E grupė

Olandija

Pasaulio reitingas: 4-a vieta.

Pasaulio čempionate dalyvauja: 9-ą kartą.

Geriausias pasiekimas: 1974 ir 1978 m. vicečempionai.

Treneris: Bertas van Marwijkas.

Olandija dažnai vadinama „be penkių minučių pasaulio čempione“. Tačiau milžiniški tautos ir futbolo gerbėjų lūkesčiai įtampos presu sutraiško visas olandų futbolininkų viltis nugalėti.

Dabartinio trenerio Berto van Marwijko auklėtiniai šiuo metu žaidžia veikiausiai patraukliausią žiūrovui atakuojantį futbolą pasaulyje. Olandijos rintinėje netrūksta aukščiausio lygio talentų. Ji labai lengvai įveikė atranką į pasaulio čempionato finalo etapą, nes pagrindiniai varžovai – Norvegija, Škotija ir Makedonija – olandams nesukėlė rimtos grėsmės (8 pergalės iš tiek pat galimų, įvarčių santykis 17-2).

Dirkas Kuytas ir Klassas-Janas Huntelaaras atrankos turnyre buvo rezultatyviausi ir pelnė po 3 įvarčius. Sėkmingą sau dieną olandai gali nušluoti nuo kelio bet kokio pajėgumo priešininką, tačiau jiems būna sudėtinga nuosekliai gerai žaisti ilgus ir svarbius turnyrus.

Olandijos rinktinėje yra lyderių visose grandyse.

Vartininkas: Maartenas Stekelenburgas iš Amsterdamo „Ajax“ klubo perėmė atsakomybę iš ilgamečio olandų rinktinės vėliavnešio Edwino van der Saro, kuris baigė karjerą nacionalinėje ekipoje. 27-erių metų M. Stekelenburgas atrankos turnyre praleido tik 2 įvarčius. Tai lėmė ne tik geras vartininko žaidimas ir išaugęs pasitikėjimas savimi, bet ir patikima olandų gynybos linija.

Gynėjas: Giovanni van Bronckhorstas yra labiausiai patyręs gynėjas (96 rungtynės), bet „PSV Eindhoven“ klubo žaidėjas Andre Ooijeris vadovaus rinktinės gynybai čempionate Pietų Afrikoje. Gynybos grandis atrankos varžybose patyrė mažai tikrų išbandymų, todėl šią vasarą turės dar įrodyti savo tvirtumą ir patikimumą.

Saugas: Remiantis Madrido „Real“ klubo sudėties formavimo politika, Wesley Sneijderiui neliko vietos Ispanijos sostinės ekipoje dėl Kaka ir Cristiano Ronaldo kontraktų. Treneris Jose Mourinho ne tik pasikvietė olandą į „Inter“ ekipą, bet, kalbama, kad futbolininkas po pasaulio čempionato sugrįš paskui portugalų strategą į „Real“. W. Sneijderis garsus savo „protingu“ futbolu, o jo tikslūs perdavimai tiesiog žudo varžovus.

Puolėjai: K.-J. Huntelaaras ir Robinas van Persie gali būti vienas pavojingiausių puolėjų duetų visame pasaulio čempionate. Londono „Arsenal“ klubo vienam atakų lyderiui R. van Persie net prognozuojamas „auksinio batelio“ prizas, skiriamas rezultatyviausiam planetos pirmenybių futbolininkui.

Robinas van Persie ir Rafaelis Van der Vaartas
Iš rinktinės pasitraukusio Ruudo van Nistelrooy‘aus vietą turėtų deramai užimti R. van Persie, jei tik pastarasis spės įgyti tinkamą sportinę formą po jį persekiojusių traumų.

Staigmena: Ryanas Babelis po nesėkmingo sezono „Liverpool“ klube (25 rungtynės ir 4 įvarčiai) ir pykčių su treneriu Rafa Benitezu, pasaulio čempione sieks įrodyti, jog yra geras žaidėjas ir taip reklamuosis futbolo rinkoje.

Treneris B. van Marwijkas komandos lyderiais mato futbolininkus, kurie labai sėkmingai rungtyniavo savo klubuose. Rafaelis van der Vaartas išsiskyrė net spindinčiame Madrido „Real“ klubo žvaigždyne, J. Mourinho skyrė svarbų vaidmenį W. Sneijderiui „Inter“ ekipos schemose, o Arjenas Robbenas buvo pagrindinis Miuncheno „Bayern“ komandos pergalių kalvis.

