Tarpinis sustojimas - prie Ekstremalaus parko, kur pirmadienį dėl rūko neįvyko snieglenčių varžybos.

Dar keli šimtai metrų keltuvu aukštyn vaizdo nepakeičia – visur boluoja migla. Ji tvyro ir kalnų slidinėjimo trasose, kuriose jau rytoj varžybas slalomo milžino rungtyje pradės olimpiados debiutantė 19-mtė Ieva Januškevičiūtė.

Startuoti lietuvei ir daugumai jos varžovių teks net neišbandžius šlaito, kur vyks lenktynės, nes oficiali treniruotė varžybų šlaite pirmadienį buvo atšaukta dėl rūko.

Be to, dėl oro sąlygų paankstinta varžybų pradžia – pirmas nusileidimas numatytas 9.30 val. vietos laiku (buvo numatyta 11 val.), antras – 13 val. (14.30 val.).

Treniruotės – stačiame šlaite

Nors orai kelia galvosopį žaidynių rengėjams, I. Januškevičiūtė ir kitas olimpiados debiutantas 17-metis Rokas Zaveckas ir pirmadienį nesėdėjo sudėję rankų. Jie plušėjo pakilę dar aukščiau, kur nėra rūko ir sniegas kietas, o ne patežęs.

„Mes treniravomės ant kieto, stataus šlaito. Trasas ten pasistatė austrai, vokiečiai su šveicarais ir mes. Prie mūsų prisijungė ir daugiau mažų šalių atstovų, tad vyko tarptautinė treniruotė“, - paaiškino kalnų slidininkų treneris Giedrius Zaveckas.

Pirmiausia – kova su trasa

Jau pora dienų treneriui ant šlaito talkina ir Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos (LKSF) prezidentas Paulius Augūnas.

„Įspūdinga. Ir organizacija, ir trasų parengimas, ir saugumas. Iš Lietuvos galima buvo susidaryti kiek kitokį vaizdą, kai skaitėme, kaip čia baisu, tualetai vos ne vieši sportininkų kambariuose. Žinoma, yra ir nebaigtų dalykų, bet tai natūralu, kai plyname lauke statomi tokie objektai“, - pirmais įspūdžiais iš Sočio žaidynių dalijosi P. Augūnas.

Paklaustas, gal ateityje čia vertėtų rengtis Lietuvos kalnų slidininkų treniruočių stovyklas, federacijos vadovas teigė, kad kliūtis būtų atstumas.

„Mums čia – per toli. Žymiai arčiau yra Vakarų Europos kurortai. Be to tik laikas parodys, kaip rusai sugebės palaikyti tą lygį, koks yra dabar, per žaidynes. Jei įstengs, viskas bus puiku, bet jei nusivažiuos, kaip ir daugelyje kitų sričių, bus gaila čia investuotų milijardų“.

LKSF prezidentas būtų patenkintas, jei mūsų šalies kalnų slidininkai Sočio žaidynėse aplenktų pusę dalyvių.

„Kalnų slidinėjime reikia skaičiuoti ne tik finišavusiuosius. Tokia mūsų sporto šakos specifika. Čia reikia kovoti pirmiausia su trasa, o tik po su varžovais. Ir čia, Sočio žaidynėse, jau buvo labai daug pavyzdžių, kai ryškiausios žvaigždės nesugebėdavo baigti trasos. Tad būtų labai geras pasirodymas, jei lietuviams pavyktų aplenkti pusę startavusiųjų, nes mūsiškiai dar labai jauni. Rokas bus jauniausias tarp savo rungties dalyvių“.

Kaimelyje – kaip namuose

I. Januškevičiūtė olimpinėms žaidynėms daugiausia rengėsi su tarptautine Italijos komanda „Kronplatz Racing Team“, į kurios gretas pateko praėjusiais metais.

Slalomo milžino rungties normatyvą vilnietė įvykdė paskutiniu momentu. Sočyje ji dar startuos ir slalomo lenktynėse (vasario 21 d.).
I. Januškevičiūtė – pirma Lietuvos sportininkė, dalyvausianti olimpinėse moterų kalnų slidinėjimo varžybose.

- Ieva, ar jautiesi pasirengusi olimpinėms žaidynėms?

- Žinoma. Daug laiko dirbome rengdamiesi olimpiadai, todėl būtų keista, jei nebūčiau pasiruošusi. Stengiuosi per daug negalvoti, koks tai bus startas. Paprasčiausiai noriu pasirodyti kuo geriau.

- Kokie įspūdžiai iš trasos, jos kokybė?

- Sniegas kol kas buvo minkštokas, bet viršuje galima treniruotis, ten sąlygos treniruotėms buvo neblogos. Mes atvažiavome čia anksčiau, tai prieš tai buvo geros sąlygos, nebuvo daug žmonių. Tik prieš technines rungties jau atsirado daugiau sportininkų.

- Bet jaučiuosi pasiruošusi. Ir trasos patinka. Esu laiminga čia.
Jaudiniesi?

- Aišku jaudinuosi. Kaip ir prieš bet kurį startą. Stengiuosi tą jaudulį nugalėti ir, manau, iki rytojaus susitvarkysiu.

- Kaip kovoji su jauduliu?

- Bandau negalvoti apie artėjančias varžybas, kartoti kiekvienos dienos rutiną, ir tas jaudulys dingsta. Aišku, stengiuosi bendrauti su žmonėmis, kalbėtis, mėginu save nuraminti prieš startą.

- Koks pasirodymas tau būtų puikus?

- Tu gali numatyti vietas, bet tai nėra kažkoks ribinis rodiklis. Nežinai, kiek panų iškris, kiek jų padarys klaidų. Man superinis pasirodymas būtų nepadaryti klaidų per visą važiavimą. Nes pas mus viena klaida gali sugadinti visą važiavimą.

- Tačiau eiliniam aistruoliui svarbiausia – vieta. Kelinta vieta tau būtų gera?

- Negaliu pasakyti tikslios vietos. Bet tarp 60 patekti būtų geras pasirodymas. Bet tai vis tiek priklauso nuo kitų dalyvių.

- Ar daug tavo draugių yra olimpiniame kaimelyje?

- Labai.

- Kiek jų yra iš Kronplaco komandos?

- Be manęs – dar trys. Viena jų – gruzinė Nino Ciklauri – nešė savo šalies vėliavą per žaidynių atidarymą. Labai smagu, kai jautiesi kaip namie, nes aplink tave – žmonės, su kuriais praleidai visą sezoną, su kuriais eini pietauti, vakarieniauti, drauge treniruojiesi.

Žvaigždžių draugija neslegia

Slalomo milžino (vasario 19 d.) ir slalomo (vasario 22 d.) varžybose dalyvausiantis 17-metis R. Zaveckas – jauniausias Lietuvos olimpinės delegacijos narys.

- Rokai, ar jaudiniesi prieš debiutą olimpiadoje?

- Kol kas nesijaudinu, tiesiog laukiu starto kaip įprastų varžybų.

- Kaip vertini gyvenimo, sportavimo sąlygas Sočio žaidynėse?

- Iki šiol buvo labai gerai, švietė saulė. Šiandien (pirmadienį - DELFI) – matote kas darosi, sniegas pasidarė šlapias, sąlygos sunkėja valandomis. O gyvenimo sąlygomis esame patenkinti.

- Turite laisvo laiko?

- Nelabai. Kelios valandos per dieną. Atsibundame apie šeštą ryto ar kiek po šešių, iškart ant kalno, grįžę pavalgome, valanda poilsio, sportas klubas, vėl pora valandų poilsio ir miegoti.

- Ar tai, kad greta vaikšto ir slidinėja ryškiausios pasaulio žvaigždės, kažkiek slegia?

- Spaudimo tikrai nejaučiu. Kaip tik įdomu, linksma, dažniausiai matai tuos žmones per televizorių, o dabar jie šalia, supranti, kad jie yra tokie patys, kaip ir tu.

- Kokiu savo pasirodymu Sočio žaidynėse būtum patenkintas?

- Jei nučiuožčiau be klaidų. Vieta per daug nesikeis, tikrai nelaimėsime, nebent visi iškris. Aš noriu nusileisti be klaidų ir žinoti, kad padariau viską, ką galiu.

- Kurioje rungtyje tikiesi daugiau – slalome ar slalome milžine?

- Slalome.

- Slidininkai ir biatlonininkai pabrėžė, kad Sočio olimpinių žaidynių trasos yra labai sunkios. O kokios jos kalnų slidininkams?

- Mums jų neleidžia net paliesti. Jomis nebuvome nusileidę – viskas užtverta. Šiandien turėjo būti merginų laisvas prasičiuožimas, bet dėl blogo oro jį atšaukė. Nors neteko būti trasose, matosi, kad jos bus labai ilgos ir varginančios. O koks sudėtingumas, pamatysiu likus valandai iki starto.

- Kokia danga tau būtų parankesnė?

- Sunku spręsti. Gerai jaučiuosi ant kieto sniego, ledinio, bet rezultatas gali būti geresnis ant minkšto, visiškos košės. Nes tada gali nesisekti kitiems, o aš moku čiuožti per duobes. Nes prie šį sezoną Europoje nebuvo gerų sąlygų – arba nebuvo sniego, arba jis buvo labai minkštas, tai išmokome čiuožti pačiomis blogiausiomis sąlygomis, per duobes.