F grupė

Italija gins 2006 metais iškovotą pasaulio čempionės titulą, kurį lėmė beveik neįveikiama gynyba, patikimas vartininko žaidimas, sumanus futbolas aikštės viduryje, paremtas tikslių perdavimų kultūra, ir apgalvotas puolimas. Tačiau visa tai buvo prieš ketverius metus ir pakartoti laimėjimą italams bus nepaprastai sunku. Niekam po 1962 metų, kai titulą apgynė brazilai, daugiau nepavyko čempionais tapti dukart iš eilės.

Ekspertai teigia, kad Italijos rinktinei iš tikrųjų labai pasisekė dėl burtų grupėje, kurie lėmė jiems varžovus iš Paragvajaus, Slovakijos ir Naujosios Zelandijos. Tiesa, nereiktų pamiršti, kad pasaulio čempionatuose šiais laikais tiesiog nebūna „lengvų grupių“.

N. Zelandija, kuriai tai bus antrosios planetos pirmenybės, ar debiutantė Slovakija neturi realaus svorio pasaulinėje futbolo scenoje, tuo tarpu Paragvajus niekada nėra nužygiavęs toliau antrojo etapo, todėl labiausiai tikėtina, kad Italija pateks į antrą etapą.

Grupės favoritė

Italija

Italija, kuri dalyvauja jau 17-ame pasaulio čempionate, pelnytai vadinama šios grupės favorite. „Azzurri“ futbolininkai, prieš tai keturis kartus – 1934, 1938, 1982 ir 2006 m. – buvę čempionais, sėkmingai įveikė pasaulio čempionato atranką, kurioje surinko 24 taškus iš 30 galimų (7 pergalės ir 3 lygiosios, įvarčių santykis – 18-7).

Marcello Lippi
Treneris Marcello Lippi paskelbė galutinę sudėtį, kurioje yra tik gimtinėje futbolą žaidžiantys vyrai. Rinktinės sudėtyje neatsirado vietos puolėjams Giuseppe Rossi bei Marco Borriello, į komandą nebuvo kviestas aikštingasis Mario Balotelli. Bet italams turnyre Pietų Afrikoje tikrai netrūks nei talento, nei patirties, nei meistriškumo.

Italų futbolo autoritetas kiek pašlijo per „Euro2008“ turnyrą, kuriame trenerio Roberto Donadoni auklėtiniai rungtyniavo itin prastai. Italijos rinktinės problema gali tapti futbolininkų amžius, mat keli pagrindiniai ekipos žaidėjai – Fabio Cannavaro (Turino „Juventus“), Gennaro Gattuso ir Andrea Pirlo („AC Milan“) – yra vyresni negu 30 metų amžiaus. Tiesa, prancūzai 2006 m. čempionate Vokietijoje įrodė, kad amžius suteikia neįkainuojamos patirties, kuri gali nuvesti net iki finalo.

Kova dėl antro kelialapio

Paragvajus

Roque Santa Cruzas
Pietų Amerikos atrankos grupėje Paragvajus nugalėjo ir Braziliją, ir Argentiną, tuo įrodydamas, kad visiškai nepaiso jokių autoritetų. Paragvajiečių, kurie atrankoje liko treti, lyderiai atakoje yra Roque Santa Cruzas, Nelsonas Valdezas ir Salvadoras Cabanasas (6 įvarčiai atrankoje). Jie pavojingi bet kokiam priešininkui.

Paragvajus, panašiai kaip ir Italija, savo žaidimą pirmiausia grindžia patikima gynyba, tačiau jiems turėtų užtekti ir pajėgumų puolime, kad grupėje užimtų antrą vietą. Juolab, kad Paragvajaus rinktinę treniruoja 47-erių metų argentinietis Gerardo Martino, kuris pats gerai žaidė futbolą.

Problema – pasaulio čempionatą Paragvajus pradės rungtynėmis su Italija. Prieš ketverius metus paragvajiečiai pirmą susitikimą pralaimėjo anglams ir po to jau nesugebėjo atsitiesti.

