Po nepriklausomybės atkūrimo mūsų šalyje lankėsi ne vien įtakingi, bet ir kuklesnius vaidmenis Europoje ar pasaulyje atliekantys tarptautinių federacijų, asociacijų bei sąjungų veikėjai.

Tarp jų buvo skirtingo išsilavinimo, požiūrių ir įvairių žmogiškųjų silpnybių žmonių, tačiau visais atvejais neabejingų Lietuvos sportui.

Taps LKKA garbės daktaru

IOC prezidentui J.Rogge'ui vizitas į Lietuvą bus ketvirtasis. Vadovaudamas Europos olimpiniam komitetui (EOK), jis mūsų šalyje viešėjo 1992 ir 1997 metais.

Gegužės 5 dieną Kaune 63-ejų metų belgui J.Rogge'ui bus suteiktas Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) garbės daktaro vardas, o Rotušėje miesto meras A.Garbaravičius surengs svečiui iškilmingą priėmimą. Po to IOC vadovas Vilniuje susitiks su Lietuvos Prezidentu Valdu Adamkumi.

Buvęs sportininkas, trijų olimpiadų dalyvis J.Rogge'as yra apdovanotas ordino “Už nuopelnus Lietuvai” Didžiuoju kryžiumi. IOC prezidentu aštuonerių metų kadencijai jis buvo išrinktas 2001 m. Maskvoje.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidento Artūro Poviliūno teigimu, tarptautiniam olimpiniam judėjimui pasisekė, kad buvusį IOC strategą Juaną Antonio Samaranchą, beje, taip pat aplankiusį Lietuvą, pakeitė būtent J.Rogge'as.

Negailestingas dopingo vergams

“Seniai pažįstu šį inteligentišką, išprususį ir dalykišką vadovą. Ne veltui jį vadiname savo moraliniu lyderiu. Jis išsiskiria aiškia ir tvirta pozicija visais sporto klausimais”, - sakė “Kauno dienai” A.Poviliūnas.

LTOK prezidentas prisiminė Atėnų olimpiadą, kai disko metikų varžybose įsiplieskė dopingo skandalas.

“Tuomet olimpinius idealus pamynė vengras Robertas Fazekašas. Atrodė, kad tyrimas kažkiek užsitęs, tačiau teisingumas nugalėjo iškart. Aukso medalis atiteko Virgilijui Aleknai, nes visiems buvo aišku, kad J.Rogge'as nepakantus nė vienam, pažeidusiam sąžiningos konkurencijos principus.

Mane ir mano kolegas žavi pono Jacques'o reiklumas ir principingumas, tačiau ne tiesmukiškas, bet labai konkretus ir pagrįstas”, - pabrėžė A.Poviliūnas.

Pasak LTOK prezidento, J.A.Samaranchas kartais susvyruodavo, jei į privačių ir viešųjų interesų konfliktą įklimpdavo kuris nors jo pavaldinys ar komiteto narys. “J.Rogge'as nemėgsta dviprasmybių”, - teigė “Kauno dienos” pašnekovas.

Grafo titulu nesipuikuoja

“Kai J.Rogge'as buvo išrinktas IOC prezidentu, Belgijos karalius jam suteikė grafo titulą. Tačiau ponas Jacques'as nei šiuo, nei kitais įvertinimais nesipuikuoja ir jų nesureikšmina.

Jis lengvai bendrauja ir su eiliniais sportininkais, ir su valstybių vadovais”, - pridūrė A.Poviliūnas.

J.Rogge'as, buvęs Belgijos buriavimo ir regbio nacionalinių rinktinių narys, moka 7 kalbas.

IOC prezidentas su žmona į Lietuvą atvyks gegužės 4-osios vakare reguliariuoju lėktuvo reisu iš Briuselio ir įsikurs Vilniaus “Stiklių” viešbutyje.

Po susitikimų Kaune ir sostinėje J.Rogge'as išvyks specialiai užsakytu privačiu orlaiviu.

Išlenkė tik pusę taurelės

Po buvusio IOC prezidento J.A.Samarancho, 1997-aisiais kartu su dabartiniu olimpinio judėjimo vadovu J.Rogge'u viešėjusiu Lietuvoje, kita ypatinga sporto asmenybė, aplankiusi mūsų šalį - Tarptautinės futbolo federacijų asociacijos (FIFA) prezidentas Seppas Blatteris.

Jis 2001 m. S.Dariaus ir S.Girėno stadione stebėjo Lietuvos ir Italijos nacionalinių rinktinių mačą, dalyvavo atidarant Kauno futbolo maniežą.

Specialiai S.Blatteriui ir kartu su juo atvykusiems svečiams S.Dariaus ir S.Girėno stadione buvo sumontuota atskira laikina VIP ložė.

FIFA vadovas, per rungtynių pertrauką užsukęs prie vaišių stalo, pirmiausiai paspaudė visiems rankas, po to paprašė ko nors lietuviško ir išlenkė pusę taurelę “Alitos” brendžio.

