Lietuvos ekipa tik pirmame kėlinyje diktavo savo sąlygas - be ant suolo palikto savo lyderio Vasilio Spanoulio rungtyniavusi Graikijos komanda per antrą kėlinį pelnė net 36 taškus ir dar iki didžiosios pertraukos susikrovė dviženklę persvarą, o vėliau be didesnių problemų išlaikė pranašumą iki mačo pabaigos.

Abi komandos, kurios ruošiasi Venesueloje liepą vyksiančiam atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyrui, pirmąsias savo draugiškas rungtynes sužaidė šeštadienį. Lietuviai Klaipėdoje buvo priversti pripažinti makedonų pranašumą rezultatu 74:78, graikai Kaune 66:63 įveikė Rusijos rinktinę.

Sekmadienio mačas Lietuvos komandai buvo paskutinis tėvynėje – kitą trečiadienį rinktinė išvyks į JAV miestą Hjustoną, kur tęs pasirengimo stovyklą bei sužais dar tris kontrolinius susitikimus.

Rungtynėms su graikais K. Kemzūra nusprendė neregistruoti Šarūno Jasikevičiaus ir Simo Jasaičio.

Liepos 2-8 d. Karakase vyksiančio olimpinio atrankos turnyro B grupėje lietuvių varžovais bus Nigerijos ir Venesuelos ekipos, o Graikijos rinktinė kausis A grupėje su Jordanijos ir Puerto Riko krepšininkais. Dėl paskutinių trijų kelialapių į Londono žaidynes iš viso varžysis 12-a komandų.

Rungtynės

Rungtynes „Žalgirio“ arenoje Lietuvos ekipa pradėjo tokios startinės sudėties: Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Mindaugas Kuzminskas, Linas Kleiza, Robertas Javtokas.

Lietuvių taškų sąskaitą po puikaus komandos draugo perdavimo atidarė kapitonas R. Javtokas. Jau kitoje atakoje vidurio puolėjas gavo dar vieną M. Kalniečio "saldainiuką" ir įgrūdo kamuolį į krepšį - 4:0.

Ketvirčiui įpusėjus daugiausia taškus žaibiškai rinkusio L. Kleizos pastangomis lietuviai toliau pirmavo - 12:8. Tačiau antroje kėlinio pusėje graikai ėmė atakuoti sėkmingiau ir 8 min. G. Printezis buvo pirmą kartą išvedęs saviškius į priekį - 13:14. Tiesa, tik trumpam - A. Kavaliauskas ir T. Delininkaitis sugrąžino persvarą šeimininkams. Pirmą žaidimo atkarpą Lietuvos komanda laimėjo 24:18.

Antrą kėlinį graikai pradėjo spurtu 5:0 ir po N. Calatheso metimo sumažino atsilikimą iki minimumo - 24:23. Netrukus K. Sloukas persvėrė rezultatą savo komandos naudai. R. Javtokas nesugebėjo įdėti į krepšį iš viršaus, o K. Kemzūra iškart grąžino į aikštę L. Kleizą ir M. Kalnietį. Taškų badą lietuviams tolimu metimu nutraukė šeštadienį pro šalį šaudęs D. Dulkys - 28:28. N. Calatheso vedami graikai dar kartą pabandė atitrūkti ir, 17 min. L. Kleizos nesportinę pražangą pavertę 5 tšk., pirmavo 34:43. Negana to, Lietuvos rinktinė ir toliau nesugebėjo įveikti graikų gynybos, o oponentai palengva tolo. Sirenai paskelbus didžiąją pertrauką lietuviai atsiliko 41:54.

Po poilsio minučių dvikova toliau klojosi K. Kemzūros auklėtiniams nepalankia linkme. Skirtumą 25 min. aptirpdė tik 5 tšk. iš eilės surinkęs P. Jankūnas - 50:62. Vis dėlto nuo suolo rungtynes sekęs graikų lyderis V. Spanoulis neturėjo priežasčių liūdėti - lietuvių metimai kartais net nelietė lanko, o Graikijos ekipa išlaikė solidžią persvarą. Sirgalius arenoje atgaivino tik T. Delininkaičio metimas beveik per visą aikštę paskutinę ketvirčio sekundę - 57:71.

Paskutinį kėlinį rezultatyviai pradėjo R. Javtokas, bet K. Vasiliadis čia pat pykštelėjo tritaškį, juo pasekė ir G. Printezis. Lietuviai į tai atsakė M. Kalniečio tolimu metimu - 63:76. Be kitų problemų, šeimininkams sunkiai sekėsi atkovoti kamuolį po savuoju krepšiu, bet graikai kelissyk iš eilės nesugebėjo išnaudoti antrųjų bandymų, o kitoje aikštės pusėje T. Delininkaitis smeigė tritaškį - 66:76. Po netikslių atakų virtinės ir K. Kemzūros minutės pertraukėlės lietuviams 38 min. pavyko sumažinti skirtumą iki vienženklio - 69:78. Vis dėlto beviltiška kova po lenta Lietuvos rinktinei nesuteikė galimybių surengti paskutinį šturmą. Antrąjį pralaimėjimą draugiškose rungtynėse patyrę lietuviai graikams nusileido 70:82.

Rezultatas

Lietuva – Graikija 70:82 (24:18, 17:36, 16:17, 13:11).

Lietuva: Linas Kleiza (2/7 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 8 atkovoti kamuoliai), Mantas Kalnietis (0/5 tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai), Tomas Delininkaitis ir Paulius Jankūnas (7 atk. kam.) – po 10, Robertas Javtokas 8, Mindaugas Kuzminskas 6, Deividas Dulkys ir Antanas Kavaliauskas – po 5, Adas Juškevičius 4, Jonas Valančiūnas 2 (Darius Songaila taškų nepelnė, Tadas Klimavičius nežaidė).

Graikija: Kostas Kaimakoglou 14 (8 atk. kam.), Giorgios Printezis 12 (6 rez. perd.), Kostas Vasiliadis, Nickas Calathes ir Kostas Papanikolaou – po 11, Demetris Mavroidis 7, Ianas Vougioukas 6, Vangelis Mantzaris 4, Kostas Sloukas ir Vasilis Kavadas – po 3.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)