Su 29-erių krepšininku pasišnekėti nebuvo taip lengva: po pralaimėtos dvikovos JAV žvaigždėms (88:98), australas pokalbių su žurnalistais zonoje apsimetė negirdintis šaukimo, o po pergalės prieš kinus (93:68) mikliai nuskubėjo „atlikti procedūrų“.

Visgi žinojęs, kad Krepšinis.lt žurnalistas nori pasikalbėti apie jo pirmuosius profesionalo žingsnius Lietuvoje (galbūt apie NBA reikalus kalbėti nenorėjo?), A. Baynesas sugrįžo.

„Labas, – lietuviškai pasisveikino nauja šukuosena prieš pat žaidynes pasipuošęs australas. – Taip, prisimenu, kai žaidžiau Lietuvoje – teko rungtyniauti kartu su Jonu (Valančiūnu), su juo vis dar pasikalbame, kai tik galime. Man patiko ten žaisti, daug išmokau, o kadangi tai buvo pirmieji metai Eurolygoje – gavau gerų pamokų.“

2009 metais baigęs Vašingtono Valstijos koledžą (JAV) galingo stoto aukštaūgis vylėsi savo pavardę išgirsti NBA naujokų biržoje. Bergždžiai. Todėl kelią į stipriausią pasaulio krepšinio jam teko skintis per aplinkui – sužibant Europoje.

Vis tik į reikliojo R. Kurtinaičio rankas pakliuvęs australas stebuklų nedemonstravo. Vilkėdamas „Lietuvos ryto“ marškinėlius Eurolygoje per 10 rungtynių A. Baynesas ant parketo vidutiniškai praleisdavo 13 minučių, pelnydavo 5,5 taško ir atkovodavo 1,5 kamuolio.

„Tikrai negriežiu ant jo danties – jis ne pirmas ir tikrai ne paskutinis treneris, kuris man buvo griežtas. O prisiminimai liko ir geri, ir blogi. Žinote, kai esi profesionalas, taip jau būna: kartais mėgsti savo trenerius, kartais – ne. Bet krepšinio aikštėje visi šneka bendra kalba, todėl visada buvo vienas dalykas, apie kurį galėjome šnekėtis“, – patirtimi dirbant su Kurčiu dalijosi centras.

A. Baynesas prisipažino, kad apsiprasti „Lietuvos ryto“ komandoje jam nebuvo lengva, tačiau sezoną Lietuvoje jis vadina „naudinga patirtimi“. Tapęs LKL ir LKF taurės laimėtoju, žaidėjas link savo tikslo nepriartėjo. Priešingai, netgi „nusimušė“ savo vertę.

Klajokliu tapęs milžinas po sezoną praleido Vokietijoje ir Graikijoje, kol 2012 metais vėl sulaukė galimybės žaisti Eurolygoje. Ir šį kartą savo progą A. Baynesas išnaudojo puikiai – atstovaudamas Liublijanos „Union Olimpia“ komandai centras per 26 minutes vidutiniškai pelnydavo 13,8 taško, po krepšiais sugriebdavo 9,8 atšokusio kamuolio ir rinkdavo 18,2 naudingumo balo.

Įdomiausia, kad geriausias savo karjeros rungtynes A. Baynesas sužaidė būtent prieš buvusį savo trenerį R. Kurtinaitį, į kurio vadovaujamos Maskvos srities „Chimki“ krepšį jis sugebėjo įmesti net 27 taškus ir surinkti 33 naudingumo balus.

Ir tuomet Lietuvą pasiekė už galvos griebtis privertusi naujiena – 2013-ųjų vasarą meška iš Australijos sulaukė San Antonijaus „Spurs“ klubo kvietimo.

„Mano reakcija buvo kitokia. Per tuos metus, kai palikau Lietuvą, itin paaugau kaip krepšininkas – nuo koledžo laikų smarkiai patobulėjau“, – dėl NBA gigantų pasiūlymo pernelyg nenustebo pats australas.

