Nusipelnė olimpinio komiteto prezidento apkabinimo

Lietuvos boksininkų komandai pasirodymas Rio de Žaneire prasidėjo praėjusį sekmadienį – pirmasis olimpinį ringą „Riocentro“ komplekse išbandė Eimantas Stanionis.

Bet V. Bajevas į varžybas buvo įtrauktas diena anksčiau, nors jo paties auklėtinis E. Petrauskas pirmo krikšto šešioliktfinalyje dar tik laukia.

Kaip įprastai, šeštadienį bokso treneris stovėjo greta ringo kampo, dalindamas patarimus. Neįprasta buvo jo apranga – ne žalia lietuviška, o raudona Kirgizijos.

Tuo metu „Riocentro“ ringe kumščiavosi vienintelis į Braziliją atvykęs šios šalies boksininkas ir visos olimpinės delegacijos vėliavnešys Erkinas Adylbekas Uulu bei kolumbietis Juanas Carlosas Carrillo (svorio kategorija iki 81 kg).

Nežinia, ar kirgizui nebūtų kilę nemalonumų dar prieš kovą, jei ne V. Bajevas.

„Gal dėl finansų stokos, gal dėl kitų priežasčių čia atvažiavo tik vienas kirgizų treneris. O taisyklės reikalauja, kad varžybose jų būtų du“, – DELFI pasakojo specialistas.

Kirgizijos trenerį jis vadina savo draugu, į kurio prašymą negalėjo neatsiliepti. Tuo labiau, kad Vidurio Azijos valstybė yra dažnas lietuvių boksininkų maršrutų taikinys – čia rinktinė rengia treniruočių stovyklas.

Nors E. Adylbekas Uulu ir pralaimėjo savo pirmą kovą, V. Bajevas po jos susilaukė ir Kirgizijos olimpinio komiteto prezidento Šaršenbeko Abdykerimovo padėkų.

„Prezidentas priėjo, paspaudė ranką ir apkabino. Tai – draugiškumas, olimpiniai principai ir, galiausiai, būtinybė palaikyti naudingus kontaktus. Ir man pačiam smagu pasitarnauti“, – aiškino V. Bajevas.

Erkinas Adylbekas Uulu - Juanas Carlosas Carrillo

Kelias į šlovę driekiasi pro Aziją

Jei kirgizus Lietuvos treneris tik gelbėjo iš situacijos, savo paties tiesiogines pareigas ringo kampe jam reikės vykdyti naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, nuo 00.30 val. Lietuvos laiku.

Tuomet į akistatą svorio kategorijoje iki 64 kg stos 2012 metų Londono bronzinis prizininkas E. Petrauskas ir indas Manojus Kumaras.

24-erių lietuvio varžovas – penkeriais metais vyresnis ir 11 cm aukštesnis.

Kokių silpnų vietų įžvelgė treneriai analizuodami būsimą oponentą?

„Tų dalykų aš garsiai nesakysiu. Bet noriu pabrėžti viena: visi sportininkai čia stiprūs, nes atranka buvo labai sudėtinga, apėmė ir mėgėjų varžybas, ir profesionalų lygą. Taip, penkios šalys gavo vardinius kvietimus ir atsiuntė menkesnio pajėgumo boksininkus. Bet mūsų – lietuvių – svorio kategorijose tokių nėra“, – lengvo pasivaikščiojimo nelaukė V. Bajevas.

Kitas specialisto pastebėjimas – olimpinio turnyro burtų nulemta gana vienoda priešininkų kilmės geografija.

„Burtai nusiuntė abu mūsiškius į Azijos atstovų glėbį. O su jais rečiau susitinkame, tik pasaulio čempionatuose. Tai – minusas, juos mažiau pažįstame“, – nuogąstavo V. Bajevas.

Sėkmės atveju, kitame žingsnyje E. Petrausko veikiausiai lauktų praėjusių planetos pirmenybių vicečempionas iš Uzbekijos Fazliddinas Gaibnazarovas, susitiksiantis su nepatyrusiu Kongo atstovu Divaliu Malonga Dzalamou.

Savo ruožtu, E. Stanionis (iki 69 kg) pirmame etape 3:0 įveikė kiną Liu Wei. Aštuntfinalyje ketvirtadienį, nuo 19 val. Lietuvos laiku, Vido Bružo treniruojamas 21-erių Europos čempionas galynėsis su kitu uzbeku Šachramu Gijasovu, prieš tai pranokusiu Ispanijai atstovaujantį Youba Sissokho Ndiaye.

Eimantas Stanionis (raudona apranga) laimėjo savo pirmą kovą

Ne paslaptis, kad svarbiausius postus Tarptautinėje bokso federacijoje (AIBA) užima Azijos atstovai, ir dėl to neretai lietuvių pažintys su šio žemyno boksininkais būna palydimos piktų replikų apie teisėjavimą.

V. Bajevas viliasi, kad Rio de Žaneire to daryti nereikės.

„Žinoma, federacija turi įtaką teisėjams. Bet olimpinėse žaidynėse, kai žiūri visas pasaulis, jie bijos tokių dalykų. Bent jau kol kas, kiek mačiau kovų, teisėjaujama buvo normaliai“, – sakė treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)