Oficialios Rusijos rinktinės palydėtuvės į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes turėjo įvykti penktadienį, liepos 22-ąją (Lietuvoje jos įvyko prieš savaitę), tačiau ketvirtadienį šalies olimpinis komitetas priėmė gana netikėtą, tačiau logišką sprendimą. Išlydėtuvės perkeliamos, tačiau kada įvyks, ir ar įvyks apskritai – nežinia.

„Išlydėtuvės ne atšaukiamos, o nukeliamos iš 22-os dienos“, – informavo oficialus Rusijos delegacijos Brazilijoje vadovas Igoris Kaznikovas.

Tokį sprendimą rusai priėmė po CAS sprendimo galutinai suspenduoti Rusijos rinktinę ir nežinios, kas laukia visos šalies komandos. Savaitgalį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) turi paskelbti savo verdiktą ir dėl visų rusų dalyvavimo Rio – Tarptautinė antidopingo organizacija (WADA) ir grupė šalių viešai ragina į dopingo liūną nugrimdzusius rusus diskvalifikuoti iš žaidynių.

Tai – politinis užsakymas. Visi kaltinimai buvo pareikšti Rusijos lengvosios atletikos federacijai, tačiau ne sportininkams, tačiau už tai atsakome būtent mes.
Jelena Isinbajeva
Tuo metu garsiausia Rusijos lengvaatletė – daugkartinė pasaulio ir olimpinė čempionė, šuolininkė į aukštį Jelena Isinbajeva pareiškė, kad šis sporto arbitražo teismo sprendimas yra lengvosios atletikos laidotuvės.

„Viskas, ką reikėjo atlikti sportininkams – įvykdyti normatyvą, duoti dopingo testą ir dalyvauti. Ačiū visiems už lengvosios atletikos laidotuves, dabar to padaryti mes negalėsime. Tai – politinis užsakymas. Visi kaltinimai buvo pareikšti Rusijos lengvosios atletikos federacijai, tačiau ne sportininkams, tačiau už tai atsakome būtent mes. Tai – užsakytas veiksmas“, – aiškino J. Isinbajeva.

Būtent ji dalyvavo Šveicarijoje vykusiuose teismo ekspertų klausymuose ir bandė įrodyti lengvaatlečių nekaltumą, tačiau savo tikslo nepasiekė.

Anot 34-erių sportininkės, po tokio šveicarų teismo sprendimo išvis nebežinia, ko laukti ir iš lemiamą verdiktą galinčio priimti IOC.

„Tarptautinis olimpinis komitetas viską nulems. Galbūt atskiri sportininkai ir galės dalyvauti žaidynėse, viskas priklauso nuo organizacijos vadovo Thomaso Bacho“, – dėstė ji.

Primename, kad Sporto arbitražo teismo sekretorius Matthieu Reebas ketvirtadienį paskelbė galutinį verdiktą Rusijos lengvaatlečiams: žaidynėse jie dalyvauti negalės, o teisę startuoti Rio turės tik „švarūs“ sportininkai, įrodę, kad dopingo nevartoja. Jie žaidynėse galės dalyvauti neatstovaudami jokiai šaliai.

„Šis sprendimas galioja Rusijos lengvosios atletikos rinktinei, o dėl sankcijų visai šios šalies komandai atsakingas Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), kuris ir turi išsakyti savo nuomonę“, – sakė M. Reebas.

Laukiama verdikto

IOC prezidentas T. Bachas savo sprendimą turi paskelbti artimiausiomis dienomis. Pastarąją savaitę tikrą audrą sukėlė nepriklausomas Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) pasamdytas tyrėjas Richardas McLarenas ir jo ataskaita, kurioje skelbiama, kad nuo 2011 m. pabaigos iki 2015 m. rugpjūčio rusų sportininkų šlapimo mėginiai vasaros ir žiemos olimpinėms žaidynėms buvo klastojami masiškai, o tai buvo toleruojama ir netgi skatinama daryti valstybiniu mastu.

Daktaro R. McLareno ataskaitoje rašoma, kad buvo suklastoti 580 šlapimo mėginių 30-yje sportinių kategorijų. Klastoti mėginiai buvo pateikti ir 2012 m. Londono žaidynėms, ir 2014 m. Sočio žiemos žaidynėms, o tai buvo daroma įvairiose sporto šakose – pradedant lengvąja atletika, baigiant slidinėjimu.

Olimpinės žaidynės Rio de Žaneire prasidės rugpjūčio 5-ąją dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (515)