Dėl pastarųjų vagysčių, įvykdytų atletų kaimelyje Rio de Žaneire, labiausiai įtariami valytojų brigados nariai, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Ispanijos delegacijos narys.

„Jie sakė, kad yra valytojai, bet jie tik iššlavė pinigus iš kai kurių mūsų atletų piniginių“, – sakė delegacijos narys, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

„Sugebėjome juos (įtariamuosius) surasti ir perduoti apsaugos darbuotojams, bet juos apieškojusi policija nieko nerado. Akivaizdu, kad jie turėjo kur paslėpti pavogtus pinigus, pridūrė šaltinis.

Ispanijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad kai kurie sportininkai nebeįleidžia valytojų į savo kambarius.

Didelio nusikalstamumo krečiama Brazilija jau anksčiau pakliuvo į nepatogią padėtį, kai buvo pasiskųsta dėl vagysčių per olimpiadą, vykusią rugsėjo 5-21 dienomis. Apie pavogtus daiktus ir pinigus pranešė Australijos, Kinijos, Danijos ir kitų šalių delegacijų nariai.

Parolimpinės žaidynės vyks rugsėjo 7-18 dienomis.

Lietuvos parolimpiečiai jau aklimatizuojasi Rio

Visi 13 Lietuvos parolimpinės rinktinės sportininkų jau susirinko Rio de Žaneiro parolimpiniame miestelyje, kur iki rugsėjo 7-ą dieną prasidėsiančių parolimpinių žaidynių vyksta sportininkų aklimatizacija ir treniruotės.

Daugiau negu pusė lietuvių sportininkų (7) parolimpinėse žaidynėse dalyvauja pirmą kartą, o vienam tai – jau penkta parolimpiada. Vyriausiajam Lietuvos atletui 49-eri metai, jauniausias yra moksleivis ir jam septyniolika. Aštuoni parolimpiečiai turi regėjimo negalią, penki – judėjimo.

„Daugiausiai tikimės iš labiausiai patyrusių lengvaatlečių ir vyrų golbolo rinktinės. Jaunesni sportininkai nors turi mažai varžybų patirties, bet yra labai ambicingi, todėl jų pasiruošimą parolimpiadai taip pat vertiname labai gerai. Pasaulyje neįgaliųjų sportas labai stipriai populiarėja, tad ir Lietuvoje jau laikas atsikratyti klaidingo požiūrio, kad tai tik mėgėjų užsiėmimai ir rekreacija. Sportininkai ketverius metus intensyviai treniravosi ir yra itin geros sportinės formos“, – komentavo Lietuvos parolimpinio komiteto generalinis sekretorius ir Lietuvos misijos parolimpinėse žaidynėse vadovas Gintaras Zavadckis.

Lietuvai tradiciškai būdingų parolimpinių sporto šakų sąrašą šiemet praplėtė 26-erių metų irkluotojas Augustas Navickas (treneris Liudvikas Mileška). Sportininkas plauks vienviete baidare 1000 metrų distanciją. Klaipėdietis irkluotojas šiemet iškovojo Europos čempionato bronzą ir Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prašymu jam buvo suteiktas vardinis kvietimas dalyvauti Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse.

Jauniausias rinktinės dalyvis 17-metis neregys plaukikas Edgaras Matakas (treneris Ramūnas Leonas). Jis vienintelis Lietuvos neįgalusis plaukikas, įvykdęs net tris 2016-ų parolimpiados A lygio kvalifikacinius normatyvus. Parolimpiadoje jis plauks 50, 100 ir 400 metrų laisvu stiliumi. Kol kas aukščiausias jo pasiekimas yra pernai iškovotas Europos čempionato sidabras.

Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių atidaryme E. Matakas bus Lietuvos rinktinės vėliavnešys.

