Maratonininkių, tarp kurių buvo ir Diana Lobačevskė, Rasa Drazdauskaitė bei Vaida Žūsinaitė, finišas laukė garsiajame Sambodrome.

Kiekvieną vasarį čia ūžia du milijonai didžiausiu pasaulyje laikomo Rio de Žaneiro karnavalo dalyvių ir žiūrovų, bet kitu metu Sambodromo apylinkės atskleidžia autentiškesnį Brazilijos – kamuojamos nepriteklių, pavojingos ir susiskaldžiusios – vaizdą.

Jis sekmadienį buvo parodytas ir maratono bėgimo lyderėms.

Netoli finišo prie trasos sportininkių laukė grupelė protestuotojų, rankose laikiusių transparantus, nukreiptus prieš laikinąjį Brazilijos prezidentą Michelį Temerį.

Vienas protestuotojų peršoko atitvarus ir išpuolė į trasą prieš pat J. Jelagat Sumgong.

31-erių bėgikei akimirkai turėjo gyslose sustingti kraujas, nes panašų incidentą ji buvo patyrusi balandį Londono maratone.

Neaišku, kokių tikslų turėjo protestuotojas, bet sportininkei jis vis dėlto nesukliudė.

„Tą akimirką prisiminiau Londoną. Bet išlikau susikaupusi. Žinojau, kad esu saugi, kai aplink – tiek policijos pareigūnų“, – išgyvenimais dalinosi Kenijos atletė.

Prisiminti ji galėjo ir Rio de Žaneiro žaidynių atidarymo ceremoniją – garbė uždegti olimpinę ugnį jos metu buvo patikėta brazilui Vanderlei de Lima. Pastarasis tapo identiškos situacijos auka 2004 metais Atėnuose: bėgant maratoną į trasą iššokęs žiūrovas sugriebė tuo metu pirmavusį V. de Limą į glėbį, o ištrūkęs Brazilijos atstovas turėjo tenkintis bronza.

Spaudos konferencijoje po varžybų J. Jelagat Sumgong sulaukė klausimų ne tik apie saugumą trasoje – ji turėjo aiškintis ir dėl Kenijoje itin opios dopingo temos.

Kaip ir Rusija, stajeriais garsėjanti Afrikos valstybė prieš olimpines žaidynes buvo atsidūrusi po Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) ir Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) padidinamuoju stiklu. Tik jei rusams skirta griežčiausia bausmė – Rio de Žaneire nėra nė vieno jų lengvaatlečio, Kenija nuo tokio likimo išsisuko.

„Mes esame švarūs atletai. Gal kažkur ir vartojamas dopingas, bet mes – visiškai švarūs, aš jus užtikrinu. Aš švari, kiti Kenijos bėgikai – švarūs. Garantuoju“, – prisiekinėjo naujoji olimpinė čempionė, tapusi pirmąja Kenijos bėgike, laimėjusia olimpinį maratoną.

Antrą vietą užėmė kita Kenijoje gimusi sportininkė Eunice Jepkirui Kirwai, dabar atstovaujanti Bahreinui, trečia buvo pasaulio čempionė iš Etiopijos Mare Dibaba.

D. Lobačevskė užėmė 17-ą vietą, R. Drazdauskaitė finišavo 37-a, V. Žūsinaitė – 38-a.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)