Nors A. Baynesas dažnai buvo mėtomas tarp NBA ir NBDL, 2014 metais jis savo pirštą papuošė NBA čempiono žiedu.

Trejus metus Greggo Popovichiaus auklėtas krepšininkas savo geriausią sezoną sužaidė 2014-2015 metų sezone. Jis rungtyniavo 70 mačų, iš kurių 17 pradėjo starto penkete. Per 16 minučių jis rinkdavo 6,6 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio.

Pernai jis apsivilko Detroito „Pistons“ marškinėlius ir pagal statistinius rodiklius sužaidė panašų sezoną – per 81 rungtynes aikštelėje vidutiniškai praleisdavo 15 minučių, pelnydavo 6,3 taško ir 4,6 atšokusio kamuolio.

Tačiau nuo spalio mėnesio A. Baynesui reikės dar labiau paprakaituoti dėl minučių ant parketo, nes dėl jų teks varžytis ne tik su kylančia NBA žvaigžde 23-ejų metų Andre Drummondu, bet ir su ekipos naujoku 27-erių metų 222 cm ūgio Bobanu Marjanovičiumi.

Australijos krepšininkai

Bet dabar galvos dėl klubinių reikalų A. Baynesas nesuka, nes visas jo dėmesys skirtas olimpiniam krepšinio turnyrui.

Australijos rinktinėje be jo yra dar keturi NBA žaidėjai – Patty Millsas („Spurs“), Andrew Bogutas (Dalaso „Mavericks“), Joe Inglesas (Jutos „Jazz“) ir Matthew Dellavedova (Milvokio „Bucks“). Komandoje taip pat yra keli pajėgūs atsarginiai, o visas šis lydinys leidžia rinktinei demonstruoti aukščiausios klasės krepšinį.

„Esame draugai ir už aikštės ribų, todėl smagu kartu žaisti už savo šalį, kurią mes mylime. Ypatingas jausmas būti to dalimi – mėgaujamės galėdami rungtyniauti kartu“, – pasakojo Naujojoje Zelandijoje gimęs, bet Australijoje augęs, krepšininkas.

Latviškų šaknų turinčio Andrejaus Lemanio vadovaujama Australija „Carioca 1“ arenoje jau parklupdė tiek Prancūziją (87:66), tiek Serbiją (95:80), ir nuo antrosios vietos B grupėje ją skiria tik pergalė prieš Venesuelą.

„Norime aukso medalių – manome, kad tai pasiekiamas tikslas“, – nė kiek nesikuklino A. Baynesas.

Egzotikos į aikštę jis įneša ne tik dėl naujos šukuosenos, bet ir dėl neįprasto ritualo. Kiekvieną kartą, prieš mesdamas baudos metimą, centras pirmiausia tai padaro be kamuolio, o tik po to atlieka metimą.

Net jeigu teisėjas jam kamuolį perduoda per anksti, A. Baynesas jį sugrąžina atgal ir metimo nerealizuoja, kol neatlieka ritualo. Tribūnose kartais netgi pasigirsta nepasitenkinimo šūksniai, bet australui tai – nė motais, nes baudas jis meta centrams pavydėtinu 85,7 proc. taiklumu.

Apskritai, pagal aikštelėje praleistą laiką (23 min.) ir rezultatyvumą (10 tšk.) A. Baynesas yra penktas komandos žaidėjas, o pagal atkovotus kamuolius – antras (5,5).

Palyginimui, buvęs jo komandos draugas „Lietuvos ryto“ gretose Jonas Valančiūnas Rio žaidynėse vilkėdamas Lietuvos rinktinės marškinėlius per 22 minutes renka po 5,5 taško ir 7 atšokusius kamuolius.

„Jau esame vienas prieš kitą žaidę, todėl žinome ką kuris gali nuveikti aikštėje“, – apie galimą akistatą su Toronto „Raptors“ centru nedaugžodžiavo A. Baynesas.

Pagal dabartinę turnyro lentelės situaciją šios abi komandos žaidynėse gali susidurti jau ketvirtfinalyje arba pusfinalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)