TPK pranešime sakoma, kad 175 Rusijos sportininkai yra paprašę leisti rungtyniauti individualiai, bet jiems nebus leista dalyvauti parolimpiadoje, prasidėsiančioje rugsėjo 7 dieną.

Rugpjūčio 7 dieną TPK paskelbė draudimą visiems Rusijos atletams varžytis parolimpiadoje, nes Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ataskaitoje nurodoma, kad šioje šalyje veikė valstybės palaikoma dopingo vartojimo schema.

Komitetas ketvirtadienį pabrėžė, kad jo pozicija palaiko Sporto arbitražo teismas (TAS), atmetęs Rusijos prašymą įpareigoti TPK priimti atletų, galinčių įrodyti, kad yra „švarūs“, paraiškas.

„TPK labai užjaučia visus Rusijos atletus, dabar negalinčius dalyvauti 2016 metų Rio de Žaneiro parolimpiadoje“, – sakoma komiteto vykdomojo direktoriaus Xaviero Gonzalezo pranešime.

„Pagrindinis TPK tikslas – suteikti galimybę parolimpiniams atletams siekti sporto aukštumų ir įkvėpti bei jaudinti pasaulį. Tragiška, bet Rusijos institucijos savo veiksmais užkirto savo atletams šią galimybę“, – pridūrė jis.

„Kai Rusijos parolimpinis komitetas pademonstruos ateityje galėsiantis aktyviai ir veiksmingai, be kišimosi, užtikrinti TPK antidopingo kodekso laikymąsi, TPK mielai pasveikins Rusijos atletus, sugrįžusius į tarptautines rungtynes“, – pabrėžė X. Gonzalesas.

Rusija toliau neigia WADA ataskaitoje pateikiamas išvadas – be kita ko, kad šios šalies Sporto ministerija ir slaptoji tarnyba per 2014 metų Sočio žiemos olimpiadą prisidėjo dangstant dopingo vartojimą.

Tačiau TPK vadovas Philipas Cravenas apkaltino Rusiją, kad ji „trokšta šlovės bet kokia kaina“, o toks požiūris „smarkiai pakenkė viso sporto sąžiningumui ir įvaizdžiui“.

Parolimpinės žaidynės, rengiamos kas ketverius metus negalią turintiems sportininkams, nuo 1948-ųjų įgydavo įvairių pavidalų, bet šių renginių reikšmė per pastaruosius du dešimtmečius nuolat didėjo.

2012-ųjų Londono parolimpiadoje dalyvavo beveik 4,3 tūkst. atletų iš 164 šalių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)