Pasaulinė inovacijų lyderė geriausiems pasaulio sportininkams yra paruošusi aukščiausio lygio arenas, gamtą tausojančius medalius ir pompastišką atidarymo ceremoniją. Į olimpinių žaidynių programą įtrauktos net 5 naujos sporto šakos, o pagrindiniais renginio akcentais taps ne tik darnus vystymasis, bet ir lyčių lygybė.

Sugriežtinti normatyvai lenkia net Lietuvos rekordus

Kitų metų liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis iš 200 skirtingų pasaulio kampelių į Japonijos sostinę sugūžės geriausi pasaulio atletai. Tarp 11 090 tūkst. įvairių sporto sričių profesionalų dėl geriausių sportininkų titulų varžysis ir Lietuvos olimpinė komanda (LTeam).

Norint patekti į geriausių pasaulio atletų gretas, pirmiausia reikia įveikti itin sugriežtintą šių metų atrankos sistemą. Lietuvos lengvosios atletikos federacijos duomenimis, kai kurie olimpiniai normatyvai lenkia net aukščiausius Lietuvos pasiekimus – iš paskelbtų 43 olimpinių lengvosios atletikos rungčių normatyvų net 28 yra didesni nei mūsų šalies rekordai.

Pasak Lietuvos tautinio olimpinio (LTOK) komiteto prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės, nors patekti į tarptautines žaidynes šiais metais yra gerokai sunkiau, jau yra žinomi pirmieji Lietuvos sportininkai, kuriems pavyko išsikovoti kelialapius į olimpines žaidynes.

„Likus metams iki olimpinių žaidynių jau yra žinomos pirmosios mūsų šalies olimpiečių pavardės: lengvaatlečiai Živilė Vaiciukevičiūtė, Diana Zagainova, Andrius Gudžius ir Edis Matusevičius; plaukikai Andrius Šidlauskas ir Danas Rapšys; šiuolaikiniai penkiakovininkai Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė ir Justinas Kinderis; buriuotoja Viktorija Andrulytė, irkluotojai Milda Valčiukaitė, Ieva Adomavičiūtė, Saulius Ritter, Dovydas Nemeravičius, Mindaugas Griškonis; Lietuvos vyrų plaukimo komanda: Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Simonas Bilis ir Deivydas Margevičius”, – teigia LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Diana Zagainova / Foto: European Athletics via Getty Images

Olimpinėse žaidynėse – naujos sporto šakos ir lyčių lygybė

Sėkmingai normatyvus įveikę LTeam sportininkai kartu su kitais pasaulio atletais varžysis net 33 olimpinėse sporto šakose. Tarptautinio olimpinio komiteto sesijos metu nuspręsta įprastas sporto šakas papildyti penkiomis naujomis rungtimis ir į olimpinį sąrašą įtraukti karatė, sportinį laipiojimą, beisbolą/softbolą, riedlenčių ir banglenčių sportą. Taip pat yra patobulintos ir tradicinės sporto šakų programos, pavyzdžiui, įtrauktas 3x3 krepšinis.

LTOK prezidentės teigimu, olimpines žaidynes papildys ne tik naujos rungtys, bet ir didesnis moterų skaičius. Viena svarbiausių skleidžiamų artėjančių vasaros žaidynių idėjų – lyčių lygybė sporte.

„Tokijuje bus itin akcentuojamas aktyvus moterų įsitraukimas. Tai bus pirmos žaidynės, kuriose sportininkių skaičius beveik susilygins su vyrų ir sieks apie 48,5 proc”, – pabrėžia D. Gudzinevičiūtė.

Kaip Tokijas pasiruošęs olimpinėms žaidynėms?

Tokijo olimpinių ir parolimpinių žaidynių talismanai Miraitowa ir Someity

Japonijos sostinėje yra puikiai išvystyta miesto infrastruktūra, o dėl šių artėjančių olimpinių žaidynių yra siekiama įgyvendinti dar keletą stambių šio miesto plėtros projektų. Olimpiečiai savo jėgas išbandys atnaujintose ir išplėstose sporto bazėse ir pasaulinio lygio arenose, tokiose kaip „Yoyogi“ nacionalinis stadionas, „Nippon Budokan” kovos menų centras ir Tokijo metropoliteno gimnastikos salė.

Kaip skelbiama Lietuvos sportininkų rengimo ir dalyvavimo XXXII olimpiados žaidynių programoje „Tokijas 2020”, olimpinį kaimelį planuojama įrengti strategiškai patogioje vietoje – ne toliau kaip 8 km nuo pagrindinių sporto arenų. Tai padės sportininkams greitai ir nesunkiai pasiekti visus norimus sporto varžybų taškus.

Miestas bus padalintas į dvi skirtingas funkcines zonas: istorinę paveldo zoną ir Tokijo įlankos sritį, kuri atskleis šiuolaikinius technologinius laimėjimus. Olimpinis kaimelis bus susitelkęs šių dviejų miesto zonų sankirtos centre. Tokijo olimpinių žaidynių organizatoriai akcentuoja, kad viena svarbiausių vasaros žaidynių idėjų – begalybės ženklas, kuris gaunamas sujungus šias dvi miesto zonas.

Tokijo žaidynės stebins ne tik puikiai ištobulinta sportine infrastruktūra, bet ir išskirtiniais priziniais medaliais. Siekiant tausoti Žemės išteklius yra nuspręsta olimpinius medalius gaminti iš panaudotų mobiliųjų telefonų – iš dviejų tonų reikalingų medžiagų bus pagaminta net penki tūkstančiai olimpinių medalių.

Dar viena staigmena ne tik sportininkams, bet ir visiems sporto aistruoliams – įspūdinga žaidynių atidarymo ceremonija, kurios metu iš dangaus kris dirbtinis meteorų lietus. Šį ryškių spalvų spektaklį sukūrė Japonijos „startuolių” kompanija „ALE“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją