drauge su Salomonu Kalou (27 rungtynės rinktinėje ir 11 įv.) atakos smaigalyje sudarys grėsmingą puolėjų porą, kurią kartais papildyti galės ir jaunasis talentas 22-ejų metų Gervinho iš prancūzų „Lille“ klubo. D. Drogba – 44 įvarčiai per 67 rungtynes – yra rezultatyviausias visų laikų DKK komandos žaidėjas.

Didier Zokora (80 rungtynių rinktinės sudėtyje) ir Yaya Toure sieks dominuoti prieš varžovus aikštės viduryje iš šis saugų duetas kurs progas anksčiau minėtiems puolėjams. Beje, gynybos grandis gali „drambliams“ kelti tam tikrų rūpesčių.

Šiaurės Korėja

Tai antras kartas, kai komunistinė Korėja pateko į pasaulio čempionato finalo etapą. Pastarąjį sykį jie tokią laimę patyrė tolimaisiais 1966 metais Anglijoje.

Likimo ironija, bet korėjiečiai ankstesnėse planetos pirmenybėse savo geriausias rungtynes sužaidė kaip tik su šio čempionato varžove grupėje – Portugalija. Tąsyk ketvirtfinalio dvikovoje Š. Korėjos futbolininkai 25-ą minutę prieš portugalus pirmavo 3:0 ir brandino sensaciją. Tačiau Eusebio pelnė 4 įvarčius ir padėjo Portugalijai iškovoti pergalę 5:3.
Apie tą istorinį susitikimą 2002 metais net yra sukurtas dokumentinis filmas „Jų gyvenimo rungtynės“ („The Game of Their Lives“).

Š. Korėjos rinktinės treneris Kimas Jongas-Hunas suvokia, kad apie 2010 metų pavyzdžio jo auklėtinių komandą veikiausiai niekas filmų nekurs. Stebuklas būtų jau tai, kad korėjiečiams pavyktų įveikti pirmą grupės varžybų etapą.

Ekspertų komentarai apie Braziliją:

Algimantas Liubinskas, treneris:

„Man labiau patinka techniško futbolo atstovai. Visuomet patikdavo brazilai, bet matysime, kaip jie atrodys čempionate Pietų Afrikoje. Man patinka jų žaidimas, gražus jų futbolas, kuris yra tikrai malonus ir žiūrovo, ir specialisto akiai žiūrėti. Ispanai dabar žaidžia tokį kombinuotą futbolą.

Kitas dalykas, patinka ir tos organizuotos komandos, žaidžiančios vokišku ar olandišku stiliumi. Tikiuosi renesanso iš anglų. Jie draugiškuose mačuose ir atrankoje atrodė gana solidžiai. Nors, vėl – Afrika, sąlyginė betvarkė gali turėti įtakos.

Nelabai manyčiau, kad galėtų nustebinti kažkokia netikėta komanda, akivaizdi autsaiderė. Jei pirmenybės vyktų kur Europoje, gal ir galėtų būti kažkokių netikėtumų. O čia bus Afrika – karšta ir drėgna. Ten gali nustebinti Afrikos valstybių rinktinės (su Brazilija vienoje grupėje žaidžia Dramblio Kaulo Krantas – DELFI). Nes svarbus faktorius bus klimatas, laiko juostų pasikeitimas“.

Algis Puodžiūnas, buvęs „Žalgirio“ žaidėjas, treneris:

„Aš visą laiką buvau, esu ir būsiu už brazilus. Technika, protas, gražus žaidimas, taktikos sprendimai. Tai futbolo visuma. Brazilai – futbolo vunderkindai ir apie tai kalbama visame pasaulyje. Jie šioms planetos pirmenybėms surinko pačią optimaliausią ir galingą sudėtį. Brazilijos treneriai pasirinkti iš ko tikrai turi.

Aš tikiu, kad brazilai gali tapti pasaulio čempionais, bet jiems yra ir konkurentų – Argentina, Vokietija, Anglija ir Italija. Sunku pasakyti dabar, bet aš už brazilus“.

Komentaras apie Portugaliją:

Leonidas Donskis, filosofas, europarlamentaras:

„Iš dalies portugalai taip pat futbolo menininkai. Bet žiūrėkite, ką jie daro. Ką daro Portugalijos futbolo federacija? Jie Jose Mourinho neprileido prie rinktinės. Egzistuoja sava portugalų futbolo sistema, kuri yra gana keista. Ar galima lyginti J. Mourinho su treneriais kurie vadovaus (C. Queirozas – 12 rungtynių, 7 pergalės, 4 lygiosios ir 1 pralaimėjimas), ar vadovavo (Antonio Oliveira (1994–1996, 2000–2002, 44-26-10-8), Humberto Coelho (1997–2000, 24-16-4-4), Agostinho Oliveira (2002, 4-2-2-0) ir Luizas Felipe Scolari (2003–2008, 74-42-18-14) rinktinei? Nė iš tolo.

Portugalijos rinktinės žaidėjai yra geri. Portugalai turėjo savo „auksinę kartą“ (1970-73 metų gimimo), kurios ryškiausia žvaigždė buvo Luisas Figo. Jie – 1989 ir 1991 metų jaunimo pasaulio čempionai.

Dabartinė portugalų sudėtis nėra, kaip vienas kumštis, ji buriama žvaigždžių pagrindu. Tačiau tai nėra 5-6 vienos kartos futbolininkai, o tik pavienės žvaigždės. Portugalijos rinktinės vadovų ir trenerių tokia sudėties parinkimo taktika yra slidi. Apskritai, futbole tai yra slidu. Man patikimiau atrodo branduolys tokios komandos, kuri užaugo kartu. Tokia buvo ta jaunimo rinktinė, kuri tapo čempione.

Dabar yra truputį kitaip, dabar suprantama yra C. Ronaldo, yra kitos superžvaigždės – R. Carvalho, P. Ferreira, Pepe, Deco, Danny, Simao, Nani, Liedsonas ar Hugo Almeida... Labai daug lems, kaip jiems seksis tarpusavyje, ar jie nesipyks, ar jie nebus pavargę po sunkių klubinių sezonų Londono „Chelsea“, Sankt Peterburgo „Zenit“, Madrido „Real“ bei „Atletico“ ir Brėmeno „Werder“ ekipose.

Potencialiai tai yra labai galinga komanda, be jokios abejonės. Nugalėti Portugaliją yra be galo sunku absoliučiai bet kokiam priešininkui.
Tai bus nelengvas čempionatas, nes potencialiai nugalėtojais tapti pretenduoja prancūzai, vokiečiai, olandai, ispanai, brazilai, anglai, argentiniečiai ir italai... Labai galingas čempionatas, kurio favoritas neaiškus.

Tai bus trenerių čempionatas. Kuris jų sugebės pradėti turnyrą vidutiniškai, o baigti geriausiai. Pasitvirtins scenarijus: daug lygiaverčių varžovų, o laimi tie treneriai, kurie turi daugiausiai kantrybės, per anksti neiššaudo šovinių, neparodo geriausio, ką turi per pirmąsias dvejas rungtynes, leidžia savo auklėtiniams kukliai laimėti, bet parodo visą rinktinės galingumą kiek vėliau. Čia lems trenerių meistriškumas.

Kad tik neprikarksėčiau. Duok, Dieve, kad per čempionatą nebūtų teroro aktų. Nes Vakarų Europa ar Šiaurės Amerika yra patikimesnės šiuo požiūriu. Išvengus teroro, kodėl gi ne, manau, kad viskas gali (Pietų Afrikoje) būti gražu ir gerai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją