Šis skaičius – daugiau nei du trečdaliai iš visų 389-ių olimpinius normatyvus įvykdžiusių Rusijos atleido. Į oficialų olimpiečių sąrašą jie pateko nepaisant to, kad Pasaulinį Anti-Dopingo Agentūra (WADA) iš Rio žaidynių pašalinti apskritai visą rinktinę.

„Kiekvienas sportininkas turi teisę būti individualiai ištirtas. Taip mes norime pasiųsti žinią, kad švarūs sportininkai, ypatingai Rusijoje, gali sėkmingai varžytis net ir tokioje dopingo sistemoje. Norime jiems parodyti, kad jei esi švarus gali turėti teisę olimpinėse žaidynėse varžytis kaip išdidus atletas“, – ketvirtadienio vakarą specialioje spaudos konferencijoje aiškino IOC prezidentas Thomas Bachas.

O štai Rusijos olimpinio komiteto (ROC) prezidentas Aleksandras Žukovas netgi pareiškė, kad jo vadovaujama šalis Rio de Žaneire bus „pati švariausia“.

Tiesa, bent kol kas tikslios leidimą gavusių ir negavusių sportininkų pavardės nėra skelbiamos. Kiek anksčiau bus žinoma, kad Brazilijos didmiestyje tikrai neišvysime nei vienos Rusijos lengvaatlečio ar sunkiaatlečio.

Rusija buvo užregistravusi dalyvauti šioje olimpiadoje 389 sportininkus. Vis dėlto šios delegacijos dalyvavimo klausimas pakibo ant plauko, kai WADA ataskaitoje buvo padaryta išvada, kad Rusijos sporto ministerija ir Federalinės saugumo tarnyba (FSB) vykdė dopingo vartojimo programą. Šis paviešinimas sukėlė viena didžiausių dopingo skandalų per olimpinio judėjimo istoriją.

Dabartinė Rusijos delegacija bus mažiausia nuo 1912 metų, kai tuometė Rusijos imperija pasiuntė į Stokholmo olimpiadą 159 atletus.

Rio de Žaneiro olimpiadoje, kuri prasideda penktadienį ir baigsis rugpjūčio 21-ą, varžysis apie 10 500 atletų. Sporto arbitražo teismas tebenagrinėja kai kurių atletų apeliacijas, todėl olimpiados dalyvių dar gali padidėti. Tačiau TOK perspėjo, kad rusai, kuriems bus leista dalyvauti žaidynėse, bus „nuodugniai“ papildomai tikrinami.

Beje, Rio žaidynėse šiemet iš viso bus atlikta daugiau nei 5 tūkst. dopingo testų: 4500 – šlapimo ir 1000 – kraujo. Jie tyrimams bus saugomi net 10 metų.

Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija – jau šeštadienį 2 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)