Sekmadienį 15 val. 30 min. startuos paskutiniai du iš 67-ių Lietuvos olimpinės rinktinės narių – maratonininkai 24-erių metų Valdas Dopolskas ir 29-erių metų Remigijus Kančys.

Abiems Lietuvos maratonininkams tai bus olimpinis debiutas, o R. Kančys maratoną bėgs apskritai tik ketvirtą kartą savo gyvenime.

42 kilometrus 195 metrus lietuviams gali tekti įveikti per lietų, nes jis būtent ir prognozuojamas panašiu metu.

Vakare pagaliau paaiškės ir olimpinio vyrų krepšinio turnyro medalininkai: 17 val. 30 min. dėl bronzos susikaus Australijos ir Ispanijos rinktinės, o 21 val. 45 min. finale dėl aukso galynėsis JAV ir Serbijos komandos.

Jau po vidurnakčio, 2 val., garsiajame „Maracana“ stadione prasidės iškilminga uždarymo ceremonija. Jos metu Lietuvos vėliavą neš kartu su Aurimu Lanku bronzos medalį iškovojęs baidarės irkluotojas Edvinas Ramanauskas.

Rugpjūčio 21 d., sekmadienis

15.30-18.15 val. Lengvoji atletika, vyrų maratonas – Remigijus Kančys, Valdas Dopolskas
17.30 val. Krepšinis. Rungtynės dėl bronzos: Australija – Ispanija
21.45 val. Krepšinis. Finalas: JAV – Serbija

Po vidurnakčio

2.00 val. Olimpinių žaidynių uždarymo ceremonija.

42 km 195 m. Tokį nuotolį Rio de Žaneiro gatvėse paskutinę olimpinių žaidynių dieną bandys įveikti 155-i bėgikai. Jų gretose bus ir du lietuviai – 24-erių metų Valdas Dopolskas ir 29-erių metų Remigijus Kančys. Varžybos prasidės 15.30 val. Lietuvos laiku.

Abiems Lietuvos maratonininkams tai bus olimpinis debiutas. Tad R. Kančys prisipažino: „Jausmai dvejopi. Dabar šypsausi, atrodo viskas gerai. Bet giliai širdyje viskas susipina – ir jaudulys, ir baimė. Vis dėlto pirmas toks startas. Ir nežinau, ko tikėtis.“

Sekmadienį pirmoje dienos pusėje Rio de Žaneire prognozuojamas lietus ir 25 laipsnių karštis.

„Kaip pasakojo čia jau bėgusios mūsų maratonininkės, pati trasa nėra sudėtinga. Tad nemažai lems oro sąlygos“, – mano R. Kančys, maratoną bėgsiantis ketvirtą kartą gyvenime.

Kaunietis nepanoro atskleisti, kokių tikslų sieks trasoje: „Kad ir koks rezultatas būtų, džiaugsiuosi. Aišku, norėčiau pasirodyti kuo geriau.“

Paklaustas apie dabartinę savo sportinę formą, į Rio de Žaneirą likus porai dienų iki starto atskridęs bėgikas sakė: „Kelionė į Braziliją buvo ilga. Be to, visus ankstesnius maratonus bėgau Europoje. Tad neįsivaizduoju, ko čia tikėtis. Gali būti geriausios formos, bet bus ne tavo diena ir viskas.“

R. Kančio asmeninis rekordas yra 2 val. 15 min. 39 sek., vilniečio V. Dopolsko – 2 val. 16 min. 35 sek.

Moterų maratoną Rio de Žaneiro žaidynėse įveikė trys Lietuvos lengvaatletės. Diana Lobačevskė finišavo 17-a, Rasa Drazdauskaitė – 37-a, Vaida Žūsinaitė – 38-a.

Įdomu, kad iš tiesų šios žaidynės – 28-osios istorijoje (1916, 1940 ir 1944 m. nevyko dėl karo).

11 tūkstančių 554-i atletai ilgiau nei dvi savaites grūmėsi dėl 306 medalių komplektų 28-iose skirtingose sporto šakose. Lietuvos garbę Rio gynė 67-i sportininkai, įskaitant du, startuosiančius sekmadienį.

Lietuvos rinktinė su vienu sidabro ir trimis bronzos medaliais komandų rikiuotėje užima 64–ą vietą.

Olimpinių žaidynių uždaryme – karnavalo ritmai

Rio de Žaneire sekmadienį, be vyrų maratono, dar vyks krepšinio, bokso, kalnų dviračių, rankinio, ritminės gimnastikos, tinklinio ir imtynių finalai.

Vakare, 20 val. Rio de Žaneiro laiku (2 val. Lietuvos laiku), „Maracana“ stadione prasidės iškilminga žaidynių uždarymo ceremonija. Organizatoriai daug renginio detalių neatskleidžia. Tradiciškai uždarymo parade žygiuos sportininkai. Prieš užgęstant olimpinei ugniai Rio de Žaneiro deglas bus perduotas miestui, kuriame žaidynės vyks po ketverių metų. 2020 m. olimpinė ugnis vėl suliepsnos Tokijuje.

Į legendinį „Maracana“ stadioną žaidynių uždarymo metu persikels populiariausias Rio de Žaneiro gatvės karnavalas „Cordao da Bola Preta“, kiekvienais metais sutraukiantis daugiau nei milijoną dalyvių. Renginyje taip pat bus pagerbta žymi Brazilijos aktorė, dainininkė ir šokėja Carmen Miys (1909-1955), pasirodys sambos žvaigždė Roberta Sa, taip pat prisistatys sekančias žaidynes organizuosiantis miestas. Tokijo prisistatymui renginio scenarijuje skirtos 8 minutės. Žiūrovai išvys pasirodymą, kuriame persipins Japonijos kultūra ir technologinės inovacijos.

Jei po finišo gerai jausis, prisijungs ir maratono bėgikai V. Dopolskas ir R. Kančys. Su sportininkais parade kartu žygiuos treneriai ir olimpinės rinktinės medikai. Lietuvos vėliavą neš kartu su Aurimu Lanku bronzos medalį iškovojęs baidarės irkluotojas Edvinas Ramanauskas.