Antradienis, vienuoliktoji Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių diena Lietuvos sportininkams nebuvo itin sėkminga. Ankstų rytą krepšininkai pralaimėjo kroatams, anksti iš varžybų pasitraukė imtynininkas Edgaras Venckaitis, į kovą dėl medalių įsiterpti nepavyko nei dviratininkei Simonai Krupeckaitei, nei disko metikei Zinaidai Sendriūtei.

Visgi trečiadienį mūsų olimpinė delegacija pradeda su naujomis viltimis, o ar jos išsipildys, šį kartą galės matyti visa Lietuva.

Pirmieji iš lietuvių trečiadienį pradės baidarininkai Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas, kurie 1000 m distancijos kvalifikacijoje mūsų laiku varžysis nuo 15.08 val.

Iš karto po jų estafetę perims geriausias Lietuvos kanojininkas Henrikas Žustautas – numatyta, kad 200 m plaukimo kvalifikacija prasidės 15 val. 16 min.

Netrukus į kovą su varžovais stos ir dar du mūsiškiai – 200 m baidarių irklavimo distancijos kvalifikacijoje rungsis Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, kurių startas numatytas prieš pat 16 val.

17 val. prie televizorių ekranų ir kompiuterių priglus visa Lietuva. Į ketvirtfinalio mūšį su Australijos krepšininkais stos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, kuri bandys reabilituotis po dviejų pralaimėjimų iš eilės, patirtų grupių varžybų etape. Pergalės atveju lietuviai patektų į pusfinalį, kuriame kovotų su Kroatijos ir Serbijos ketvirtfinalio poros laimėtojais. Pralaimėjimo atveju žaidynės mūsiškiams būtų baigtos.

Tuo pačiu metu kai krepšininkai kovos arenoje, prie starto linijos Rio de Žaneiro olimpiniame stadione stos ir lengvaatletė E. Balčiūnaitė, kuri nuo 17.37 val. dalyvaus 800 m bėgimo kvalifikacijos varžybose.

Rugpjūčio 17 d., trečiadienis

15.08 val. Baidarių ir kanojų irklavimas, K2 1000 m, kvalifikacija – Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas
15.37 val. Baidarių ir kanojų irklavimas, C1 200 m, kvalifikacija – Henrikas Žustautas
15.51 val. Baidarių ir kanojų irklavimas, K2 200 m, kvalifikacija – Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas
16.26 val. Baidarių ir kanojų irklavimas, K2 1000 m, pusfinalis – Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas*
16.42 val. Baidarių ir kanojų irklavimas, C1 200 m, pusfinalis – Henrikas Žustautas*
17.03 val. Baidarių ir kanojų irklavimas, K2 200 m, pusfinalis – Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas*
17.00. Krepšinis, ketvirtfinalis, Lietuva – Australija
17.37 val. Lengvoji atletika, 800 m, kvalifikacija – Eglė Balčiūnaitė

*jei pateks

Vėliau vyks ir kitos krepšinio ketvirtfinalio rungtynės. 20.30 val. prasidės principinis Ispanijos ir Prancūzijos mūšis, o jau po vidurnakčio įvyks dar du susitikimai. 00.45 val. iššūkį JAV rinktinei mėgins mesti Argentina, o 4.15 val. prasidės žūtbūtinis Kroatijos ir Serbijos komandų mūšis.

Rio2016 krepšinio turnyro ketvirtfinalio tvarkaraštis

Baidarių ir kanojų irklavimas. Pirmieji prie starto linijos Lietuvos akademinio irklavimo atstovams sėkmingoje Rodrigo de Freito lagūnoje stos 29 metų R. Nekriošius ir 28-erių A. Olijnikas.

Iš atrankos tiesiai į finalą pateks tik abiejų atrankos plaukimų nugalėtojai. Visos kitos 10 įgulų nuo 16.26 val. lenktyniaus pusfinalyje. Čia bus išdalinti likę šeši bilietai į finalą.

