Nors Rusijai pozityvų, tačiau kai kuriems sportininkams itin griežtą verdiktą TOK tiesiai šviesiai išdėstė ant balto lapo, dėl J. Jefimovos situacijos rusai grąžo rankas ir vis dar kažko tikisi.

Dar visai neseniai FINA atšaukė laikiną plaukikės suspendavimą ir atvėrė kelią sportininkei į Rio, tačiau pastarasis TOK sprendimas viską apvertė aukštyn kojomis – prieš keletą dienų apie puikią savo sportinę formą ir konkurenciją Rūtai Meilutytei kalbėjusi J. Jefimova atsidūrė Rio de Žaneiro žaidynių nuošalyje.

Visgi Rusijoje yra besiviliančių, kad J. Jefimovos FINA ir vėl pasigailės.

„Viską spręs tarptautinė plaukimo federacija. Situacija sudėtinga, nes TOK rašte viskas išdėstyta aiškiai – tie, kurie turėjo problemų su dopingu, žaidynėse negalės dalyvauti. Aš nežinau, kaip viskas bus. Norėtųsi tikėtis, kad J. Jefimova galės startuoti, bet viskas FINA rankose“, – postringavo Laikino Rusijos olimpinio komiteto atstovas Genadijus Aliošinas.
Jeigu parašyta, kad negalima dalyvauti, tai reiškia – negalima, ir nėra ko čia išvedžioti. Jeigu buvo dopingo problemų, reiškia buvo.
Aleksandras Popovas, keturiskart olimpinis čempionas
Kad sprendimas dėl dopingo problemų anksčiau turėjusių, tačiau jas jau praeityje palikusių sportininkų nėra teisingas, pareiškė ir garsus rusų ledo ritulininkas Viačeslavas Fetisovas.
„Olimpinio komiteto vadovas Thomasas Bachas – protingas žmogus, tačiau švariems sportininkams turi būti leista dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Tačiau draudimas žaidynėse dalyvauti sportininkams, kurie anksčiau turėjo dopingo problemų, yra labai kvestionuotinas. Aš to nesuprantu. Tai, kažkokia diskriminacija lyginant su kitų šalių sportininkais, kurie jau „atbuvo“ savo diskvalifikavimą dėl dopingo – tai prieštarauja visoms pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) taisyklėms“, – aiškino žinomas rusų sporto visuomenės veikėjas.
FINA yra Rusijos plaukimo federacijos partnerė daugelyje projektų, o jos vadovybė – puikūs mūsų bičiuliai. Ir jų lojalumu mums abejoti nereikia.
Dmitrijus Volkovas, triskart olimpinis prizininkas
Kur kas rimtesnę sąmokslo teoriją išdėstė triskart olimpinis prizininkas, rusų žurnalo „Plaukimas“ redaktorius Dmitrijus Volkovas, pareiškęs, kad Rusija ras bendrą kalbą su FINA ir reabilituos J. Jefimovą.

„FINA yra Rusijos plaukimo federacijos partnerė daugelyje projektų, o jos vadovybė – puikūs mūsų bičiuliai. Ir jų lojalumu mums abejoti nereikia. Jų nuomonė bus tokia: Julija turi plaukti Rio.

O Lozonanoje kaip tai priims? Jeigu paskutinis žodis priklauso federacijoms, tai jokių problemų nekils“, – portalui pareiškė jis.

Paklaustas, kaip į J. Jefimovą žiūrėtų kitos plaukikės, D. Volkovas mojo į tai ranka.

„Visi žiūrės normaliai. Plaukime, kai tu išsirengi iki kostiumėlio, nieko nepaslėpsi. Kaip mūsų sporte sako, visas mėšlas išplaukia. Nėra galimybių sumeluoti, kas geresnis, tas geresnis. Mes plaukime į kolegas visuomet žiūrime labai draugiškai, todėl nesusipratimų būti neturėtų. Yra viltis, kad Julija plauks Rio. Yra argumentų, kuriuos mes bandysime pritaikyti. Manau, kad mūsų partneriai FINA bus mūsų pusėje ir jie supranta situaciją lygiai taip, kaip ir mes“, – aiškino triskart olimpinis čempionas.

Visgi Rusijos plaukimo rinktinės treneris Sergejus Kolmogorovas leido suprasti, kad daug vilčių į FINA dėti šį kartą nėra verta.

„Laiko iki žaidynių liko visiškai nedaug. Tikimės, kad FINA savo sprendimą pateiks rytoj (pirmadienį, liepos 25-ąją, – DELFI). Šiaip jau TOK išdėstytas punktas visiškai aiškus, tačiau kaip jis bus galutinai intepretuotas, dar nėra visiškai aišku“, – konstatavo jis.

Tuo metu šia tema pasisakęs vienas garsiausių visų laikų Rusijos plaukikų, buvęs daugkartinis pasaulio rekordininkas, keturiskarto olimpinis čempionas Aleksandras Popovas buvo tiesmukas, bet griežtas.

„Tai visiškai normalus sprendimas ne tik mūsų rinktinei, bet ir visai olimpinei delegacijai. Jeigu parašyta, kad negalima dalyvauti, tai reiškia – negalima, ir nėra ko čia išvedžioti. Jeigu buvo dopingo problemų, reiškia buvo. Žaidžiame taip, kokias sąlygas nustatė tarptautinis olimpinis komitetas ir taisyklės šiuo atveju yra išdėstytos aiškiai“, – konstatavo 44-erių buvęs sportininkas.
Primename, kad J. Jefimova šiemet buvo laikinai suspenduota dėl draudžiamo preparato mildronato vartojimo, o anksčiau ji turėjo ir dar rimtesnių problemų.

2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo gana palankus, nes iš karto po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1993)