„Tai rodo augantį valstybių įsitraukimą ir dėmesį parolimpiečiams, vis profesionalesnį požiūrį. Mes su visais ministrais buvome susitikę. Valstybės, t.y., Sporto ir Švietimo ministerijų, įsitraukimas yra esminis, o bendradarbiavimas – būtinas“, - apibendrindamas parolimpines žaidynes spaudos konferencijoje sakė Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC) prezidentas seras Philipas Cravenas.

Parolimpiada skatina pokyčius

Parolimpinės žaidynės pasaulyje pripažįstamos kaip renginys, labiausiai keičiantis suvokimą ir skatinantis pokyčius.

„Iš vienos pusės – reikia daug laiko, kad visuomenės požiūris į neįgaliuosius ir jų sportą pasikeistų. Iš kitos pusės, kai matai vežimėlių krepšininką ir atrodo, kad jis tuoj pames kamuolį, o jis įmeta tritaškį – tavo supratimas keičiasi akimirksniu“, - kalbėjo IPC prezidentas.

2016 metų Rio žaidynių organizacinio komiteto prezidentas brazilas Carlosas Nuzmanas pabrėžė, kad šioje parolimpiadoje pasiektas rekordinis skaičius pasaulio rekordų ir parolimpinių rekordų.

„Pažanga, kurią matome, tikrai įspūdinga. Džiaugiuosi, kad medalius laimi sportininkai iš visų penkių kontinentų. Akivaizdu, kad Olimpinis parkas yra išskirtinis, gražus ir čia daug apsilankančių šeimų. Ne tik rezultatai svarbu, bet bendrai evoliucija, kurią matome Brazilijos parolimpiniame judėjime“, - spaudos konferencijoje kalbėjo C. Nuzmanas.

Į parolimpiadą atvežė jaunuolių iš probleminių vietų

Organizatoriai sulaukė pašaipų, kodėl neišpirkti visi bilietai į parolimpines žaidynes.

„Nors ne visi bilietai parduoti, bet reikia žiūrėti ne į tuščias vietas, o į esančius žiūrovus. Fantastika, kaip žiūrovai reaguoja stadionuose“, - komentavo seras Ph. Cravenas.

Inicijuota globali kampanija „Užpildyk tribūnas“ (angl. „Fill the seats“), pasak organizacinio komiteto, pasiteisino ir yra sėkminga. Surinkus daugiau kaip 300 tūkst. JAV dolerių, buvo nupirkta per 10 tūkst. bilietų, maisto, transporto bilietų ir stebėti „neužmirštamo sporto“ akimirkų buvo atvežti jaunuoliai, ypač iš probleminių Rio de Žaneiro ir kitų šalies vietų.

Pirmąkart dalyvavo pabėgėlių komanda

Pirmą kartą parolimpinėse žaidynėse dalyvavo pabėgėlių komanda, pasivadinusi Nepriklausomų parolimpinių atletų (IPA) vardu.

„Man tai labai svarbu. O dar svarbiau – jiems. Jiems tai – kitas pasaulis, negu tas, kuriame jie kenčia gyvendami. Kai plaukia amputantas plaukikas, aš nematau negalios, aš matau didžiules emocijas, kurias jo plaukimas sukelia. Mes išstudijuosime, kaip viskas pavyks su pabėgėlių komanda čia ir paaiškės, ar jie dalyvaus Tokijo parolimpinėse žaidynėse ir kitur“, - kalbėjo IPC prezidentas.

„Agitos fondas“ investuoja į para-sporto plėtrą

2012 metais Londono parolimpinių žaidynių metu IPC įkurtas „Agitos fondas“ (agitos – raudona, mėlyna ir žalia plunksnelės, parolimpinio judėjimo simbolis) jau davė naudos 175 tūkst. žmonių, 2,5 mln. eurų fondo lėšų investuota į para-sporto plėtrą.

Per ketverius metus 96 šalyse buvo finansuoti įvairūs projektai, ugdantys sportininkus, trenerius, klasifikatorius ir teisėjus.

„Fondas padeda šalims vystyti savo sporto struktūras, ypač sporto valdymo srityje. Geras pokytis: Rio mes turime 12 proc. daugiau moterų atlečių negu buvo Londone. Jau dirbame ties 2018 metų PyeongChang ir 2020 Tokijo parolimpiada. Vienas iš svarbių darbų – talentų identifikavimas sudėtingose, konfliktų paveiktose srityse. Taip pat edukacinių projektų inicijavimas. Jau buvo atliktas gilus darbas favelose (lūšnynuose). Visur sporto ministras turi dirbti glaudžiai su švietimo“, - apie „Agitos fondo“ pagalbą pasakojo IPC prezidentas.

Jis pateikė galybę pavyzdžių, kaip fondo veikla leido skurdžioms šalims pirmą kartą dalyvauti parolimpiadoje ir iškovoti medalių.

„Aną vakarą atletikos stadione ieties metime du Irako atstovai laimėjo aukso medalius. Šiandien sutikau žmogų iš Malazijos. Jie pirmą kartą gyvenime laimėjo parolimpinį medalį ir ne vieną, o tris. Iki tol tas žmogus negalėjo“, - jautriai kalbėjo seras Ph. Cravenas.

„Man fondo parama buvo esminė – dalyvavau kūrybinėse dirbtuvės, sporto stovyklose, fondas padėjo skleisti gerą žinią apie parolimpines žaidynes mano šalyje. Ir būti čia yra didžiulis džiaugsmas. Pokyčiai įvyko ne tik sporto gyvenime, bet ir asmeniniame. Sugebėjau sukurti namus savo šeimai. Apie sportą įvyko proveržis ne tik mano šalyje, bet ir tarptautiniu mastu. Dabar mes jau daug žinome apie parolimpinį sportą. Aš susipažinau su naudingais žmonėmis, užmezgiau svarbius ryšius“, - pasakojo „Agitos fondo“ parama pasinaudojęs 22-ejų metų neregys Darwinas Castro. Jis – pirmas Ekvadoro sportininkas, įvykdęs parolimpiados kvalifikacinį A normatyvą. Rio parolimpiadoje jis pagerino asmeninį bėgimo rekordą.

„Carioca“ ir parolimpiečių ryšys

C. Nuzmanas akcentavo parolimpinių žaidynių svarbą vadinamiems „carioca“ – vietos gyventojams, taip pat tūkstančiams savanorių, kurie su didžiule aistra priima ir sveikina parolimpiečius.

„Anądien stebėjau keturias varžybas lengvosios atletikos stadione, iš jų trejose laimėjo Jungtinės Karalystės sportininkai. Man, kaip britui ir IPC vadovui, nevalia viešai demonstruoti džiaugsmo, bet aš džiaugiuosi. Parolimpinės žaidynės yra žmonių žaidynės. Ryšys tarp parolimpiečių ir „carioca“ vadinamų vietos žmonių yra labai stiprus ir man nereikia apie tai skaityti, aš tai patiriu kiekviename metre“, - parolimpinių žaidynių žemišką prasmę iliustravo Tarptautinio parolimpinio komiteto vadovas.

Iki 2020 metų Tokijo parolimpinių žaidynių į „Agitos fondą“ IPC tikisi surinkti 20 mln. eurų.

IPC remia Ukrainos siekius dėl Krymo

Ph. Cravenas komentavo ir situaciją Ukrainoje, šaliai praradus parolimpinį centrą Kryme.

„Ukrainiečiai nuo 2014 metų negali naudoti savo pagrindinio Ukrainos parolimpiečių rengimo centro, esančio Kryme. Kalbėjau su Valerijumi Suškevičiumi (Ukrainos NPC prezidentas) kelis kartus. Sakiau, kad jūsų pasirodymas labai geras net be centro. Į ką jis atsakė: „visi tie Ukrainos bronzos medaliai būtų aukso, jeigu turėtume centrą“.

Būdamas Sočyje aš padėjau dalyvauti derybose. Nors teiginiai buvo, kad centras yra prieinamas, tai netiesa. V. Suškevičius ieško paramos pastatyti naują centrą parolimpiečiams, taip pat ant jūros kranto, bet saugioje Ukrainos teritorijoje. Ne tik parolimpiečiai ten ruošdavosi, bet ir 5000 žmonių atlikdavo reabilitaciją... Iš karų grįžę kareiviai ir kiti. Aš ukrainiečius labai paremsiu šiuo klausimu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)