„Seniai kalbame apie tą didžiulę žalą, kuri buvo padaryta Lietuvos sportui, panaikinus Olimpinio sporto centro kai kurias funkcijas: medicininį aptarnavimą ir pagalbą federacijoms būtent parengime mūsų sportininkų olimpinėms žaidynėms“, – BNS teigė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Mes dabar kalbame apie tai, kad galėtų būti įkurta nauja viešoji įstaiga. Dalininkai būtų LTOK ir valstybė. Ta įstaiga užsiimtų pagalba federacijoms, ruošiant sportininkus, ir medicininiu aptarnavimu“, – pridūrė ji.

Anot LTOK, pernai olimpinių sporto šakų olimpinių rungčių pasaulio ir Europos suaugusiųjų čempionatuose iškovoti vos du medaliai, kai užpernai jų buvo 14.

Kaip teigia D. Gudzinevičiūtė, vertinant medicininį sportininkų aptarnavimą, situacija šiuo metu ypač prasta.

„Dalis sportininkų, kaip olimpinės rinktinės gydytojai išsireiškė, atvažiuoja į didžiąsias varžybas pasigydyti, nes ten yra labai gerai prieinamos medicininės paslaugos, ko kartais negali jie dabar gauti, kai buvo sunaikintas Lietuvos olimpinio sporto centro medicinos skyrius“, – komentavo LTOK prezidentė.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia palaikantis siekį gerinti sąlygas sportininkams, tačiau dėl konkrečių sprendimų dar nėra apsispręsta.

„Ar tai turėtų būti naujas darinys, ar ne, ar tai turėtų būti kitų darinių sujungimas, tai čia klausimas, į kurį turėtų atsakyti kompetentingos institucijos“, – premjero komentarą BNS perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

Švietimo mokslo ir sporto ministerija tikina, kad šis klausimas su suinteresuotomis institucijomis bus svarstomas vasario viduryje.

„Numatoma klausimą aptarti Nacionalinėje sporto taryboje. Gali būti svarstomos įvairios alternatyvos“, – BNS teigė ministerijos Sporto grupės vadovas Rolandas Zuoza.

Ministerijos teigimu, Nacionalinės sporto tarybos posėdis numatomas vasario 14 dieną.

Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis teigia palaikantis idėją kurti tokią įstaigą, tačiau pabrėžia, kad joje galėtų būti rengiami ne tik olimpinių sporto šakų sportininkai.

„Mūsų nuomone, reikėtų praplėsti funkcijas, kad ten galėtų ne tik olimpinių sporto šakų atstovai pakliūti, bet ir kitos sporto šakos, kurios nėra olimpinės šiandien, bet gal bus rytoj. Tas didysis sportas olimpinėmis sporto šakomis nesibaigia“, – BNS komentavo jis.

Tuo metu Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininko pavaduotojas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Virgilijus Alekna sako nematantis būtinumo kurti tokį centrą.

„Prieš kurį laiką buvo apklaustos federacijos visos, tai iš jų, man atrodo, viena ar dvi pasisakė, kad tokio centro reikia. Visos kitos daro tą pačios individualiai ir tikrai aš nematau būtinumo vėl iš naujo skirti lėšas“, – BNS sakė Seimo narys.

Pasak parlamentaro, apie tai galima būtų kalbėti po kurio laiko, įsitikinus, ar „tas modelis, kuris yra dabar, nepasiteisino“.

„Kitas klausimas – iš kokių pinigų: ar vėl iš visų federacijų paimam pinigus ir įkuriam centrą, ar kokių tai papildomų pinigų reiktų“, – komentavo V. Alekna.

„Tai tikrai ne pirmo būtinumo klausimas“, – pridūrė jis.

Nuo 2018-ųjų pradžios Lietuvos olimpinis sporto centras (LOSC) neberengia sportininkų varžyboms ir nebeteikia jiems medicininės priežiūros. Tuo šiuo metu užsiima sporto šakų federacijos.

Nuo 2019-ųjų LOSC buvo pertvarkytas į Lietuvos sporto centrą, kurio pagrindinė veikla – sporto ir gyvenamosios paskirties infrastruktūros priežiūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)