Tiesa, pastarajam dėl traumos gali tekti praleisti pirmąjį turnyro etapą, tačiau žaidėjas dega ryžtu pasveikti iki antrojo.

Didžiausia olandų pastarųjų metų problema drausmės trūkumas nacionalinės komandos viduje. Taip pat nėra aišku, kaip olandams kituose etapuose sekis kovoti su galingais varžovais Ispanija, Argentina, Brazilija, Anglija ar Vokietija.

Kamerūnas

Pasaulio reitingas: 19-a vieta.

Pasaulio čempionate dalyvauja: 6-ą kartą.

Geriausias pasiekimas: 1990 m. ketvirtfinalis.

Treneris: Paulis Le Guenas.

Apie Kamerūno rinktinę kalbėti pradėta ir ją rimtai vertinti imta tik po 1990 metų pasaulio čempionato JAV. Ten visus sužavėjo Roger Milla, sukūręs tikrą futbolo šou ir pademonstravęs garsųjį šokį prie kampinio vėliavėlės. 2010 metų Kamerūno rinktinės versija – „Samuelis Eto'o ir Ko“. Ar kamerūniečiams savajame kontinente pavyks tapti pirmąja Afrikos šalimi – pasaulio čempione?

Kamerūnas Drauge su Dramblio Kaulo Krantu gali perrašyti pasaulio čempionatų istoriją. Tačiau kamerūniečiai sunkiai įveikė atranką į planetos pirmenybes ir po dviejų pirmųjų turnyro turų dar ir neteko trenerio. Po netikėto pralaimėjimo Togui 0:1 ir lygiųjų su Maroku 0:0 arenoje pasirodė prancūzų futbolo specialistas Paulis Le Guenas.

Samuelis Eto'o
Jo du ankstesni sezonai škotų Glazgo „Rangers“ klube ir gimtinės „PSG“ komandoje buvo nesėkmingi. Pirmas naujojo stratego žingsnis buvo drastiškas – jis kapitono raištį atėmė iš Rigobert‘o Song’o ir perdavė Milano „Inter“ klubo puolėjui S. Eto’o. Permainos pasiteisino – 4 pergalės iš eilės „liūtams“ padėjo iškovoti kelialapį į pasaulio čempionatą, o P. Le Guenas pagerino savo kiek pašlijusią reputaciją.

Vartininkas: Carlosas Kameni, atstovaujantis Barselono „Espanyol“ klubui. Jis stabiliai sėkmingai žaidžia tiek Ispanijos pirmenybėse, tiek rinktinėje. P. Le Guenas be išlygų pasitiki vartininku net ir labiausiai įtemptuose mačuose.

Gynėjas: Nepaisant pažeminimo iš kapitono pareigų, R. Song’as lieka daugiausiai rungtynių (133) Kamerūno rinktinėje sužaidusiu futbolininku. Jo patirtis gynyboje įgyta per karjerą „Liverpool“, Londono „West Ham“, „Lens“ , Stambulo „Galatasaray“ ir Trabzono „Trabzonspor“ klubuose, tikrai parvers, kai reikės stabdyti olandų atakų škvalą.

Saugas: Jeanas Makounas prancūzų „Lyon“ klubo žaidimo organizatorius, garsus savo vadinamu „kontroliuojamu agresyvumu“. Šis savybė dažnai padeda J. Makounui pranokti oponentų saugus.

Puolėjas: S. Eto’o yra tas futbolininkas, kuriuo treneris P. Le Guenas gali pasikliauti atakos smaigalyje. Kamerūnietis daug prisidėjo, kad „Inter“ klubas triumfuotų ir Italijoje, ir UEFA Čempionų lygoje. S. Eto’o turi puikią įvarčio nuojautą.

Staigmena: Benoit Assou-Ekotto trūksta tarptautinių varžybų patirties, bet Londono „Tottenham“ klubo gynėjas lengvai patenka į P. Le Gueno atrinktą starto vienuolikę. Anglijos „Premier“ lygoje kamerūnietis išsiskiria greičiu, moka ir mėgsta jungtis prie puolimo.

Danija

Pasaulio reitingas: 36-a vieta.

Pasaulio čempionate dalyvauja: 3-ą kartą.

Geriausias pasiekimas: ketvirtfinalis 1998 m.

Treneris: Mortenas Olsenas.

