„Nebeegzistuojančios Sovietų Sąjungos ir Jugoslavija olimpinėse žaidynėse vaidindavo itin svarbų vaidmenį. Ir štai kaip atrodytų dabartinės komandų sudėtys, jeigu šalys vis dar gyvuotų, o skirtingų joms priklausiusių tautų krepšininkai susivienytų kovoti po jų vėliavomis“, – savo publikaciją pradeda ispanų žurnalistas Ramosas Pineiro, suformavęs du dvyliktukus iš buvusių „broliškų“ šalių.

Į dabartinę Sovietų Sąjungos rinktinę ispanas įtraukė net 5 Lietuvos krepšininkus – Mantą Kalnietį, Joną Mačiulį, Mindaugą Kuzminską, Domantą Sabonį ir Joną Valančiūną, bei konstatuoja, kad būtent lietuviai būtų pagrindinė varomoji „sovietų“ ekipos jėga.

Be mūsiškių, į komandos sudėtį, anot jo, turėtų patekti trys latviai, trys rusai ir vienas Gruzijos krepšininkas, o rinktinę į pergales Rio de Žaneire kažkodėl vestų treneris Davidas Blattas.

„Sovietų Sąjungos“ sudėtis

Įžaidėjai: Mantas Kalnietis (Lietuva) , Janis Strelniekas (Latvija)
Atakuojantys gynėjai: Aleksejus Švedas, Vitalijus Fridzonas (abu – Rusija)
Krašto puolėjai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas (abu – Lietuva) Dairis Bertanis (Latvija)
Sunkieji krašto puolėjai: Janis Porzingis (Latvija), Domantas Sabonis (Lietuva), Andrejus Voroncevičius (Rusija)
Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas (Lietuva), Zaza Pačulija (Gruzija)
Treneris: Davidas Blattas (JAV)

„Šios komandos „bazė“, be abejonės, būtų Lietuva. Viena iš dabartinių komandų, pretenduojančių į olimpinius medalius. Žinoma, joje būtų ir rusas A. Švedas – geriausiai Europoje apmokamas krepšininkas, ir latvių talentas K. Porzingis. Komanda būtų formuojama iš patyrusių veteranų ir jaunų, tačiau arenose jau sužibusių krepšininkų, kurie jau dabar yra tikros žvaigždės“, – rašoma publikacijoje.

„Akivaizdu, kad didžiausias Sovietų Sąjungos rinktinės ginklas būtų NBA krepšininkų duetas: J. Valančiūnas, kuris jau dabar yra laikomas vienu iš geriausių pasaulyje „centrų“, ir K. Porzingis, kurio atvykimas į Niujorką praėjusiame krepšinio sezone tapo tikra sensacija“, – prognozuoja jis.

Tuo metu Jugoslavijos rinktinės „bazinė komanda“, autoriaus nuomone, būtų Serbija.

Milošas Teodosičius, Jonas Mačiulis

„Talentas, talentas ir dar kartą talentas. Būtų sudėtinga rasti pasaulyje pavojingesnę gynėjų liniją, nei šioje teorinėje Jugoslavijos ekipoje. Milošo Teodosičiaus ir Gorano Dragičiaus bei dviejų Bogdanovičių tandemas – tiesiog mirtinas ginklas, tačiau komanda gali pasigirti ir paėgia priekine linija, kuri meistriškumu menkai kuo nusileidžia vadinamiesiems „mažyliams“. Komandoje „baze“ taptų Serbija, tačiau kroatas Bojanas Bogdanovičius, slovėnas G. Dragičius ir juodkalniečių aukštaūgiai komandą paverstų sunkiai sustabdoma jėga. Varžovų gynėjams beveik nesustabdoma jėga“, – pažymi ispanas.

„Jugoslavijos“ sudėtis

Įžaidėjai: Milošas Teodosičius (Serbija), Goranas Dragičius (Slovėnija)
Atakuojantys gynėjai: Bogdanas Bogdanovičius, Nemanja Nedovičius (abu – Serbija)
Krašto puolėjai: Bojanas Bogdanovičius, Mario Hezonja (abu – Kroatija)
Sunkieji krašto puolėjai: Nemanja Bjelica (Serbija), Dario Šaričius (Kroatija), Bojanas Dubljevičius (Juodkalnija)
Vidurio puolėjai: Bobanas Marjanovičius (Serbija), Nikola Pekovičius (Juodkalnija), Nikola Vučevičius (Juodkalnija)
Treneris: Željko Obradovičius (Serbija)

Anot publikacijos autoriaus, šios dvi ant popieriaus galingos komandos visgi sunkiai būtų palyginamos su legendinėmis sovietų ir jugoslavų ekipomis.

„Čia nėra tokių žaidėjų kaip Arvydas Sabonis, Draženas Petrovičius, Tony Kukočius ar Šarūnas Marčiulionis, o dabartinės žvaigždės, kaip bežiūrėsi, kol kas neprilygsta tų laikų talentams, pasaulį žavėjusiems įsimintinomis ir žūtbūtinėmis dvikovomis bei aukščiausio lygio krepšiniu, – rašo R. Pineiro. – Šios dvi komandos neabejotinai būtų kitokios, tačiau krepšinio gerbėjams jų pasirodymas aikštelėje nebejotinai turėtų užgniaužti kvapą. Žiūrint į šias sudėtis galima svarstyti, kad JAV rinktinei šios ekipos nusileistų, tačiau galėtų lygiai kovoti tiek su Prancūzija, tiek su Ispanija, kurios nusitaikiusios į Rio de Žaneiro apdovanojimus“.

Kas stipresni – ar šie „sovietai“, ar „jugai“? Autorius pranašumą visgi atiduoda Balkanams.

„Abi komandos būtų realios pretendentės į sidabrą ar bronzą, tačiau tarpusavio akistatoje pranašumą tektų atiduoti Jugoslavijai, labiau apdovanotai talentais ir garsiomis pavardėmis, ir kuri savo potencialu tikrai galėtų kelti problemų Carmelo Anthony, Kevinui Durantui ir kompanijai“, – pažymi ispanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)