R.Nekriošius ir A.Olijnikas anksčiausiai iš Lietuvos baidarių ir kanojų rinktinės atvyko į Rio. Iki starto žaidynėse jie olimpiniame kaimelyje praleido daugiau nei dvi savaites.

Čia jie spėjo ne tik pasitreniruoti: kai kaimelyje viešėjo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, savo kūrybos melodiją iš namų atsivežta gitara atliko A.Olijnikas.

Visgi daugiausia dėmesio sportininkai skyrė pratyboms. Tiesa, jos skyrėsi nuo treniruočių prieš kelionę į Rio. „Dvi pastarąsias savaites smarkiai sumažinome krūvius“, – teigė R.Nekriošius. Jam antrino A. Olijnikas: „Pagrindinį darbą atlikome stovykloje prieš olimpiadą. Čia vyksta tik svarbiausių dalykų šlifavimas.“

Paklausti, kokie jų tikslai olimpinėse žaidynėse, baidarininkai sakė: „Padaryti viską, ką galime, parodyti savo darbo vaisius. Pasaulyje pagal reitingą esame šešetuke. Nuo lyderių atsiliekame dvi, dvi su puse sekundės. Būna ir mažiau. Kaip sakoma, papūs vėjas mūsų takelyje labiau iš nugaros ir mes galime būti lyderiai.“

Kiti baidarių ir kanojų rinktinės nariai į Rio atskrido daug vėliau nei R. Nekriošius ir A. Olijnikas. Kodėl? „Pernai čia vyko ikiolimpinės varžybos ir mes atvykome prieš keturias ar penkias dienas. Tai mums netiko. Jautėmės nekaip“, – paaiškino A. Olijnikas.

Rengdamiesi olimpiniams startams baidarininkai gyveno pagal Rio varžybų grafiką.

Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas (bki.lt nuotr.)

„Keliamės 6.30 val., pusryčiaujame, 7.40 val. autobusu važiuojame į kanalą treniruotis. Nes startas bus 9 val. ryto, o apšilimas valanda su trupučiu prieš. Gyvename taip, kad kai bus varžybos, tvarkaraštis būtų įprastas, kasdienis. Net per stovyklas visur gyvenome tuo pačiu ritmu“, – pasakojo R. Nekriošius.

Dviviete baidare, tik 200 m nuotolyje, trečiadienį plauks dar vieni olimpinių žaidynių debiutantai 30-mečiai A. Lankas ir E. Ramanauskas. Šioje rungtyje taip pat abiejų atrankos plaukimų nugalėtojai pateks į finalą, o kiti kovos pusfinalyje. Atrankos pradžia – 15.51 val., pusfinalio – 17.03 val.

15.37 val. olimpinėse žaidynėse debiutuos viena didžiausių Lietuvos medalio vilčių kanojininkas 22 metų Henrikas Žustautas.

Ar ne per drąsu iš olimpinių žaidynių debiutanto tikėtis medalio? Į šį klausimą portalui sportas.info atsakė Londono olimpinių žaidynių vicečempionas Jevgenijus Šuklinas, nusileidęs H. Žustautui olimpinėje atrankoje.

„Kiekvienas sportininkas, kuris atiduoda viską, to nusipelno. Mačiau per treniruotes, kiek Henrikas atiduoda jėgų ir sveikatos. Jis – jau rimtas kanojininkas, daug pasiekęs, iš niekur neatsirado. Tikrai Henrikui jau laikas laimėti aukso medalį ir jis tą gali padaryti“, – teigė J. Šuklinas.

