Tuo metu laiko iki Rio olimpiados pradžios liko jau visai nedaug: ji vyks rugpjūčio 5-21 dienomis.

TOK veikiausiai laukia Tarptautinio sporto arbitražo teismo (CAS), kuris vėliausiai ketvirtadienį turi pateikti atsakymą į rusų apeliaciją dėl visos šios šalies lengvaatlečių rinktinės diskvalifikacijos, verdikto ir reaguos į jį.

Vis dėlto TOK tam tikras sankcijas jau pritaikė – Rusijai artimiausiu metu nebus patikėta rengti jokių tarptautinių varžybų, įskaitant 2019 m. numatytas Europos olimpines žaidynes.

Galutinis sprendimas priklausys nuo WADA kodekso ir Olimpinės chartijos.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko pareiškė, kad atsakomybė už antidopingo taisyklių sulaužymą turėtų būti asmeninė.

Skubų pasitarimą TOK sušaukė po nepriklausomos Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) atliktos nepriklausomo eksperto Richardo McLareno analizės, kurioje nustatyta, kad Rusijoje dopingo vartojimo mastai buvo milžiniški tiek prieš Londono olimpines žaidynes, tiek prieš Sočio olimpines žaidynes, o visa tai buvo „palaiminta“ pačios valstybės.

Nepriklausomo eksperto R. McLareno atliktas tyrimas pribloškė ir visko mačiusius pasaulio sporto vadovus. „Tai – rezonansinė byla, turinti pakeisti sporto istoriją“, – rašė „New York Times“, o BBC atskleidė, kaip Rusijoje buvo klastojami dopingo mėginiai.

WADA prašymu atlikus tyrimą paaiškėjo, kad nuo 2011 m. pabaigos iki 2015 m. rugpjūčio rusų sportininkų šlapimo mėginiai vasaros ir žiemos olimpinėms žaidynėms buvo klastojami masiškai.

Daktaro R. McLareno ataskaitoje rašoma, kad buvo suklastoti 580 šlapimo mėginių 30-yje sportinių kategorijų. Klastoti mėginiai buvo pateikti ir 2012 m. Londono žaidynėms, ir 2014 m. Sočio žiemos žaidynėms, o tai buvo daroma įvairiose sporto šakose – pradedant lengvąja atletika, baigiant slidinėjimu.

Taip pat klastoti sunkiaatlečių, kanojininkų, plaukikų, ledo ritulininkų ir net parolimpinėse žaidynėse dalyvavusių sportininkų dopingo mėginiai.

Kaip teigia pats R. McLarenas, „per 57-ias tyrimui skirtas dienas jis tik praskleidė uždangą, o WADA nori, kad jis tirtų toliau ir išsiaiškintų, kokie sportininkai buvo remiami valstybės“.

Štai kaip viskas vyko 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių metu. Visų pirma, prieš žaidynes sportininkas duodavo šlapimo mėginį, kol kraujyje dar nebūdavo pajėgumą didinančių preparatų. Tuomet šlapimo mėginiai būdavo užšaldomi, o sportininkas tuo metu jau pradėdavo vartoti draudžiamus preparatus.

Per žaidynes, stebint nepriklausomam kontroliuojančiam pareigūnui, sportininkas pateikia šlapimo mėginį, o naktį Federalinės saugumo tarnybos agentas, persirengęs inžinieriumi, slapčia paima mėginius iš laboratorijos.

Mėginių buteliukai atidaromi nepažeidžiant antspaudo, šlapimas sukeičiamas, o mėginių buteliukai su švariu šlapimu pastatomi laboratorijoje laukti tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (714)