G. Volungevičiūtė, kurios pirmasis treneris - Raimondas Komskis, finaliniame plaukime finišavo pirma ir galutinėje įskaitoje užėmė antrąją vietą. Lietuvė nusileido tik pirmąją vietą pasaulio reitinge užimančiai amerikietei Annai Tunnicliffe. Trečiąją vietą užėmė 2006 metų pasaulio čempionė Kinijos buriuotoja Lijia Xu, kuri pasaulio reitinge yra antra.

Finaliniame plaukime dalyvavo buriuotojos, užėmusios 1-10 vietas po devynių plaukimų.

"Šiandien laimėjau finalinį plaukimą. Labai didžiuojuosi savimi. Taip pat esu labai laiminga, savo šaliai pelniusi pirmąjį olimpinį medalį buriavimo varžybose, - sakė devintąją vietą pasaulio reitinge užimanti G. Volungevičiūtė. - Esu labai patenkinta savo pasirodymu. Noriu labai padėkoti treneriui, kuris su manimi jau dvylika metų. Be jo šiandien čia nebūčiau".

Gintarė, kuri buriavimo treniruotes pradėjo būdama devynerių, pripažino, kad A. Tunnicliffe šiuo metu yra stipriausia.

"Iki olimpinio medalio teko eiti ilgai ir kantriai. Net aštuonias dienas kovojome. Tokiose ilgose varžybose dar neteko dalyvauti - ant vandens kasdien praleidome po 5-6 valandas, - pasakojo G. Volungevičiūtės treneris Linas Eidukevičius. - Medalį lėmė daug veiksnių, ir sėkmės faktorius ne paskutinėje vietoje. Laimi stipriausi".

L. Eidukevičius teigė, kad sunkiausias buvo devintasis plaukimas, o finaliniame plaukime psichologiškai buvo lengviau. Trenerio teigimu, ir vėjas buvo palankus Gintarei. L. Eidukevičius sakė, kad medalio buvo tikimasi, nes Gintarė daug kartų yra patekusi į tarptautinių regatų geriausiųjų dešimtuką.

"Labai džiaugiamės Gintarės iškovotu medaliu. Dar prieš olimpines žaidynes sakiau, kad mūsų buriuotoja gali pateikti staigmeną, - teigė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas. - Ir bronzos medalis būtų buvęs gerai, tačiau Gintarė padarė dar daugiau. Ji - šaunuolė. Viliamės, kad tai ne paskutinis mūsų sportininkų medalis šiose žaidynėse".

Pekino olimpinių žaidynių buriavimo varžybos vyksta Cingdao mieste. Nuo jo iki Pekino - apie 900 km. Beje, G. Volungevičiūtė turėtų atvykti į Pekiną ir dalyvauti žaidynių uždaryme. Eltos žiniomis, ji yra viena iš pretendenčių nešti vėliavą per žaidynių uždarymą.

G. Volungevičiūtė 2006 metais tapo Europos vicečempione, o 2007 metais Senojo žemyno pirmenybėse buvo ketvirta, kaip ir šių metų pasaulio čempionate.

R. Dargis: buriavime atsitiktinių pergalių nebūna

Sveikinimus šalyje ir iš užsienio antradienį vos spėjo priimti Lietuvos buriavimo sąjungos (LBS) prezidentas Robertas Dargis.

"Labai džiaugiamės. Visi Lietuvos buriuotojai, o ypač esantys jūroje, kaip giminės sveikina vieni kitus su tokia pergale. Medalis vainikuoja visų mūsų – Gintarės, trenerių, jachtklubų ir sporto mokyklų vadovų triūsą, sunkų darbą, ryžta ir atsidavimą", - DELFI sakė R. Dargis.

G. Volungevičiūtė tam, kad pasipuoštų olimpiniu sidabro medaliu, ilgus metus liejo prakaiktą pratybose.

"Buriavimas ne vienkartinis sportas, čia atsitiktinai pergalės nepasiekiamos. Reikia kruopštaus ir ilgo darbo tam, kad užkoptum į buriavimo olimpines aukštumas. Džiaugiamės, kad tas įdirbis davė puikius vaisius", - teigė Lietuvos buriavimo vadovas.

G. Volungevičiūtės laimėjimai turėtų tapti nauju postūmiu buriavimo plėtrai ir populiarumui Lietuvoje.

"Šiaip buriavimas ir dabar jau yra augantis sportas. Mes nemažai investavome į mūsų mylimą sporto šaką, skyrėme lėšų regatoms, buriavimo populiarinimui, išleidome vadovėlius atidarėmė buriavimo mokyklą Klaipėdoje, baigiame tartis dėl mokyklos įsteigimo Vilniuje. Ateityje mes tik dar daugiau turėsime tokių skambių pergalių" - optimizmu tryško R. Dargis.

Nors lietuvių tautosakoje jūra nėra mylima, bet buriuotojų pergalės turi išsklaidyti ir šį mitą.

"Tai sudėtinga. Taip, pagal tautoską lietuviai jūros nemėgsta, bet Gintarės pavyzdys rodo, kad yra smagių išimčių ir tas labai džiugina", - kalbėjo R. Dargis.

"Gintarė visos regatos metu buriavo labai racionaliai ir protingai, nors sąlygos buvo ypatingai sunkios. Ypač šauniai taktiškai pavyko finalo plaukimas dėl medalių. Žinoma, svajojome ir apie auksą, bet šįkart pasisekė ameriketei. Tuo tarpu Gintarė kontroliavo kitos konkurentės kinės L. Xu veiksmus ir pastaroji rimtos grėsmės jau nekėlė", - lemiamų lenktynių eigą DELFI komentavo LBS generalinis sekretorius Linas Tamkvaitis.

Buriuotojai prieš olimpiadą be didelės reklamos kėlė G. Volungevičiūtei uždavinį kovoti dėl 3-8 vietų, o ji planą įvykdė su kaupu.

"Esame jūrinė valstybė, todėl didesnis dėmesys turi būti skiriamas buriavimui, o ne artojų šventėms. Dėl lėšų skirtų G. Volungevičiūtės rengimuisi Pekino olimpiadai pretenzijų neturime, nors juk visada norisi daugiau ir geriau. Gintarė nėra išlepinta, per varžybas ji gyvena namelyje ant ratų, o ne penkių žvaigždučių viešbučiuose, kaip kiti Lietuvos sportininkai", - žaidynių vicečempionės kuklumą gyrė L. Tamkvaitis.

G. Volungevičiūtės svarbiausios pergalės:

2006 m. Europos čempionatas – 2 vieta,

2007 m. pasaulio čempionatas – 3 vieta,

2008 m. pasaulio čempionatas – 4 vieta,

2008 m. Pekino olimpiada – 2 vieta.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją