Pati 2012-ųjų olimpiada tęsėsi 17-a dienų. Per jas visos planetos sportininkai 26-iose skirtingose rungtyse varžėsi net dėl 302 medalių komplektų. Žaidynėse kovojo ir 62 lietuviai - ir net penkiems iš jų pavyko laimėti medalius.

Lietuvių delegacija - be L. Asadauskaitės

Po pirmosios muzikinės uždarymo ceremonijos dalies į Londono olimpinį stadioną buvo įneštos visų 204-ių olimpiadoje dalyvavusių valstybių vėliavos, o paskui į stadioną žengė ir šių šalių sportininkų delegacijos. Tiesa, jos jau nebebuvo tokios gausios, kaip per atidarymą.

Lietuvos, kurios delegacijoje buvo 40 žmonių, vėliavą nešė vyrų 200 m vienviečių kanojų sprinto vicečempionas 26-erių metų Jevgenijus Šuklinas. Primename, kad per žaidynių atidarymą ši garbė priklausė 40-mečiui disko metikui Virgilijui Aleknai.

Kaip pranešė oficiali LTOK svetainė, į olimpiados uždarymo iškilmes nespėjo naujoji olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė, kuri užgaišo, kol praėjo dopingo kontrolę ir grįžo į olimpinį kaimelį. Be to, ji buvo labai pavargusi. „Aš šiandien nuo 6 val. ryto ant kojų...“, - sakė aukso medalio savininkė.

Jevgenijus Šuklinas su Lietuvos vėliava (viduryje - balta apranga)

Estafetė perduota Rio de Žaneirui

Ceremonijoje tradiciškai buvo pasveikinti paskutinę olimpiados dieną vykusio vyrų maratono prizininkai - auksą laimėjęs 23-ejų metų Stephenas Kiprotichas iš Ugandos, antrą vietą užėmęs Abelis Kiras iš Kenijos ir jo tautietis Wilsonas Kipsangas.

Iškart po to vaikų choras atliko legendinę John Lennono dainą „Imagine“, kurios žodžiai iš tiesų labai dera su olimpine dvasia. Toliau tęsėsi įspūdinga muzikinė programa.

Per ceremoniją Londonas olimpiados šeimininko teises perdavė Rio de Žaneirui, kur žaidynės vyks 2016 metais. Be to, užgesinta olimpinė ugnis, kuri stadione Rytų Londone degė dvi savaites.

Tuo metu žodį tarė Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Jacques Rogge'as, kuris padėkojo Londonui už puikią organizaciją ir olimpinių žaidynių pravedimą. Jis taip pat palinkėjo surengti ne mažiau sėkmingas parolimpines žaidynes ir oficialiai paskelbė apie 2012-ųjų olimpiados pabaigą.

2016 metais olimpinės ugnis pasieks Rio de Žaneirą - antrąjį pagal dydį Brazilijos miestą, kuriame ir įvyks XXXI-osios šių laikų istorijoje olimpinės žaidynės.

Spalvingų fejerverkų fone grupė „Take That“ atliko kūrinį „Rule the world“ ir ceremonija pasibaigė.

Primename, kad Londonui ši olimpiada buvo jau trečia - prieš tai šis miestas didžiausią pasaulio sporto renginį priėmė 1908 ir 1948 metais.

Uždarymo ceremonijoje - ir Spice Girls

Tarp įvairių olimpiados uždarymo ceremonijoje, pavadintoje "A Symphony of British Music", sekmadienį pasirodžiusių atlikėjų buvo ir "Spice Girls", George'as Michaelas, "Muse" ir Edas Sheeranas.

Iš viso ceremonijoje 80 tūkst. vietų olimpiniame stadione pasirodė daugiau kaip 4 tūkst. atlikėjų, tarp jų - 380 moksleivių.

Choreografas K. Gevinas, kuris pastaraisiais metais kūrė vienus didžiausių renginių Britanijoje, tarp jų - koncertą velionei princesei Dianai 2007 metais ir "Take That" gastroles, sakė, kad olimpiados uždarymo ceremonija tapo britų muzikos "prigrūsta simfonija".

Garso takelį sudarė įvairiausi kūriniai, pradedant - anglų klasikos kompozitoriumi Edwardu Elgaru ir baigiant 7-ojo dešimtmečio rokerių "The Kinks" daina "Waterloo Sunset".

Ceremonijos muzikos direktorius - Davidas Arnoldas, kūręs muziką ir filmams apie Džeimsą Bondą.

Nors pasirodė olimpiados atidarymo ceremonijoje, kai netikėtai suvaidino epizode su Džeimsą Bondą įkūnijančiu Danieliu Craigu, Britanijos karalienė Elizabeth II uždarymo ceremonijoje nedalyvavo. Nepasirodė ir jos vyras princas Philipas. Pora šiuo metu yra monarchės privačioje vasaros rezidencijoje Škotijoje.

Lietuvai - sėkmingiausios žaidynės istorijoje

Sėkmingiausiai po nepriklausomybės atkūrimo olimpinėse žaidynėse dalyvavusi Lietuvos rinktinė su dviem aukso, vienu sidabro bei dviem bronzos medaliais komandų įskaitoje užėmė 34-ą vietą.

Lietuvos taupyklėje plaukikės Rūtos Meilutytės ir šiuolaikinės penkiakovės atstovės Lauros Asadauskaitė auksas, kanojininko Jevgenijaus Šuklino sidabras, imtynininko Aleksandro Kazakevičiaus bei boksininko Evaldo Petrausko bronza.

Prieš ketverius metus Pekine du sidabro ir tris bronzos medalius iškovojusi Lietuva medalių lentelėje buvo 56-a.

2012 metų Londono vasaros olimpinės žaidynės Lietuvos, kaip nepriklausomos valstybės, sportininkams buvo jau septintosios. Prieš tai mūsiškiai dalyvavo 1924 metų olimpiadoje Paryžiuje, 1928 m. - Amsterdame, 1992 m. - Barselonoje, 1996 m. - Atlantoje, 2000 m. - Sidnėjuje, 2004 m. - Atėnuose ir 2008 m. - Pekine.

Lietuviams iš viso pavyko iškovoti jau 21 medalių: 6 aukso, 5 sidabro ir 10 bronzos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (974)