Autsaideriai

Naujoji Zelandija

Į šią poziciją pretenduoja N. Zelandija ir Slovakija. Zelandai prieš tai pasaulio čempionate dalyvavo vienintelį kartą – 1982 metais, kada pralaimėjo visus tris savo grupės susitikimus.

N. Zelandijos rinktinės geriausias puolėjas Rory Fallonas žaidžia Anglijos pirmoje lygoje ir savo atstovaujamam autsaiderių „Plymouth“ klubui pelnė vos 5 įvarčius.

Naujosios Zelandijos futbolininkų treniruotė
Komandos lyderis aikštėje ir už jos ribų yra jos kapitonas Ryanas Nelsenas iš anglų „Blackburn“ klubo – pagrindinė ekipos gynybos atrama. Juokaujama, kad nuo jo pastangų labiausiai priklausys, ar zelandai išvengs triuškinamų nesėkmių.

N. Zelandijos rinktinės euforija dėl patekimo į pasaulio čempionatą po pergalės atkrintamosiose rungtynėse prieš Bahreiną jau išblėso. Trenerio Ricki Herberto auklėtiniams istoriją reikia rašyti iš naujo...

Slovakija

Slovakija debiutuoja pasaulio čempionatuose, kaip atskira valstybė. Atrankoje slovakai pasirodė puikiai ir aplenkė tradiciškai už juos pajėgesniais laikytus slovėnus, kaimynus čekus ir lenkus.

Slovakijos futbolo rinktinė
Garsiausias slovakų futbolininkas yra anglų „Liverpool“ klubo gynėjas Martinas Škrtelis, bet komandos simbolis ir talismanas yra ekipos kapitonas Marekas Hamšikas.

Jei tave myli ir gerbia „Napoli“ fanai, tai tu iš tiesų esi geras žaidėjas. 22-ejų metų M. Hamšikas, kuris gali rungtyniauti ir saugo, ir puolėjo pozicijose, yra neapoliečių ir visos Slovakijos numylėtinis.

Slovakijos rinktinės treneris Vladimiras Weissas tikisi, kad jo vadovaujamai komandai pavyks sėkmingai sužaisti su Paragvajumi ir N. Zelandija bei pateikti siurprizą – patekti į antrą etapą. Slovakijos didžiulė problema – patirties trūkumas.

Eksperto komentaras apie grupes lyderę Italiją:

Vytautas Jančiauskas, treneris

„Kalbant apie Italijos futbolą apskritai reikia sakyti, kad tai yra viena iš pirmaujančių pasaulio rinktinių. Tai komanda, kuri nuolat pasiekia rezultatų. Pasaulio čempionatų istorijoje Italijos rinktinė kartu su Vokietija tarp Europos komandų žaidžia nuosekliausiai ir vis patenka tarp prizininkų.

Mes puikiai prisimename 2006 metų čempionatą, kai finale italai efektyviai laimėjo prieš Prancūziją. Tąkart neapsieita be incidentų, kai iš aikštės buvo išvytas geriausias prancūzų futbolininkas Zinedine‘as Zidane‘as.

Aš manau, kad Italijos rinktinė, kurioje galbūt šiai dienai nėra tokių ryškių komandos lyderių, turi gilias futbolo tradicijas. Nors mes įpratę geriausiose rinktinėse matyti žvaigždes, kurios veda paskui save visą komandą, italai daug dėmesio skiria taktikai, o ypač taktikai gynybos veiksmuose. Tokia rinktinė su tokiu žaidimo stiliumi yra labai neparanki varžovams. Itin tiems, kurie mėgsta pulti, pratę atakuoti ir dažniau kontroliuoti kamuolį.

Iš dalies dėl to futbolas netenka savo grožio, bet čia kertasi du labai įdomūs faktoriai. Juk reikia būtinai parodyti maksimalų rezultatą, visiškai nekreipiant dėmesio į žaidimo grožį, arba laimėti čempionatą demonstruojant futbolo grožį. Tie dalykai kertasi Europos komandų ir Italijos rinktinės lygmenyje. Nieko nėra neįmanomo, todėl Italija teoriškai gali antrą kartą iš eilės tapti pasaulio čempione“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją