Savotišką dviejų iki tol neklupusių ekipų finalą Vilniuje šeimininkai (12 taškų) pralaimėjo Ukrainai (15 tšk.) rezultatu 1:4.

Nors pirmas kėlinys retai kada būna lemiamas, šįsyk Lietuvos rinktinės atstovai nesėkmės priežasčių ieškojo būtent mačo pradžioje.

O prasidėjo viskas pražangų virtine – lietuviai 6 minutes turėjo gintis keturiese prieš penkis. Vieną iš daugumos situacijų išnaudojęs Danilas Trachtas pasirūpino, kad jo komanda kontroliuotų įvykius ir vėliau.

Tiesa, prieš tai ukrainiečiams dar reikėjo atlaikyti šiokį tokį šturmą pirmo kėlinio pabaigoje.

„Komanda sunkiai dirbo, kovėsi. Bet pradžia buvo nelengva, trys pražangos turėjo įtakos žaidimui. Tai išgyvenę patys susikūrėme keletą progų, galėjome išlyginti rezultatą ir pakeisti mačo eigą. Deja, taip reikalingo įvarčio nebuvo“, – komentavo Lietuvos rinktinės strategas iš Kanados Ronas Pasco.

„Būtume anksčiau įmušę, gal ir būtume užsikabinę. Bet ilgai ieškojome savo įvarčio, na, ir ukrainiečiai gynėsi gerai“, – atsiduso N. Ališauskas.

Ukrainos vartininkas Bogdanas Djačenka kapituliavo tik tada, kai lietuviai jau gelbėjosi desperatiškai – pakeitę savąjį vartų sargą Mantą Armalį papildomu aikštės žaidėju.

Bet tokia rizika – lazda su dviem galais. Ir veikiai pasirodė, kad pirmąsyk šiame čempionate pasižymėjęs Eimantas Noreika pelnė viso labo garbės įvartį.

Netrukus į tuščius vartus ritulį pasiuntęs Aleksandras Peresunka išsklaidė bet kokias abejones dėl akistatos baigties ir aukso medalių likimo.

„Aišku, nėra smagu pralaimėti paskutines rungtynes. Būtų auksas – būtų visai kitos emocijos. O dabar liekame šiame divizione kitam sezonui. Nėra smagu, bet neskaičiuojant šiandienos rungtynių, rezultatas visai geras. Tik šiandien jį sunku priimti.

Kita vertus, žinau, kad atidavėme visas jėgas. Dėl mūsų pasirodymo man tikrai nėra gėda. Dabar liūdna, bet kai emocijos nuslūgs, būsime patenkinti jei ne rezultatu, tai savo žaidimu“, – vertino N. Ališauskas.

R. Pasco po pirmenybių kulminacijos komandos rūbinėje taip pat ragino ledo ritulininkus didžiuotis nueitu keliu.

„Galimybė atstovauti savo šaliai visada yra ypatingas dalykas, o žaisti namuose – išvis unikali patirtis. Tikėkimės, kad prisidėjome prie ledo ritulio populiarinimo šalyje, kad šią savaitę jis čia gavo daugiau dėmesio.

Žaidėjai gali didžiuotis savimi, nes manau, kad atstovavo Lietuvos ledo rituliui garbingai. Rūbinėje visiems pasakiau, kad didžiuojuosi jais, jų pasiaukojimu pastarąjį mėnesį. Ir patiems žaidėjams, ir jų šeimoms tai buvo nemaža investicija. Aš tai suprantu ir esu labai dėkingas“, – pažymėjo 52-ejų specialistas.

Beje, dvikovos su Ukraina metu įprastai santūrus treneris keliskart leido pasireikšti savo jausmams. Ar jį taip supykdė teisėjavimas?

„Manau, kad pasitaikė keletas situacijų, kai buvome netoli įvarčio, bet varžovai apsigynė ne visai legaliai. Bent jau taip atrodė tuo metu – nemačiau jokių įrašų, tai tik mano interpretacija. Bet čia – ledo ritulys, greičiai – dideli. Manau, teisėjai puikiai padirbėjo“, – atsiliepė R. Pasco.

„Nesinori komentuoti teisėjavimo – jeigu arbitras pakėlė ranką, vadinasi, žaidėme neatsargiai. Aukštai pakelta lazda, lazda tarp kojų – visos tos pražangos buvo nereikalingos, neatsargios. O visa kita – tik emocijos“, – arbitrų prie kryžiaus nekalė ir N. Ališauskas.

O Delfi paklaustas, kada Lietuvos rinktinė vėl turės progą pakovoti dėl sugrįžimo į IA divizioną, kapitonas nedvejojo.

„Aš manau, kad jau kitais metais kabinsimės į pirmą vietą. Nesvarbu, kas atkeliaus mums į kompaniją iš aukštesnio diviziono, nesvarbu, kur vyks čempionatas – stengsimės jį laimėti. Matome, kad šiame lygyje galime žaisti su visomis komandomis, todėl mūsų tikslas – tik kilti aukštyn“, – patikino pagrindinis rinktinės gynėjas.

Tiesa, klausimas, ar kilti komanda mėgins su tuo pačiu vairininku – R. Pasco kol kas nieko negalėjo pasakyti dėl savo ateities Lietuvoje.

Primename, kad jo auklėtiniai prieš tai Vilniuje paeiliui pranoko Ispaniją (3:0), Estiją (6:1), Nyderlandus (3:2) ir Kiniją (3:0).

Sidabras IB divizione reiškia, jog bendroje planetos pirmenybių rikiuotėje lietuviai užėmė 24-ą poziciją.

Bronza Vilniuje atiteko Estijos ledo ritulininkams (8 tšk.), kurie paskutinėse rungtynėse 3:1 įrodė pranašumą prieš Kiniją (6 tšk.).

Autsaiderių dvikovoje dėl išlikimo IB divizione Ispanija (4 tšk.) tuščiomis paliko Nyderlandus (0 tšk.), laimėjusi 1:0.

Olandus kitais metais pakeis IIA divizioną laimėjusi Kroatija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją