Vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad valstybinės premijos Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių nugalėtojams ir prizininkams bus dvigubinamos.

„Vertiname mūsų parolimpiečių pasiekimus, matome augantį sportininkų meistriškumą, didėjantį visuomenės susidomėjimą ir stiprėjančią konkurenciją parolimpinėse žaidynėse, todėl valstybinės premijos Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių nugalėtojams ir prizininkams bus dvigubinamos“, – pranešime cituojamas premjeras Algirdas Butkevičius.

Sportininkų premijas už pasiekimus reglamentuoja Vyriausybės nutarimas, jame iki šiol olimpinių žaidynių aukso medalis įvertintas 115,85 tūkst., sidabro – 57,92 tūkst., bronzos – 43,44 tūkst eurų. Tuo metu premija už auksą parolimpinėse ar kurčiųjų žaidynėse premija yra 17,38 tūkst. eurų – kaip už penktą vietą olimpinėse žaidynėse.

Po pastarųjų Lietuvos parolimpiečių pergalių žaidynėse viešojoje erdvėje kilo diskusija dėl didelės disproporcijos tarp olimpiečių ir parolimpiečių premijų. Seimo narys konservatorius Arvydas Anušauskas yra registravęs pataisą, kuria siūlo parolimpinių žaidynių čempionams mokėti pirmojo laipsnio valstybines pensijas kaip ir olimpiniams čempionams, parolimpiečių ir olimpiečių premijas sulyginti siūlo Sveikatos reikalų komiteto narė „darbietė“ Dangutė Mikutienė.

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius E. Urbanavičius sako, jog parolimpiečių premijas didinti galima pagal valstybės finansines galimybes, tačiau parolimpinių žaidynių pasiekimų prilyginti olimpiniams negalima.

Departamento vadovas pažymėjo, kad ginčą dėl skirtingų sąlygų olimpinių ir neįgaliųjų žaidynėms jau yra sprendęs teismas ir savo nutartyje jis yra pasisakęs, kad šių žaidynių prizininkų skirtingas vertinimas nepažeidžia Konstitucijos, nes olimpinių žaidynių statusas ir reikšmė – išskirtinė, jose ir sportininkų konkurencija yra didesnė.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) 2010 metais nagrinėjo bylą, kurioje kurčiųjų vasaros olimpinių žaidynių medalių laimėtoja skundė sprendimą neskirti jai sportininkės rentos. Sportininkė ginčijo, kad jos pasiekimai turi būti traktuojami kaip ir olimpiečių.

Savo nutartyje LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad olimpinės žaidynės yra reikšmingiausias ir žinomiausias pasaulyje tarptautinis sporto renginys, turintis ypatingą tarptautinę, sportinę ir istorinę reikšmę, čia pasiekiami patys aukščiausi pasaulyje sportiniai pasiekimai, o kurčiųjų žaidynės tokio statuso ir masto nėra pasiekusios, pasauliniame olimpiniame judėjime nėra vertinamos taip pat kaip olimpinės žaidynės.

DELFI primena, kad Lietuvos delegacijos, kurią sudarė 13 sportininkų, Rio de Žaneire iškovojo tris medalius: auksu pasipuošė Lietuvos vyrų golbolo rinktinė, o Mindaugas Bilius tapo rutulio stumimo rungties čempionu, o disko metimo sektoriuje – vicečempionu.

Lietuvos parolimpiečiai į Vilnių parskris rugsėjo 21-ą dieną 23.45 val. reisu iš Frankfurto.

Tuo metu olimpinių žaidynių Rio 67 delegacijoje buvę sportininkai parsivežė keturis medalius – vieną sidabro ir tris bronzos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)