Nemažas triukšmas Rio de Žaneire kilo ketvirtadienį, kuomet dėmesio centre atsidūrė 4x100 metrų distancijoje klaidą padariusios JAV bėgikės. Varžybų favoritės Tianna Bartoletta, Allyson Felix, English Gardner ir Morolake Akinosun buvo diskvalifikuotos, nes distanciją įveikė ne pagal taisykles – perduodant lazdelę ji išsprūdo iš A. Felix rankų, o tai reiškė, kad komanda yra šalinama iš rungties.

Visgi amerikietės ir jų treneriai nesutriko: iš karto po finišo buvo pateikta apeliacija. A. Felix pareiškė, kad prarado koordinaciją po susidūrimo su Brazilijos bėgike, o tai jai sutrukdė viską atlikti pagal taisykles. Arbitrus toks pasiaiškinimas patenkino. Amerikietėms buvo suteikta teisė distanciją įveikti pakartotinai, absoliučiai vienoms.

Jos šia galimybe pasinaudojo kaip iš natų: pademonstravo patį geriausią laiką iš visų (41,77 sek.) ir pateko į finalą , už jo borto palikdamos aštuntoje vietoje buvusias Kinijos atstoves.

Allyson Felix bando sugriebti perduodamą lazdelę

Toks „teisėjų ir žaidynių organizatorių nuolaidžiavimas“ papiktino A. Mitkovą.

„Juokinga istorija, tiesiog juokinga. Kaip ir su L. King 100 m krūtine plaukimo finale, graudu“, – konstatavo rusas, turėdamas omenyje tai, kad čempione tapusi amerikietė lemiamame finalo plaukime pažeidė taisykles ir turėjo būti diskvalifikuota. Jeigu taip būtų nutikę, auksas būtų atitekęs J. Jefimovai, o septintąją vietą užėmusi Rūta Meilutytė pakilusi į šeštąją.

Anot ruso, įveikusi pusę distancijos L. King pažeidė taisykles baseino sienelę paliesdama ne vienu metu abiem rankomis, o pakaitomis – viena ir kita. Vaizdo įrašas, kuriame įamžintas ši epizodas, paplito ir Brazilijos žiniasklaidos priemonėse.

Ginčytiną epizodą galite pamatyti čia.

Ar L. King iš tikrųjų pažeidė taisykles?

„Taisyklėse numatyta, kad tu sienelę turi paliesti vienu metu, tačiau nebūtinai vienodai delnais. Viena ranka yra delnas, o kita gali bent pirštais, tačiau reikia liesti vienu metu“, – DELFI plaukimo taisyklių subtilybes aiškino Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentas Gintautas Bartkus.

Peržiūrėjęs vaizdo įrašą specialistas pripažino, kad minimalus taisyklių pažeidimas čia galėjo būti, tačiau plika akimi finalo teisėjams tokio dalyko užfiksuoti tiesiog nebuvo įmanoma ir įtakos rezultatams tai neturėjo.

„Viskas vyko tokiu žaibišku tempu, kad teisėjavęs žmogus to pastebėti tiesiog negalėjo, tai visiškai natūralu. Galbūt ir nebuvo absoliutaus sinchrono liečiant sienelę, tačiau kad taip nutiko, nieko keisto – panašius dalykus matau ne pirmą kartą, tokią taktiką naudoja įvairių šalių plaukikai. O visos kalbos apie galimas diskvalifikacijas – beprasmės ir bevaisės. Apeliaciją itin norint buvo galima paduoti per 30 min. po finišo, tačiau tai nebuvo padaryta ir dabar kalbama be reikalo“, – konstatavo G. Bartkus.

Istorija su JAV bėgikėmis, kurioms buvo leista distaciją įveikti iš naujo, Rusijoje apskritai sukėlė nemažą audrą.

„Sunku paaiškinti, kas čia vyksta. Amerikiečiams nuolaidžiaujama, tačiau sunku paaiškinti, kodėl. Betvarkė“, – piktinamasi Rusijos lengvosios atletikos federacijos feisbuko puslapyje.

Primename, kad dėl dopingo istorijų iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių buvo diskvalifikuoti visi rusų lengvaatlečiai, o startuoti jose leista tik šuolininkei į tolį Darijai Klišinai, kurį tokią teisę gavo tik po papildomo Tarptautinio sporto arbitražo teismo (CAS) verdikto. Tokio pat išteisinimo iš CAS sulaukė ir J. Jefimova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (519)