Masinis Rusijos lengvaatlečių diskvalifikavimo aktas iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių Maskvoje pasitiktas su gedulu, tačiau alternatyvi išeitis buvo rasta. Tiems, kuriems Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IIAF) neleido dalyvauti varžybose Brazilijoje, rusai surengė alternatyvias vienos dienos žaidynes, pavadintas „Žvaigždės 2016“.

Kadangi startuoti Rio buvo leista tik vienai rusų lengvaatletei iš 68 – šuolininkei į tolį Darijai Klišinai, brolių Znamenskių vardo stadione Maskvoje susirinko didelė dalis „atstumtojo“ rusų lengvosios atletikos elito.

Čia – ir tituluota šuolininkė į tolį Jekaterina Koneva, ir pasaulio šuolių į aukštį čempionė Marija Kučina, ir pasaulio 110 m bėgimo su kliūtimis čempionas Sergejus Šubenkovas, ir 2012-ųjų Pekino olimpinių žaidynių šuolio į aukštį čempionas Ivanas Uchovas, ir kitas diskvalifikuotas rusų sporto elitas.

Varžybose dalyvauti atsisakė tik pati garsiausia rusų lengvaatletė Jelena Isinbajeva, trečiadienį ašaromis bandžiusi graudinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir pareiškusi, kad „rusai Rio de Žaneire turi pasirodyti taip, kad būtų sukrėstas visas pasaulis, o Rusijos himnas skambėtų be paliovos“.

J. Isinbajeva ketvirtadienį netgi pareiškė, jog dėl diskriminavo kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, kuris jai neva dar suteiks galimybę startuoti Rio de Žaneire.

„Varžybose dalyvauja ne tik į Rio neišskridę lengvaatlečiai. Iš viso čia – 135 aukščiausios klasės sportininkai, kurių meistriškumas ir rezultatai nenusileis olimpinių žaidynių rezultatams. Visi vaikinai ir merginos, kurie čia dalyvauja, tai mūsų elitas. Jie galėjo būti Rio. Jeigu sportininkai buvo fiziškai ir morališkai pasirengę startuoti Rio, tai ir čia jie pademonstruos pačius geriausius rezultatus“, – aiškino J. Borzakovskis.

„Už prizines vietas numatyti piniginiai apdovanojimai, yra papildomų „bonusų“. Tai – puikus stimulas vaikinams ir merginoms“, – pažymėjo treneris.

„Žvaigždės-2016“ startavo ketvirtadienį po pietų, tačiau vakare informacijos apie „olimpiniams pasiekimams nenusileidžiančius rezultatus“ Rusijos žiniasklaidoje buvo skurdu.

110 m distanciją pr 13,23 sek. įveikęs S. Šubenkovas pripažino, kad susikaupti prieš šias varžybas jam buvo nelengva.

„Banalu, bet tai tiesa. Susikoncentruoti, susikaupti man buvo sunku. Rezultatas neblogas, tačiau... Juk tai galėjo būti olimpiada. Bandžiau įsivaizduoti, kad aplink – ne namų atmosfera, o milžiniškas stadionas kaip per pasaulio čempionatą, sirgalių kupinos tribūnos. Bet man iš tikrųjų trūko „juodų vaikinų“, kurie visada sudaro konkurenciją“, – aiškino rusas.

Ketvirtadienio vakarą paaiškėjo ir faktas, kad rusų delegacija Rio de Žaneire bus dar mažesnė. Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) paskelbė, kad Brazilijoje nebus leista startuoti 6 Rusijos dviratininkams. Taigi, iš 17 teisę keliauti į Rio iškovojusių rusų jose galės varžytis tik 11.

Galutinis Rusijos sportininkų skaičius Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dar nėra aiškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (573)