J. Valančiūno faktorius

„Blogai. Reikia tikrai norėti laimėti, o ne kalbėti“, – po australų antausio ketvirtfinalyje pareiškė J. Mačiulis, o J. Kazlauskas buvo dar griežtesnis. Treneris nepatvirtino, kad traukiasi iš rinktinės stratego posto, tačiau iš jo lūpų nuskambėjo gana kandūs žodžiai visus ir save nuvylusio J. Valančiūno adresu.

„Jonui reikia labiau atsiduoti krepšiniui. Jis – labai talentingas, bet viską gavęs dėl savo talento. Norėčiau, kad jis būtų toks pats darbštus treniruotėse, ir neužmirštų, jog gyvenant vien talentu pasaka gali greitai pasibaigti“, – konstatavo J. Kazlauskas.

Ką gali reikšti tokie trenerio žodžiai ir kokią reikšmę jie turės pačiam Jonui?
„Raptors“ apskritai yra Jonui netinkama komanda, kur jam telieka kovoti dėl kamuolių ir kartoti metimus.
Rolandas Jarutis
Į viešai plakamo aukštaūgio pusę ketvirtadienį stojo ir krepšinio ekspertas Sergejus Jovaiša, ir buvęs krepšininkas Rolandas Jarutis, dalyvavęs DELFI laidoje „Bom Dia Rio“.

„Negalima visko suversti vien ant J. Valančiūno pečių, nesužaidė ir kiti“, – kalbėdamas su „Žinių radijumi“ pareiškė S. Jovaiša, o R. Jarutis buvo dar konkretesnis.

„Jono požiūris į darbą niekam neturėtų kelti abejonių. To, ką turi dabar, jis niekada nebūtų pasiekęs be juodo darbo. Jis dirbo su gerais treneriais Lietuvoje, o prieš kelionę į JAV buvo pažadėta gerinti jo metimą. Deja, nuo „Lietuvos ryto“ laikų tas jo metimas negerėjo. Ir aš norėčiau stoti į jo pusę, nes jam buvo užkrauta milžiniška atsakomybė. Jis buvo praktiškai verčiamas demonstruoti tokį žaidimą, kad ant pečių jis atneštų visą komandą į ketvertą ar net finalą. Prieš jį būdavo dvigubinama, trigubinama gynyba, spaudimą jis jautė ir už aikštelės ribų. Ir jeigu treneris jį šiek tiek kritikuoja, Jonas turi atsižvelgti į stratego žodžius. Tačiau tai turi būti ne pyktis, o motyvacija siekti ar geresnių rezultatų“, – pažymėjo R. Jarutis.

6,7 taško, 7 atkovoti kamuoliai, 2,8 pražangos, 2,2 klaidos, vos 39 proc. pataikymas iš dviejų taškų zonos ir 8,5 naudingumo balo – uteniškis Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse nė iš tolo nepriminė aukščiausio lygio vidurio puolėjo, puikiai rungtyniavusio NBA sezono pabaigoje.

Anot R. Jaručio, problemos šaknys slypi dar Toronto „Raptors“ klube, kur lietuvis tiesiog atprato žaisti komandinį krepšinį ir tiesiog tapo siaučiančių komandos draugų pagalbininku.

„Mes norime, kad jis būtų lyderis? Bet pasižiūrėkime, kas vyksta NBA. Mano nuomone, „Raptors“ apskritai yra Jonui netinkama komanda, kur jam telieka kovoti dėl kamuolių ir kartoti metimus, nes 80 proc. metimų atlieka gynėjai, vadinami lyderiai Kyle‘as Lowry ir DeMaras DeRozanas“, – kirto krepšinio specialistas.

Problema – ir komandose

Apie tai, kad krepšininkai nesusitvarkė su psichologija ir buvo pergirti, ne kartą kalbėjo pats J. Kazlauskas.

Ir duobė, iš kurios lietuviai nebesugebėjo išsikapstyti, buvo ypatingai akivaizdi. Po pralaimėjimo Ispanijai 50 taškų skirtumu mūsiškiai taip ir nebeatsitiesė. Visgi R. Jarutis atskleidžia ir kitą problemos pusę.

„Aišku, sparnai kai kuriems žaidėjams išaugo po ypač sėkmingo pasirengimo periodo. Tačiau mes negalime užmiršti, kad didžiausia Lietuvos rinktinės jėga yra komandoje, o ne individualybėse. Prisiminkime, kokį vaidmenį klubinėse komandose atlieka mūsų žaidėjai, ir kokį, pavyzdžiui, ispanai. Toje komandoje – ir NBA klubų, ir Eurolygos klubų lyderiai, o kai kurie Lietuvos krepšininkai praėjusį sezoną žaidė toli gražu ne aukščiausio lygio ekipose.