Pirmąkart parolimpiadoje dalyvaujantis 22-ejų metų silpnaregis dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis (treneris Algis Mečkovskis) vardinį kelialapį į Rio de Žaneirą gavo paskutinę akimirką, trečiu bandymu, įvykus Tarptautinio parolimpinio komiteto kvotų perskirstymui. O. Bareikis varžysis svorio kategorijoje iki 66 kg. Iki šiol aukščiausias dziudo imtynininko pasiekimas buvo Europos čempionato ir pasaulio žaidynių 5-a vieta.

Įvairiose lengvosios atletikos rungtyse save išbandžiusi vienintelė Lietuvos rinktinės moteris klaipėdietė Ramunė Adomaitienė Rio parolimpiadoje dalyvaus šuolio į tolį varžybose. Šioje rungtyje Londono parolimpiadoje sportininkė užėmė ketvirtą vietą, bronzos laimėtojai nusileidusi vos 1 centimetru. Tai bus trečios R. Adomaitienės parolimpinės žaidynės. Klaipėdos miesto Sporto centro vaikų trenere dirbanti 48-erių metų R. Adomaitienė daugkartinė Europos, pasaulio čempionė ir prizininkė, pasaulio rekordininkė šuolio į tolį ir ieties metimo rungtyse, o šių metų birželį laimėjo Europos čempionato šuolio į tolį sidabrą.

34-erių metų šiaulietis Mindaugas Bilius parolimpiadoje dalyvaus disko metimo ir rutulio stūmimo rungtyse. Šių metų birželį M. Bilius pagerino sau pačiam priklausiusį rutulio stūmimo Europos rekordą ir yra apibūdinamas kaip ypač geros sportinės formos. Pernai neįgaliųjų sportininkų pasaulio lengvosios atletikos čempionate M. Bilius užėmė antrą vietą rutulio stūmimo rungtyje, pasaulio žaidynėse iškovojo pirmą vietą rutulio stūmime ir trečią vietą disko metime. Ši parolimpiada M. Biliui antra. Londono parolimpinėse žaidynėse, prieš tai treniravęsis vos 7 mėnesius, jis tose pačiose rungtyse užėmė atitinkamai 6-ą ir 9-ą vietą.

Kęstutis Skučas iš Kauno susirungs disko metimo, 100 ir 1500 metrų vežimėlių lenktynėse. Buvusio plaukiko 49-erių metų K. Skučo stipriausia vieta dabar disko metimas. Sportininkas tai įrodė šių metų birželį iškovoję Europos čempionato bronzą.

37-erių metų šiaulietis Jonas Spudis Rio de Žaneire varžysis ieties metimo rungtyje. Pernai IWAS (neįgaliųjų sporto) pasaulio žaidynėse J. Spudis tapo ieties metimo čempionu, šių metų birželį Europos čempionate iškovojo antrą vietą.

Vienintelė komandinė sporto šaka, kurioje dalyvaus Lietuva parolimpinėse žaidynėse, yra golbolas (aklųjų riedulys, treneris Karolis Levickis). Lietuvos golbolo komanda yra dukart pasaulio ir triskart Europos čempionė, Sidnėjaus ir Pekino parolimpinių žaidynių vicečempionė. Šiuo metu pasaulio reitinge Lietuvos golbolo rinktinė yra ketvirta ir nusileidžia tik Brazilijos, Turkijos ir Suomijos rinktinėms. Su pastarąja lietuviai susirungs pirmose grupės varžybose.

Trys golbolo komandos nariai Mindaugas Suchovejus, Justas Pažarauskas ir Mantas Brazauskis golbolą žaidžia jau daugiau kaip 10 metų, bet savo jėgas parolimpiadoje išbandys pirmą kartą. Kiti trys – Nerijus Montvydas, Mantas Panovas ir Genrikas Pavliukianecas – jau turi parolimpinės patirties. Pastarasis yra daugiausiai titulų ir medalių pelnęs Lietuvos parolimpinės rinktinės narys.

Didžiausi Lietuvos parolimpinės rinktinės rėmėjai Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir bankas „Citadelė“. Parolimpiečių viešinimą Rio de Žaneire remia kredito unija „Saulėgrąža“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)