Po to, kai Danijos rinktinė nepateko į du pastaruosius svarbiausius futbolo turnyrus – 2006 metų pasaulio čempionatą ir 2008 m. Europos pirmenybes, nacionalinės rinktinės aistruoliai ir sporto žiniasklaida reikalavo ekipos vyriausiojo trenerio Morteno Olseno atsistatydinimo.
Tačiau Danijos futbolo federacijos vadovai pareiškė pasitikėjimą strategu dar vienam atrankos ciklui.

Sorenas Larsenas
Rizika su kaupu pasiteisino. Nors danai rungtyniavo „mirtininkų“ grupėje, jie sugebėjo užsitikrinti kelialapį į Pietų Afriką likus dar vienam turui iki varžybų pabaigos. Danų pergalės 3:2 išvykoje prieš Portugaliją ir 1:0 prieš amžiną priešę Švediją, įrodo, kad tai tikrai pajėgi komanda.

Tokių futbolininkų, kaip Jonas-Dahlis Tomassonas, Nicklasas Bendtneris ir Sorenas Larsenas (pelnė 5 įvarčius atrankoje), danams gali pavydėti bet kuri pasaulio komanda.

Japonija

Pasaulio reitingas: 45-a vieta.

Pasaulio čempionate dalyvauja: 4-ą kartą.

Geriausias pasiekimas: 1/16 finalo 2002 m.

Treneris: Takeshi Okada.

Japonai dalyvaus ketvirtame pasaulio čempionate iš eilės. Nuo 1998 m. turnyro Prancūzijoje jie yra nepamainomi svarbiausio planetos futbolo forumo dalyviai. Tačiau Azijos atrankos zonoje atsiradus Australijai šis kelialapių dalybų etapas japonams jau nėra kaip anksčiau tik lengvas pasivaikščiojimas.

Pasaulio čempionatuose „mėlynieji samurajai“ tik vieną kartą įveikė grupės varžybas ir, panašu, kad turnyre Pietų Afrikoje tai bus svarbiausias japonų uždavinys.

Treneris Takeshi Okada antrą ketverių metų ciklą vadovauja rinktinei, į kurią grįžo po 8 metų pertraukos (1998-2006).

Shunsuke Nakamura
Japonai pasižymi drausme aikštėje, tiksliais perdavimais, bet jiems bus sunku kovoti su ypač fiziškai pajėgiomis Olandijos ir Danijos komandomis.

Japonijos rinktinės lyderiu turėtų būti 31-erių metų Shunsuke Nakamura iš Jokohamos „Marinos“ klubo (rinktinėje – 95 rungtynės ir 24 įvarčiai). Tai veikiausiai paskutinis jo pasaulio čempionatas ir saugas su tokio rango turnyru, be abejo, norės atsisveikinti gražiai.

Futbolo ekspertų komentarai apie grupės lyderę Olandiją

Ričardas Zdančius, buvęs „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės žaidėjas:

„Man patinka olandų žaidimo braižas ir šioje komandoje yra daug individualybių. Olandija – žvaigždžių rinktinė, svarbiausia, kad jiems vadovautų geras treneris. Marko van Bastenas praėjusiame Europos čempionate labiau norėjo parodyti save, o ne komandą.

Kaip žvaigždės pasidalins žaidimo laiku? Priklauso nuo trenerio. Jei treneris gniaužia futbolininkų iniciatyvą, o nori tik pats pasipuikuoti – bus blogai. Jei strategas iškelia ar išaukština vieną-kitą žvaigždę, o kitus žaidėjus ima ignoruoti – bus blogai. Viską subalansuoti ir suderinti – didelis psichologinis trenerio darbas. Kai ekipoje yra daug žvaigždžių, prasideda intrigos: tas įmušė daugiau įvarčių, aš lieku nepelnytame šešėlyje ir panašiai.

Seniau visi kažkodėl olandų futbolą apibūdindavo žodžiu „totalinis“. Ne, kodėl totalinis? Olandai mėgsta ir moka atakuoti ir nesėdi gynyboje, kaip pavyzdžiui, vokiečiai. Vokiečiai rungtyniauja nuo gynybos, stengiasi išlaikyti rezultatą, o olandai taip nesielgia. Olandija žaidžia gražų futbolą. Tik jiems nepasisekė praėjusiame Europos čempionate, kur įsimintinoje dvikovoje puikų futbolą pademonstravo rusai.

