Tai, kaip laimėti čempionatus M. Kaleinikovas žinojo dar nuo ankstyvos jaunystės. Dar prieš sulaukdamas pilnametystės, jis jau kėlė į viršų ne tik Latvijos U-18 lygos, tačiau ir suaugusių pirmenybių nugalėtojų titulą.

Būtent Latvija buvo kauniečio namais didžiąją profesionalios karjeros dalį. Ten jis ne tik džiaugėsi titulais, bet ir parodė savo talentą mušti įvarčius. 2020-aisiais metais jis tapo daugiausiai įvarčių vietinėje lygoje pelniusiu žaidėju.

Be Latvijos Markui teko pakeliauti ir po Austriją, Kiniją, Ukrainą, kol galiausiai puolėjas atrado save Lenkijoje. Penai atvykęs į šią šalį, jis netruko įrodyti, jog gali būti vienas iš geriausių žaidėjų visoje lygoje.

Nors po Lenkijos rinktinės fantastiško pasirodymo ir patekimo į elitinį pasaulio čempionato divizioną vietinėje lygoje jaučiamas lygio pakilimas, M. Kaleinikovas nepasimetė tarp lygą papildančio vis ryškesnio legionierių desanto. Kovą dėl lietuvio parašo laimėjusi „Unia“ komanda savo gretas pildė ir žaidėjais iš ledo rituliu garsėjančių šalių – Suomijos, Švedijos ar Slovakijos, bet esminiu jiems tapo būtent Lietuvos rinktinės žaidėjo prisiviliojimas.

Nors šį kartą M. Kaleinikovo reguliarųjį sezoną kiek pristabdė porai mėnesių iš rikiuotės išvedusi trauma, lietuvis žibėjo tuomet, kuomet komandai to reikėjo labiausiai – svarbiausiose sezono kovose.

Markas Kaleinikovas

Kelias link aukso „Unia“ komandai toli gražu nebuvo lengvas. Dar pirmajame etape jie buvo prispausti prie sienos ir turėjo žaisti lemiamas, septintąsias rungtynes dėl išlikimo. Peržengę „Krakow“ klubo barjerą, jie pusfinalyje susitvarkė ir su „Tychy“ komanda.

Būtent pusfinalio serijoje vis labiau pradėjo ryškėti M. Kaleinikovo svarba. Jo įvarčiai buvo pergalingi dvejose iš keturių laimėtų rungtynių, o dar vieną pergalę nukalė jo atliktas rezultatyvus perdavimas.

Finale lietuvio komandai teko stoti į kovą prieš visą sezoną dominavusią „Katowice“ kompaniją. Varžovai be rimtesnio pasipriešinimo įveikė varžovus ketvirtfinalyje ir pusfinalyje, o finalo serijoje irgi ne kartą buvo priekyje.

„Katowice“ klubo nelaimei, šioje serijoje ryškiausiai sužibėjo M. Kaleinikovas. Savo įvarčiu atnešęs pergalę pirmose rungtynėse, jis vėliau rezultatyviu perdavimu pratęsime leido „Unia“ išlyginti serijos rezultatą, kai varžovai jau galėjo pabėgti nepavejamai.

Galiausiai 25-erių metų ledo ritulininkas tapo didžiausia sezono žvaigžde septintose finalo rungtynėse. Per tris kėlinius nė viena komanda nesugebėjo pelnyti įvarčio, o pratęsime viską nusprendė pats Markas. Įsiveržęs į oponentų zoną jis gražiai suklaidino gynėją ir neatremiamu šūviu išplėšė du dešimtmečius lauktą auksą „Unia“ klubui.

Devyni įvarčiai atkrintamosiose varžybose – rezultatas, prie kurio negalėjo priartėti nė vienas lygos žaidėjas. Kovoms elitiniame divizione besiruošiantys Lenkijos rinktinės žaidėjai buvo priversti iš šono stebėti Lietuvos rinktinės puolėjo pasirodymą ir nukelti prieš jį kepurę.

Jau praėjusį sezoną ne vienos dar stipresnės lygos komandos dėmesio susilaukęs M. Kaleinikovas neabejotinai bus viliojamas ir šį tarpsezonį. Ką pasiūlyti turės ir „Unia“, kuri norėtų, jog jų didvyris kartu su klubu debiutuotų Čempionų lygoje, į kurią ši ekipa prasibrovė pirmą kartą savo istorijoje.

Visgi, dabar snaiperio žvilgsnis jau nukreiptas į „2024 IIHF Pasaulio Ledo Ritulio Čempionato I Diviziono, B Grupės“ turnyro laukiančių varžovų vartus. Auksu suspindusį sezoną jis sieks užbaigti pakartojant Kaune pasiektą pasiekimą 2018 metais, kai rinktinė vietiniams žiūrovams padovanojo auksą.

Balandžio 27 – gegužės 3 dienomis Vilnių sudrebins „2024 IIHF Pasaulio Ledo Ritulio Čempionato I Diviziono, B Grupės“ kovos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją