Retai kada olimpiniams vicečempionams tenka pasijusti taip nejaukiai.

Visos įprastos prizininkų procedūros po 100 m plaukimo krūtine finalo turėjo tapti tikra kančia J. Jefimovai.

„Sidabras – geriausia, ką galėjau pasiekti, po visos šios istorijos“, – savo pasiekimą įvertino 24-erių sportininkė, po finišo verkusi iš laimės.

Bet švilpimas tribūnose ir sunkiai paslėpiama varžovių panieka apkartino J. Jefimovos šventę.

Po apdovanojimų ceremonijos sukant tradicinį garbės ratą aplink baseiną ir pozuojant fotografams, dvi amerikietės – auksą laimėjusi Lilly King ir bronza pasidabinusi Katie Meili – ignoravo iš paskos sekančią konkurentę, vargais negalais išspaudusią nesmagią šypseną.

JAV plaukikės dar finalo išvakarėse tiesiai šviesiai buvo pareiškusios, kad J. Jefimovos Rio de Žaneire būti neturėtų.

Tą patį – tik kiek švelnesniais žodžiais – naujoji olimpinė čempionė L. King pakartojo ir sėdėdama su ruse prie vieno stalo spaudos konferencijoje.

„Labai džiaugiuosi, kad debiutuodama žaidynėse laimėjau medalį, kad laimėjau būdama „švari“ sportininkė ir darydama tai, ką žinau esant teisinga“, – sakė 19-metė nugalėtoja.

Ji nė neslėpė, kad ryžtas laimėti buvo dvigubas dėl to, jog to nepadarytų J. Jefimova.

„Dėl to, ką esu pasakiusi, jaučiau, kad turiu stengtis dar labiau“, – savo žodžių Rusijos atstovės akivaizdoje neišsižadėjo L. King.

Paklausta, kodėl su K. Meili nepasveikino sidabrinės prizininkės, ji traukė pečiais.

„Mes su Katie šventėme dvigubą JAV pergalę. Po mano atsiliepimų Julija turbūt nelabai ir pageidavo sulaukti sveikinimų iš manęs. Bet jei ji norėjo būti pasveikinta, tuomet atsiprašau“, – aiškino amerikietė.

Bet pati J. Jefimova tuo metu veikiausiai labiau už viską norėjo spaudos konferencijos pabaigos.

Paskutinę akimirką leidimą startuoti Rio de Žaneire gavusi sportininkė buvo užversta klausimais, vienaip ar kitaip vedusiais prie dopingo temos.

Pritrūkusi angliškų žodžių pastaruosius penkerius metus JAV gyvenanti rusė net perėjo prie savo gimtosios kalbos.

„Turite pabandyti mane suprasti, pabūti mano kailyje. Po trijų beprotiškų savaičių man šiandien buvo labai sunku. Neįsivaizduojate, ką aš jaučiau ir jaučiu“, – verksmo virpinamu balsu kalbėjo J. Jefimova.

Rusė bandė pasiteisinti dėl 2014 metų dopingo bylos, lėmusios 16 mėnesių diskvalifikaciją, ir šio sezono meldoniumo skandalo, dėl kurio ji buvo laikinai suspenduota, bet galiausiai liko nenubausta.

„Kartą padariau klaidą, taip. Bet antrą sykį klaidos jau buvo ne mano. Nežinau, kodėl dėl to turiu visiems aiškintis. Jei WADA (Pasaulinė antidopingo agentūra – DELFI) rytoj uždraus jogurtą ar maisto papildus, aš nustosiu juos vartoti. Bet ką daryti, jei iš kūno jie pasišalina per šešis mėnesius, o dopingo kontrolė patikrina po dviejų? Argi tai – mano klaida?“ – teisybės ieškojo J. Jefimova.

Pirmoji istorijoje rusė, laimėjusi olimpinį medalį 100 m plaukimo krūtine rungtyje, dūrė pirštu į žiniasklaidą, kuri esą kalta dėl sukurto neigiamo „dopingo vartotojos“ įvaizdžio.

„Galiu suprasti, kodėl varžovės nespaudžia man rankos. Visi laikraščiai rašė apie mane taip, kaip reikėjo jiems, bet ne taip, kaip buvo iš tikrųjų. Kiti sportininkai to nesupranta. Anksčiau atletai būdavo už politikos ribų. Labai apmaudu, kad jie tiki viskuo, kas rodoma per televiziją. Jie negali suprasti, ką aš jaučiu. Visi, kurie mane nors kiek pažįsta, galvoja kitaip“, – tikino plaukikė iš Grozno.

Galiausiai paklausta, ar yra įsitikinusi, kad atsakingos institucijos Rusijoje padarė viską, kad šios šalies sportininkams nereikėtų valytis dopingo dėmių, J. Jefimova perėjo į kontrataką.

„Nežinau, kas vyko politinėse sferose. Rusijoje praleidžiu tik mėnesį per metus. Nežinau, kas ten vyksta, bet žinau švarių atletų, kurie nubausti vien tik dėl to, kad yra rusai. Negaliu suprasti, kas vyksta. Olimpinių žaidynių metu visi karai turi sustoti. Bet jie neberanda kito būdo, kaip palaužti Rusiją, todėl smogia sportininkams“, – pareiškė olimpinė vicečempionė, minėtų „jų“ neįvardinusi.

Primename, kad J. Jefimova tik Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atidarymo dieną buvo priimta į dalyvių gretas. Rusę tarptautinės organizacijos prieš tai buvo suspendavusios dėl organizme rasto meldoniumo, bet vėliau išteisino, nes draudžiamos medžiagos koncentracija nebuvo didelė.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) taip pat buvo nusprendęs neleisti J. Jefimovai startuoti žaidynėse dėl 2014-ųjų dopingo bylos, bet šį nutarimą vėliau panaikino Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS), nurodęs, kad du kartus bausti sportininkų už tą patį prasižengimą negalima.

J. Jefimovos sugrįžimas įnešė dar daugiau intrigos ir šurmulio į 100 m plaukimo krūtine distanciją. Finale triumfavo olimpinį rekordą pagerinusi sezono lyderė L. King (1:04,93), J. Jefimova finišavo įkandin (1:05,50), o iškart po jos – K. Meili (1:05,69).

Tuo metu titulą gynusi Londono olimpinė čempionė Rūta Meilutytė neatlaikė konkurencijos ir liko priešpaskutinė septinta (1:07.32).

Dvi dienas trukusių varžybų metu lietuvės rezultatas vis prastėjo: diena anksčiau ji užėmė ketvirtą vietą tiek atrankos varžybose (1:06,35), tiek pusfinaliuose (1:06,44). Abu etapus laimėjo L. King.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1824)