Taip, komandai keliami lūkesčiai yra didžiuliai, bet yra realus gyvenimas – dalis mūsų žaidėjų nežaidžia elitinėse lygose, ekipose, ir su tuo turime susitaikyti“, – konstatavo jis.

Pavyzdžiui, į rinktinę paskutinę akimirką patekęs Vaidas Kariniauskas praėjusį sezoną apskritai žaidė tik antroje Graikijos lygoje.

J. Kazlausko likimas

Ar J. Kazlauskas liks savo poste? Šis klausimas kelia daugybę klaustukų krepšinio aistruoliams, o galutinį atsakymą treneris pateiks tik po pokalbio su Lietuvos krepšinio federacija ir Arvydu Saboniu. Visgi S. Jovaiša yra įsitikinęs, kad 65-erių treneris jau yra priėmęs sprendimą palikti nacionalinę komandą. „Neabejoju, kad Jonas nuspręs prisiimti atsakomybę, kaip jau yra padaręs ne kartą, ir paliks rinktinę. Jis jau yra pavargęs“, – teigė „gudrusis lapinas“.

R. Jaručio nuomone, jeigu treneris nuspręstų atsisveikinti su komanda, pasaulis nesugriūtų ir tragedijos nebūtų.

„J. Kazlauskas sugeba atskleisti žaidėjus, toje dirvoje juos išauginti. Jeigu treneris liks, aš tai vertinsiu tik teigiamai, nes tas jo keturių metų ciklas buvo tobulas. Nors vyko kartų kaita, mes pasirodėme puikiai, nepaisant šitos nesėkmės. Pakilome į trečiąją vietą FIBA reitinge, laimėjome medalius.

O jeigu treneris nuspręstų palikti komandą, nebūtų tragedijos. Yra visa karta trenerių, kurie gali eiti šias pareigas. Rimas Kurtinaitis, Šarūnas Jasikevičius, Dainius Adomaitis, netgi Tomas Pačėsas, sugrįžęs į aukščiausio lygio krepšinį. Nepamirškime ir Kazio Maksvyčio. Užsienyje specialisto mums ieškoti tikrai nereikėtų“, – pažymėjo jis.

„Apskritai, visas rinktinės pasirengimas tokio blogo finišo neprognozavo. Niekas negalėjo galvoti, kad rinktinė žaidynes baigs trimis pralaimėjimais. Deja, australai labai gerai pasiruošė gynybai prieš Mantą Kalnietį, kuris visų žaidynių metu demonstravo puikią formą. Jie keitėsi visų rungtynių metu, buvo kibūs. Sustabdė žaidimą du prieš du ir išanalizavo psichologinį mūsų pasirengimą – silpnąją mūsų vietą. Labai trūko ir Pauliaus Jankūno, kuris iškrito iš rikiuotės. J. Mačiulio netektis po pražangų puolime taip pat buvo skaudus smūgis. Iš viso to reikia pasidaryti atitinkamas išvadas ir žvelgti į priekį. Viskas mūsų pačių rankose“, – sakė R. Jarutis.

Pasibaigus Rio de Žaneiro žaidynėms Lietuvos krepšininkai išsiskirstys kas sau. Vieni sugrįš į Lietuvą, kur pradės ruoštis naujam sezonui, kiti keliaus tiesiai į užsienio šalis.

Primename, kad iš 12 Lietuvos rinktinės krepšininkų savo ateities nežino tik du. Naujo klubo kol kas nėra susiradęs Antanas Kavaliauskas, kuris kitą sezoną tikrai nebeliks Vilniaus „Lietuvos ryte“. Komandos paieškas taip pat tęs ir A. Juškevičius.

Lietuvos rinktinė

Mantas Kalnietis (Milano „Emporio Armani“, Italija), Vaidas Kariniauskas (Kantu „Pallacanestro“, Italija), Adas Juškevičius (be klubo), Marius Grigonis (Tenerifės „Iberostar“, Ispanija), Jonas Mačiulis (Madrido „Real“, Ispanija), Minaugas Kuzminskas (Niujorko „Knicks“, NBA), Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“), Renaldas Seibutis (Kauno „Žalgiris“), Antanas Kavaliauskas (be klubo), Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“, NBA), Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“), Domantas Sabonis (Oklahomos „Thunder“, NBA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)