Lietuvos parolimpiečių Sočyje nebus dėl paprastos priežasties: žiemos sporto šakomis užsiimančių neįgaliųjų sportininkų šalyje paprasčiausiai nėra. Nedalyvavo lietuviai ir ankstesnėse žiemos parolimpinėse žaidynėse, tik 1994 metais Lilehameryje jėgas pasitikrino slidinėjimo varžybose startavę Sigita Kriaučiūnienė ir Saulius Leonavičius, kurie aukštų rezultatų nepasiekė.

Tačiau į Sočį vyks Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentas Vytautas Kvietkauskas, generalinis sekretorius Gintaras Zavadckis bei ministro pirmininko visuomeninis konsultantas neįgaliųjų klausimais Aleksandras Pacevičius.

„Dabar parolimpiečių neturime, bet neprarandame vilties, kad jų dar atsiras. Todėl norime užmegzti kontaktus. Ten į vieną vietą susirinks daugelio šalių atstovai, bus galima pasikalbėti, kokios problemos kituose kraštuose, susidaryti vaizdą“, – DELFI paklaustas, kokiu tikslu keliaus į Sočį, teigė G. Zavadckis.

Vienas LPOK vadovų skundėsi, jog pradėti rimčiau vystyti neįgaliųjų žiemos sportą Lietuvoje trukdo klimato sąlygos ir pinigų stygius. Pavyzdžiui, lietuviai esą norėtų pasekti latvių pavyzdžiu ir suburti neįgaliųjų akmenslydžio rinktinę, bet ledo aikštės nuoma yra neįkandama.

„Dviejų valandų ledo nuoma treniruotei Vilniuje kainuoja 1,1 tūkst. litų. Kas galėtų sumokėti 200 tūkst. litų per metus vien nuomai? O kur visa kita? Neįgalieji tiek negali susimokėti. Tas pats su sporto šakomis, kurių varžybos vyksta ant sniego. Kai Lietuvoje tokios „ilgos“ žiemos, sportininkai turėtų nuolatos sėdėti užsienyje. O pinigų beveik nėra“, – dėstė G. Zavadckis.

Tačiau nuvažiuoti į Sočį lėšų atsirado. Kiek atsieis trijų asmenų delegacijos žvalgyba parolimpinėse žaidynėse?

„Mus remia rėmėjai, mes gavome leidimą... Matote, važiuoja ir Butkevičiaus patarėjas. Lėktuvo bilietas kainuoja virš tūkstančio litų, dar reikia susimokėti už viešbutį, o visa kita yra apmokama. Viešbutyje naktis kainuoja 75 eurus žmogui dviviečiame kambaryje, vienvietis – kažkiek brangiau“, – suskaičiuoti mėgino G. Zavadckis.

Priminus apie kai kurių šalių oficialių asmenų sprendimą ignoruoti parolimpines žaidynes dėl Rusijos karinių veiksmų Kryme, LPOK generalinis sekretorius teigė, jog nereikėtų maišyti sporto su politika.

„Mes dar pirmadienį susisiekėme su Tarptautiniu parolimpiniu komitetu ir klausėme, ką daryti, nes po savaitgalio visi buvo šoke. Bet gavome aiškų atsakymą, kad atsisakiusi dalyvauti nėra nė viena komanda, įskaitant Ukrainos. Buvome patikinti, jog tai yra sportinis renginys, o ne politinis“, – aiškino G. Zavadckis.

Antradienį Ukrainos jaunimo ir sporto ministras Dmitrijus Bulatovas pranešė boikotuosiantis žaidynes, tačiau ant karo su Rusija slenksčio atsidūrusios šalies parolimpinis komitetas dar nėra apsisprendęs, ar Ukrainos sportininkai taip pat nevyks į Sočį. Kiek anksčiau apie parolimpiados boikotą paskelbė Didžiosios Britanijos ir JAV pareigūnai.

Pagal pirminius planus, Sočio parolimpinėse žaidynėse turėtų dalyvauti 575 sportininkai iš 39 šalių. Parolimpiados atidarymas vyks šį penktadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)