„Pastatydami Kristaus Atpirkėjo statulą brazilai pasauliui norėjo pasiūsti dvi žinias. Pirma, kad brazilai yra katalikai. Antra – pabrėžti 100 metų nepriklausomybę nuo Portugalijos. Iš muilo akmens pagaminta Kristaus statula stovi ant 700 metrų aukščio Korkovado kalno. Pati statula siekia 38 metrus, dar 8 metrus – stovas po ja, tad iš viso statula yra 738 metrai virš jūros. Išskleistos Kristaus rankos siekia 20 metrų. Aplink Jėzų plytintis miškas vadinasi Tijuca nacionalinis parkas. Tai – didžiausias miesto viduje esantis parkas pasaulyje. Jo plotas – 40 kv. km., jis užima 7 procentus viso miesto. Karūna ant Jėzaus galvos yra žaibolaidis“, – lietuviškai pasakojo Rio de Žaneire gyvenantis gidas Titas Adomaitis.

Apžiūrinėdami Kristaus Atpirkėjo statulą ir nuo jos atsiveriančią Rio de Žaneiro panoramą parolimpiečiai atsidūrė debesų vidury ir per kūną plaukiantys debesys paliko didžiulį įspūdį.

Parolimpiečiams buvo smalsu sužinoti apie brazilų ekonomiką, pragyvenimo šaltinius, didžiulės šalies provincijų skirtumus.

„Pietų Brazilijoje – turtinga valstija, nes ten papiltęs žemės ūkis, labai darbštūs žmonės. Rio de Žaneiro pagrindinis verslas – nafta. Keliaujant į viršų nuo Rio – auginami įvairūs vaisiai: bananai, kokosai ir kiti. Be to, labai gražūs paplūdimiai. Centrinėje Brazilijoje paplitusi gyvulininkystė: ten fazendos su didžiuliais žėmės plotais, yra net specialūs TV kanalai, kur aukcionuose pardavinėja vien jaučius“, – apie brazilų pragyvenimo šaltinius pasakojo gidas.

Visus domino išgirsti daugiau apie unikaliuosius Amazonės miškus.

„Šiaurės Brazilijoje Amazonė yra vadinama „šuns galva“ – tokios formos regionas, dydžio kaip pusė Prancūzijos – ši vieta yra didžiausia balta dėmė žemėlapyje. Manoma, kad ten gyvena indėnai, bet ji neištyrinėta“, – pasakojo T. Adomaitis.

Gidas sugriovė mitus apie garsiuosius Rio de Žaneiro lūšnyvus, vadinamas „favelas“.

„Rio de Žaneire lūšnynai nėra tokie kaip Indijoje ar Afrikoje. Lūšnynų yra įvairių: ir brangių, ir pigių. Čia lūšnynai reiškia tiesiog tai, kad namai yra nebaigtos statybos. Pzvyzdžiui, nenutinkuoti ar iki galo nenudažyti. Aš nežinau, kodėl jie taip daro, gal todėl, kad čia visada šilta“, – kalbėjo gidas, kuris pats gyvena 20 tūkst. gyventojų turinčiame lūšnyne, 5 min. kelio nuo puikių vandenyno paplūdimių.

Parolimpiečius domino ir populiariausios Brazilijoje sporto šakos.

„Futbolas, capoeira, tinklinis, džiudžitsu. Tuo tarpu plaukimo visi brazilai važiuoja treniruotis į JAV“, – sakė gidas.

Jis papasakojo apie atliktas gyventojų apklausas, kad 80 proc. žmonių patiko Olimpinės žaidynėse. „Faktas, kad žmonėms patiko, nes buvo labai daug nemokamų renginių, vietiniams buvo pigūs bilietai į rungtynes. Kas visiems nepatiko, kad išleido didžiulius pinigus, manoma, kad 30 proc. pinigų buvo išvogta: per 8 pasiruošimo metus išvogė 28 mlrd. realų“, – vietinių nuotaikas atpasakojo T. Adomaitis.

Gidas papasakojo ir daugiau įdomybių apie pravažiuotas Rio de Žaneiro vietas: kad čia populiarūs taksi motociklai, 30 metrų paplūdimio priklauso jūrų laivynui ir jam mokami mokesčiai, garsusis Rio paplūdimys „Ipanema“ išvertus iš indėnų kalbos reiškia „vanduo, kurio negali gerti“ ir kt.

Didelių pagyrimų gidas nusipelnė už tai, kad visose lankytinose vietose puikiai pasirūpino tinkamu transportu ir praėjimu „be eilės“ sportininkams su judėjimo ir regėjimo negalia.
Parolimpinių delegacijų nariai paprastai keliauja kartu, nes sportininkams su negalia reikia pagalbos.

Rugsėjo 18-osios vakarą lietuviai dalyvavo Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių uždaryme „Maracana“ stadione.

Lietuvos parolimpinė delegacija į Vilnių atskris rugsėjo 21 dieną 23:45 val. reisu iš Frankfurto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)