To, kad jo tikslas – medalis, neslėpė ir H. Žustautas: „Žinoma, visi starte yra lygūs, nenuvertinu ir neaukštinu nei vieno varžovo. Irkluosime juk ne medaliais, o irklais. Gali laimėti bet kas. Aš bandysiu įrodyti savo pranašumą vandenyje, o ne žodžiais. Mano tikslas – medalis. Norisi aukso. Bet tai yra sprintas, čia viena klaida gali užtverti kelią į finalą. Realiai pusė iš 25 dalyvių gali pretenduoti į medalį.“

Vienviečių kanojų 200 m distancijos varžybose bus surengti keturi atrankos plaukimai, kuriuose startuos 25 irkluotojai. Į pusfinalį pateks 24. Pusfinalio startas – 16.42 val. Šiame etape irkluotojai bus suskirstyti į tris plaukimus po aštuonis. Į finalą iš kiekvieno pusfinalio pateks po du sportininkus ir dar du greičiausi iš užėmusių trečiąsias pozicijas.

Į Rio de Žaneirą H.Žustautas atskrido likus dviem dienoms iki starto ir spėjo pasitreniruoti porą kartų.

Paklaustas, kodėl taip vėlai atvyko į olimpinių žaidynių sostinę, H.Žustautas sakė: „Pernai į ikiolimpines varžybas atvažiavau irgi likus dviem dienoms. Man aklimatizacija netrukdo, gal dėl to, kad dar jaunas. Jau lėktuve nusistačiau Rio laiką. Naktį skridome,miegojau labai patogiai – nežinau net kam dėkoti, nes sėdėjau verslo klasės salone. Esu aukštas, tai man kojas ištiesti buvo labai didelis pliusas. Kelionė dvigubai pagerėjo.“

Lengvoji atletika. Po aštuonerių metų pertraukos į olimpinį bėgimo takelį sugrįžta Eglė Balčiūnaitė. 2008 m. Pekine ji bėgo pusfinalyje, o 2012 m. traumos sutrukdė jai patekti į Londono olimpines žaidynes.

Į Rio de Žaneirą E.Balčiūnaitė atvyko pirma iš visos lengvaatlečių komandos – dar rugpjūčio 4 d.

Trečiadienį lietuvė dalyvaus 800 m distancijos septintame atrankos bėgime. Jo startas - 17.37 val. Iš viso bus surengti aštuoni atrankos bėgimai, iš kiekvieno į pusfinalį pateks po dvi pirmąsias vietas užėmusios sportininkės, o dar aštuonios pusfinalio dalyvės bus nustatytos pagal jų pasiektus rezultatus.
Vienas iš Australijos rinktinės lyderių Matthew Dellavedova veržiasi pro Paulą George'ą

Krepšinis. Po galingos trimis laimėjimais pažymėtos pradžios olimpiniame turnyre vėliau dukart suklupę Lietuvos krepšininkai į pergalių kelią bandys sugrįžti iki šiol svarbiausiame mače Rio. Ketvirtfinalyje lietuviai kovos su australais. Laimėjusi komanda pateks į pusfinalį ir žais dar mažiausiai dvejas rungtynes, o pralaimėjusiems olimpinės žaidynės bus baigtos.

Lietuvos ir Australijos keliai buvo susidūrė kontrolinių varžybų maratone. Liepos pabaigoje turnyre San Paule mūsų šalies atstovai įveikė australus 81:68.

Bet vadinti Lietuvos komandą ketvirtfinalio favorite nebūtų teisingas. Nes australai A grupėje įveikė tokias komandas, kaip Prancūzija ir Serbija, taip pat palaužė Kiniją ir Venesuelą, o pralaimėjo tik JAV.

„Tai komanda, kuri daugiau skiria dėmesio ne žaidimui „du prieš du“, o išbėgimams iš įvairių užtvarų, labai galingai žaidžia po krepšiu – paskutinėse dvejose rungtynės vienu metu žaidė du galingi centrai. Tai yra jų stilius, taip jie žaisdavo visada ir čia nieko nuostabaus“, - prieš ketvirtfinalį varžovų žaidimą apibūdino Lietuvos rinktinės strategas Jonas Kazlauskas.

Australijos komandoje rungtyniauja net penki NBA žaidėjai. Rezultatyviausiai pirmame etape žaidė Patty Millsas (20,5 taško per rungtynes) ir Andrew Bogutas (13).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)