Yra reali galimybė, kad olandai gali tapti pasaulio čempionais. Nesakau, kad šansas šimtaprocentis. Tačiau duodu 80-90 proc., jog olandai pateks tarp keturių pajėgiausių pasaulio čempionato rinktinių.

Sunku pasakyti, koks bus pasaulio čempionato lygis. Turnyras vyksta Afrikos žemyne, nors dauguma komandų ir žvaigždžių yra iš Europos. Geriausi pasaulio čempionatai vis dėlto buvo surengti Europoje“.

Kęstutis Paknys, Vilniaus futbolo mokyklos direktorius:

„Aš palaikau olandus, patinka jų atakuojantis žaidimo stilius, nes sudėtyje turi įdomių techniškų žaidėjų. Mėgstu olandus nuo 1974 ir 1978 metų pasaulio čempionatų, kai buvo Johano Cruyffo laikai. Nedidelė tauta, panaši, kaip lietuviai, o sąlygas futbolui kuria puikias. Olandijoje viskas padaryta, kad vaikai žaistų futbolą. Man atrodo, kad olandai šiemet gali net tapti čempionais“.

Leonidas Donskis, filosofas, europarlamentaras:

„Iš principo tai ta pati (Olandijos) rinktinė, kuri puikiai pradėjo 2008 m. Europos čempionatą, bet, deja, sulūžo per rungtynes su Rusija. Galima kalbėti apie tam tikrą futbolininkų kartą, kuri žavėjosi 1995 metų Amsterdamo „Ajax“ klubo, Ruudo Gullito ir M. van Bastenu žaidimu. Tokie žmonės, kaip A. Robbenas, R. van Persie, jie yra labai talentingi. Ši komanda gali atrodyti labai gerai. Tai stipri generacija.

Yra tik pora problemų. Olandai yra futbolo menininkai, veržli komanda ir jei rinktinei sekasi, mes žinome, kad turbūt nėra varžovo, kuris ją sustabdytų. Jei olandams seksis, prieš juos neatsilaikytų net brazilai. Bet jei olandai vėl sulūš iš vidaus, jei juos kamuos nesusikalbėjimas su treneriais... Tai buvo viena iš opiausių problemų. Gali būti scenarijaus pasikartojimas.

Man keista, kad šalis, kuri turi geriausius pasaulio trenerius, t.y., Guusą Hiddinką, Dicką Advocaatą, Leo Benhakkerį, Johaną Cruyffą ir daugybę kitų, nesugeba sėkmingai pasirinkti rinktinės stratego.

1998 metų G. Hiddinko vadovavimas pasaulio čempionate buvo sėkmingas ir mes matėme bene vienintelį atvejį, kai olandų rinktinė buvo kaip kumštis. Ji tada pusfinalyje tik po 11 metrų baudinių pralaimėjo Brazilijai. Mes matėme G. Hiddinką suvaldžiusį žvaigždyną ir rinktinę, kuri klausė trenerio.

Ką matėme kitais atvejais? Arba konfliktus tarp juodųjų ir baltųjų olandų, arba treneris nerasdavo rakto kai kurių žaidėjų ekstravagancijai, arba Patricko Kluiverto asmenybės nesuvaldymą. Aš bijau, kad olandų problema gali tapti ne patys žaidėjai, o trenerio pasirinkimas. Didžiausi olandų strategai stumia pirmyn kitas komandas. D. Advocaatą dabar „pasiėmė“ Rusija.

Olandų futbolas, kaip ir Lietuvos krepšinis, turėjo tam tikrą logiką – šalyje buvo superklubas. Kažkada Kauno „Žalgiris“ buvo raktas į Lietuvos krepšinio sėkmę. Lygiai taip pat, kaip „Ajax“ ar „Eindhoven“ klubų sėkmė, buvo ir Olandijos rinktinės gero žaidimo garantas. Kažkada „Ajax“ klubas sukūrė olandų rinktinę, vėliau ją dar galingai maitino ir Roterdamo „Feyenoord“ ir „Eindhoven“ ekipos.

Ateina olandų futbolo megažvaigždės iš Londono „Chelsea“ ir Miuncheno „Bayern“ klubų, iš Ispanijos lygos ir ateina vietinis treneris. Futbolininkai neklausys jo. Kyla klausimas: kaip jie susigyvens ar jie susigros? Olandijos rinktinę reiktų kurti, kaip senovėje – vieno klubo pagrindu, o žvaigždutes inkorporuoti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją