Kol kas be kluptelėjimų Rio žygiuojantys lietuviai iškart šovė į priekį 3:0, o antrame kėlinyje pirmavo 6:1 ir pergalingai užbaigė susitikimą.

Mūsiškius puolime tradiciškai į priekį vedė Genrikas Pavliukanecas ir Justas Pažarauskas, pelnę atitinkamai 5 ir 2 įvarčius. Taip pat aikštelėje žaidė Mantas Brazauskis ir Mantas Panovas.

Švedijos žaidėjas Fatmiras Seremeti pirmą įvartį pelnė tik iki pirmo kėlinio pabaigos likus 29 sekundėms, o dar vieną antrame kėlinyje įrideno Peteris Weichelis.

Beje, parolimpinėje „Future“ arenoje Švedijos aistruolių buvo maždaug 200 kartų daugiau negu Lietuvos.

Pirmi į Rio parolimpiados finalą prasibrovė JAV golbolininkai, kurie 10:1 (4:1) nugalėjo šeimininkės Brazilijos atstovus. Net 9-iais įvarčiais amerikiečių gretose pasižymėjo Tyleris Merrenas.

Mačas dėl trečios vietos bus žaidžiamas penktadienį 21 val., o didysis finalas – jau šeštadienio paryčiais, 2 val.

„Manau, kad jau šį tą pasiekėme. Bet pabandysime pasiekti dar šį tą daugiau, negu parodėme šiandien“, - iškart po laimėtų pusfinalio rungtynių Vilmai Venckutonytei sakė Lietuvos golbolo komandos vyriausiasis treneris Karolis Levickis.

„Mes laimingi. Nerealu. Labai geras jausmas. Puikus. Po finalo reikia kalbėti. Kaip pirmam kartui – labai šaunu“, - visi šeši golbolo žaidėjai, išeidami iš arenos, vienu sakiniu apibūdino savo jausmus pasiekus parolimpinių žaidynių finalą.

Primename, kad lietuviai, kurie laimėjo visas ketverias grupės etapo rungtynes (13:6 prieš Suomiją, 8:7 prieš JAV, 9:6 prieš Kiniją ir 5:3 prieš Turkiją), ketvirtfinalyje tik po itin atkaklios kovos ir pratęsimo 5:4 įveikė Kanados parolimpiečius.

2012 metų Londone mūsiškiai pralaimėjo pusfinalį ir mažąjį finalą bei užėmė ketvirtą vietą.

Pusfinalyje – ypatinga lietuvių vienybė

Šiose pusfinalio rungtynėse ypatingai jautėsi Lietuvos komandos vienybė iš Rio praneša V. Venckutonytė.

Aikštės žaidėjams pelnius įvartį, trys žaidėjai, sėdintys ant suolelio, kaskart atsistodavo, plojo ir skanduodami „Lietuva!“ sveikino komandą. Žaidžiančioji trijulė tarpusavyje puikiai komunikavo ir keitėsi pagyrimo žodžiais. Visą rungtynių laiką žaidęs centro gynėjas Mantas Brazaukis paplodavo savo komandai net ir tada, kai dėl smulkios pražangos ši prarasdavo kamuolį, pavyzdžiui, kamuoliui kirtus vidurio liniją.

„Pagaliau šiose rungtynėse pamačiau savo svajonės išsipildymą. Tai buvo mano siekiamybė, kad mes visi palaikytume vieni kitus, būtume vieningi. Nesvarbu, ar tu sėdi ant suolelio, ar žaidi aikštelėje. Kiekvienas žaidėjas yra reikšmingas. Kiekvienas įneša savo kruopelytę į pergalę“, - susijaudinęs kalbėjo K. Levickis.

Treneris, ne kartą akcentavęs Lietuvos išskirtinumą dėl stiprių visų šešių komandos žaidėjų, prieš parolimpinį finalą ypač negailėjo pagyrų savo auklėtiniams.

„Labai didžiuojuosi savo žaidėjais. Taip jau išeina, kad iki šiol daugiausiai žaidžia trys žaidėjai, bet taip yra dėl labai sudėtingos situacijos mūsų grupėje, kur susirinko ypač stiprios komandos. Bet tikrai turiu pabrėžti, kad visi šeši žaidėjai yra padarę labai didelį darbą. Aš manau, kad iš visų šešių žaidėjų galėčiau bet kurį parduoti bet kuriai geriausiai pasaulio komandai“, - pasididžiavimo neslėpė K. Levickis.

Švedai buvo nusivylę savo žaidimu.

„Aišku, kad esame nusivylę savo žaidimu šiose rungtynėse. Nesužaidėme geriausių savo rungtynių, kurių pagrindas paprastai yra stipri gynyba. Nors su Lietuvos komanda esame žaidę daugybę kartų, dar niekada taip kruopščiai neanalizavome Lietuvos komandos žaidimo ir nesirengėme šioms rungtynėms. Mes turėjome patį geriausią žaidimo planą prieš Lietuvą, bet rungtynių pradžioje praleidus pirmus du įvarčius, pašlijo mūsų gynyba“, - po pusfinalio komentavo Švedijos golbolo rinktinės antras treneris Peteris Bjoerkstrandas.

Sėkmingai išpildė planą aikštelėje

„Skautingas yra viena, o išpildymas – kita. Mes ne tik analizavome Švedijos komandą, bet ir išpildėme planą aikštelėje“, – Lietuvos treneris komentavo kolegos švedo pastabas.

Antro kėlinio metu, kai Lietuva jau turėjo solidžią įvarčių persvarą, reguliariai girdėjosi trenerio K. Levickio šūksniai „Gynyba!“.

Pasak kitų Lietuvos delegacijos narių, kurie golbolo varžybose buvo aistringais fanais, jiems didžiulį įspūdį daro tai, kad žaidžiant golbolą parolimpiadoje yra nutildomos daugiatūkstantinės žiūrovų tribūnos. Tai būdinga tik aklųjų ir silpnaregių sporto šakoms, kuriose sportininkai kamuolį seka pagal garsą.

Ruošdamasis finalui, treneris K. Levickis analizuos nufilmuotas JAV žaistas rungtynes ir paruoš rungtynių planą.

Golbolas, dar vadinamas aklųjų rieduliu, yra komandinė aklųjų ir silpnaregių sporto šaka. Žaidžiamas 9x18 metrų ploto aikštelėje su 9 m ilgio ir 1,3 m aukščio vartais ir skambančiu kamuoliu, kurio skersmuo – toks pat kaip krepšinio kamuolio.

Komandą gali sudaryti 6 žaidėjai, iš kurių vienu metu aikštelėje žaidžia po tris, visi akis užsidengę šviesos nepraleidžiančiais akiniais. Tikslas yra įridenti kamuolį į priešininkų vartus. Taisyklingai mestas golbolo kamuolys skrieja net 80 km/val. greičiu.

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės vyks iki rugsėjo 18 dienomis. Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų.

Lietuvos parolimpinė delegacija į Vilnių parskris rugsėjo 21-ą dieną 23.45 val. reisu iš Frankfurto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)