Keliones reikės planuoti iš anksto

Bene daugiausia abejonių ir ginčų prieš Olimpiadą sukėlusi sritis – viešasis Londono transportas. Tam, kad žaidynių lankytojai bei miesto gyventojai išvengtų spūsčių ir kitų su transportu susijusių nepatogumų, viešojo transporto sistema tobulinama iki šiol, tačiau pasigirsta įvairių vertinimų, mat, artėjant Olimpiadai pagausėjo transporto trikdžių.

Žaidynių metu besinaudosiantiems viešuoju transportu pirmiausia patariama planuoti savo keliones. Tam sukurti net keli tinklalapiai, pavyzdžiui, getaheadofthegames.com tinklalapyje Londono bei priemiesčių gyventojams siūloma parsisiųsti dienos biuletenius, kuriuose išdėstyti galimi transporto sistemos trikdžiai. Taip pat biuleteniuose siūlomi ir alternatyvūs kelionės būdai.

Oficialiame Olimpiados tinklalapyje teigiama, kad 70% Londono ir aplinkinių miestų kelių nepaveiks žaidynių karštinė, tačiau organizatoriai įspėja prieš važiuojant kur nors savo automobiliu internete patikrinti, ar numatomas kelias nėra uždarytas. Jungtinės Karalystės transporto departamento atstovai įspėja atkreipti dėmesį į keliuose atsiradusias naujas, tik Olimpiados transportui skirtas, eismo juostas. Vairuotojai, važiuojantys Olimpine eismo juosta, bus baudžiami pagreitinta tvarka. Vyriausybė žada, kad bausmė nusižengusiajam bus paskirta vos per parą.

Vairuotojai, pastebėti važiuojantys Olimpiadai skirtomis kelio juostomis, gaus mažiausiai £130 baudą. Jei vairuotojai nepakeis kelio juostos net tada, kai pastebės joje naujai atsiradusius Olimpiados simbolius, jų laukia teismas, kurio posėdis įvyks per 24 valandas.

Traukiniai važinės ilgiau

Traukiniai Olimpiados metu pradės važiuoti tuo pačiu laiku, kaip ir iki šiol 5–5.30 ryte, tačiau savaitgaliais pirmųjų traukinių laikas paankstintas ir jie darbą pradės 30–45 minutėmis anksčiau nei įprastai. Metro ir DLR traukinių važiavimo laikas visomis savaitės dienomis pailgintas valanda, tad paskutinis traukinys miesto centrą paliks 1.30 nakties.

Nuo liepos 27 dienos pridėta papildomų Jubilee, Central bei District linijų traukinių. Manoma, kad liepos 17 – rugpjūčio 18 dienomis, Londonas sulauks 260 tūkst. daugiau turistų nei tuo pačiu metu pernai. Tai kur kas labiau apsunkins naudojimąsi viešuoju transportu, tad londoniečiams siūloma visomis įmanomomis priemonėmis vengti kelionių metro ir kitais traukiniais.

Olimpiados organizatoriai Londono gyventojams pataria dažniau važinėti autobusais, nors kai kurie keliai ir bus uždaryti ar eismas juose laikinai sustabdomas, tačiau žadama pridėti papildomų autobusų, važinėjančių tarp labiausiai turistų lankomų vietų. Tikimasi, kad greičiausia transporto priemonė per Olimpiadą bus Temze plukdantys laivai, tačiau kelionės bilietą siūloma užsisakyti iš anksto.

Pakitimai oro uostuose

Likus dar keletui savaičių iki didžiosios sporto šventės, Londono oro uostuose jau prasidėjo problemos. Manoma, kad Olimpiados metu daugiausia turistų atvyks į Heathrow oro uostą, tačiau neatmetama galimybė, kad pigių skrydžių mėgėjai rinksis kitus oro uostus, o ypač Stanstedo oro uostą, iš kurio itin paprasta ir greita nukeliauti į Olimpinį miestelį.

Londono gyventojams, kurie per žaidynes ketina palikti miestą, Jungtinės Karalystės transporto departamento atstovas pataria įsiminti keletą svarbių dalykų. Pirmiausia, išvykti į oro uostą derėtų gerokai anksčiau, nes viešasis transportas bei uždaryti keliai gali turėti didžiulės įtakos kelionės laikui.

Atvykus į oro uostą reikėtų savo daiktus nepriekaištingai paruošti patikrinimui. Transporto departamento atstovo teigimu, bet koks patikrinimui neparuoštas daiktas iš keleivio bus atimtas. Olimpiados metu Jungtinės Karalystės oro uostuose padės iš JAV atkeliavę darbuotojai.

Kaip žinoma, JAV oro uostuose dėl buvusių teroristinių išpuolių keleiviai tikrinami itin apdairiai, terorizmo galimybės neatmeta ir Jungtinės Karalystės vyriausybė, tad įprastinis patikrinimas oro uoste gali užtrukti kur kas ilgiau negu prieš Olimpiadą.

Atpildas nukentėjusiems nuo Olimpiados

Londono vyriausybė šią vasarą surengė daugiau nei 12 tūkst. renginių, kuriais siekė atsilyginti“ miesto gyventojams už Olimpiados metu būsimus nesklandumus. Renginiai skirti pačių įvairiausių žmonių poreikiams patenkinti: nuo sporto fanų iki parodų bei gyvos muzikos mėgėjų. Dauguma renginių – nemokami ir vyksta viešosiose miesto erdvėse.

Šis renginių bumas pavadintas „Kultūrine Olimpiada“, džiuginsiantis londoniečius ne tik prieš žaidynes, bet ir keletą mėnesių po jų.

Tiems, kurie nesilankys sportiniuose žaidynių renginiuose, oficialiame Olimpiados tinklalapyje siūloma pasigrožėti šokėjų bei dainininkų pasirodymais, sudalyvauti festivaliuose, aplankyti renginius, skirtus šeimoms bei įvairiausias parodas.

Padaugės kišenvagių

Nors per kitose šalyse vykusias Olimpines žaidynes nusikaltimų sumažėjo, Britanijos policija nesitiki panašios situacijos Londone. Policija pranešė, kad iš Rumunijos bei Rytų Europos plūsta kišenvagiai, nusitaikę į Olimpiados stebėti atvykusių turistų kišenes. Manoma, kad vagys darbuosis vietose, kuriose dažniausiai lankosi turistai.

Policija įspėja, jog nusikaltėliai, tiesiog gatvėse apiplėšinėjantys turistus, turi keletą savo veiklos strategijų, kurias žinodami žmonės gali apsaugoti savo turtą. Kišenvagių itin mėgstamas būdas – dėmesio nukreipimas, kuomet vienas vagis nukreipia žmogaus dėmesį, o tuo tarpu kitas pasisavina piniginę, mobilųjį telefoną ar kitų vertingų daiktų.

Vagišiai neretai apsimeta padedantys savo aukai, pavyzdžiui, nubraukia nuo drabužių plauką ar menamą purvą, o tuo tarpu pasisavina jų daiktus. Policija Olimpiados metu pataria nešiotis vertingus daiktus vidinėse drabužių kišenėse, nuolat užtraukti savo rankines bei kuprines, viešajame transporte prižiūrėti savo asmeninius daiktus bei saugoti savo turtą, kai užkalbina nepažįstamasis.