Penktadienį IWF pasekė lengvosios atletikos pavyzdžiui ir suspendavo visą Rusijos sunkiosios atletikos rinktinę.

Kelialapius į olimpiadą buvo iškovoję aštuoni Rusijos atstovai, ne vienas jų kurstė sirgalių viltis išvysti tautiečius ant nugalėtojų pakylos Rio de Žaneire.

Bet nei bronzinis Londono prizininkas ir dukart planetos čempionas Ruslanas Albegovas, nei keturiskart pasaulio čempionė ir Londono žaidynių sidabro medalio laimėtoja Tatjana Kaširina, nei kiti Rusijos sunkiaatlečiai olimpiadoje nesivaržys.

„Tai absoliučiai nesąžininga. Pats tikriausias banditizmas. Taip, nesame be nuodėmės, bet ne tiek prisidirbę, kad reikėtų visus išmesti iš žaidynių. Juk ne vien mūsų šalis turi panašių problemų“, – bėdojosi buvęs Rusijos sunkiosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Davidas Rigertas, priklausantis IWF trenerių komisijai.

Jo žodžiais, IWF verdiktas palaidojo ištisą Rusijos sportininkų kartą.

„Visai atletų kartai – baigta. Kažkas nutrauks karjeras, kažkas – galbūt ne. O ne itin protingi žmonės pjaus iš visų pusių“, – dėstė D. Rigertas.

Dar emocingiau reagavo vienas iš suspenduotų sportininkų – dukart Europos čempionas Davidas Bedžanianas.

„To nėra kaip pakomentuoti. Atletų, kurie gadino savo sveikatą ir sportui skyrė visą gyvenimą, likimą sprendė žmonės, nė nežinantys, kas tai yra. Kitaip to nepavadinsi, tai – nuosprendis. Nuosprendis visai Rusijos sunkiajai atletikai. Visiems berniukams, visoms mergaitėms, visiems treneriams. Nuosprendis visiems mums“, – dūsavo sunkiaatletis.

Primename, kad, remdamasi praėjusią savaitę paskelbtomis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis, IWF suspendavo visą Rusijos rinktinę.

„Rusijos federacija ir šios šalies sportininkai sunkiajai atletikai užtarnavo prastą reputaciją“, – rašoma IWF paskelbtame pranešime.

Du iš aštuonių rusų sportininkų praeityje buvo bausti dėl dopingo vartojimo, dar keturių pavardės paminėtos Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) pasamdyto tyrėjo Richardo McLareno ataskaitoje apie masinį Rusijos atletų dopingo mėginių klastojimą.

Maža to, pakartotinai ištyrus dalį 2008 metų Pekino ir 2012-ųjų Londono žaidynėse paimtų dopingo mėginių, mažiausiai septynių rusų sunkiaatlečių testai buvo teigiami. Tarp jų – ir ne vieno olimpiados prizininko.

Rusų vietas Rio de Žaneire išsidalins papildomų kelialapių gavę Moldovos, Albanijos, Gruzijos, Belgijos, Kroatijos, Serbijos, Salvadoro ir Mongolijos sunkiaatlečiai.

Dėl nuolatinių antidopingo taisyklių pažeidimų IWF taip pat yra diskvalifikavusi Baltarusijos, Kazachstano ir Bulgarijos rinktines, kurios negalės varžytis Rio de Žaneire.

Pridėjus sunkiaatlečiais, Rusijos sportininkų, kuriems užtrenktos durys į olimpines žaidynes, sąrašas išaugo jau iki 119 pavardžių. Jį padidinti dar gali tarptautinės bokso, golfo, rankinio federacijos, kol kas nepriėmusios sprendimų dėl Rusijos atstovų.

Griežčiausiai nubausti rusų lengvaatlečiai ir sunkiaatlečiai, kurių diskvalifikuotos ištisos komandos. Baidarių ir kanojų irklavime, buriavime, dviračių sporte, imtynėse, irklavime, šiuolaikinėje penkiakovėje, tinklinyje ir plaukime laimėtų kelialapių neteko atskiri sportininkai.

Badmintono, dziudo, fechtavimo, gimnastikos, stalo teniso, šaudymo, šaudymo iš lanko, tekvondo, teniso, triatlono ir žirgų sporto tarptautinės federacijos nutarė papildomai Rusijos atstovų nebausti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)