“Oho!” - tepasakė S.Blatteris, paragavęs stipraus gėrimo.

Prisimena mero pažadus

“Ponas Seppas Blatteris - buvęs diplomatas, todėl jis puikiai jaučia visus darbo niuansus ir gerai orientuojasi sudėtingiausiose problemose.

FIFA prezidentas - inteligentiškas, malonus pašnekovas, tačiau negailestingas savo priešams”, - apie pasaulio “sporto karaliaus” vadovą pasakojo “Kauno dienai” Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius.

LFF vadovo teigimu, po S.Blatterio vizito padidėjo tarptautinės futbolo bendruomenės dėmesys Lietuvai, sparčiau pajudėjo į priekį senų stadionų remonto darbai, atsirado naujų dirbtinės dangos žaidimo aikštelių vaikams.

“S.Blatteriui viešint Vilniuje, su sostinės meru kalbėjomės apie “Žalgirio” stadioną. Tuomet buvo pažadėta, kad iki 2005-ųjų ši arena bus renovuota. Dabar teigiama, kad stadionas atgims iki 2009-ųjų...

Beje, FIFA prezidentas gerai prisimena, ką tada tvirtino meras, todėl, kai tik susitinkame, vis pasiteirauja - na, kaip tas jūsų “Žalgirio” stadionas?” - sakė L.Varanavičius.

Neabejingas gyvūnams

Šveicaras S.Blatteris yra įregistravęs savo trečiąją santuoką. Jo išrinktoji - 40-metė Grazziela Bianco, dirbusi viename Šveicarijos okeanariumų su delfinais, tačiau vėliau metusi šį užsiėmimą, protestuodama prieš gyvūnų dresavimo metodus.

FIFA prezidentas irgi neabejingas savo žmonos požiūriui į gyvūniją.

Prieš pasaulio čempionatą Pietų Korėjoje ir Japonijoje S.Blatteris paskelbė, kad FIFA gavo tūkstančius laiškų, kuriuose žmonės skundžiasi Pietų Korėjoje toleruojamu žiauriu elgesiu su katėmis ir šunimis, kurie, ruošiant juos žmonių maistui, yra kankinami.

Atviru laišku S.Blatteris pakvietė FIFA viceprezidentą korėjietį Čun Mon Džuną “nedelsiant imtis ryžtingų priemonių tokiam žiauriam elgesiui pažaboti”.

Svečio nesėkmė prie teniso stalo

Pernai į mūsų šalį buvo atvykęs Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) viceprezidentas ir šios organizacijos Europos padalinio prezidentas graikas Georgas Vasilakopoulas.

Jis pasirašė sutartį dėl 2011 m. Senojo kontinento čempionato rengimo Lietuvoje.

“G.Vasilakopoulas yra kol kas aukščiausias tarptautinio krepšinio funkcionierius, viešėjęs mūsų šalyje, tačiau, turėdamas galvoje artėjančius FIBA-Europa prezidento rinkimus, nenorėčiau plačiau kalbėti apie šio veikėjo asmenines savybes, nes jis - mūsų konkurentas.

Siūlyčiau atkreipti dėmesį į kitą pagal rangą svarbų pareigūną - dabartinį FIBA generalinį sekretorių Patricką Baumanną, taip pat gerai pažįstantį mūsų krepšinį ir ne kartą aplankiusį Lietuvą”, - kalbėjo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis.

P.Baumannas, buvusio FIBA generalinio sekretoriaus serbo Borislavo Stankovičiaus pavaduotojas, į Vilnių buvo užsukęs tuo metu, kai kūrėsi Šiaurės Europos krepšinio lyga (NEBL), ir palankiai įvertino šios struktūros perspektyvą.

“Gimęs Italijoje, augęs Šveicarijoje, mokęsis JAV, gyvenantis Ispanijoje, gerai išmanantis teisę, vadybą - tokia trumpa pono Baumanno charakteristika. Jis priklauso IOC komisijai, atrenkančiai miestus kandidatus rengti olimpines žaidynes. P.Baumannas moka 6 kalbas, yra kosmopolitinių pažiūrų ir gerai orientuojasi sporto aktualijose. Su juo malonu diskutuoti ne vien krepšinio tema.

Beje, FIBA generalinio sekretoriaus silpnybė - stalo tenisas. Kolegos iš užsienio yra sakę, kad jis žaidžia neblogai, tačiau esu matęs, kaip ponas Patrickas pralaimėjo Šarūnui Marčiulioniui”, - papasakojo A.Pavilonis.

Patikėjo rengti naujas varžybas

Pernai vasarą Kaune vykusį Europos jaunimo (iki 20 m.) čempionatą stebėjo Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) tarybos narys, Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) prezidentas Hansjoergas Wirzas.

Jis - kol kas aukščiausias “sporto karalienės” vadovas, lankęsis Lietuvoje.

“Man įstrigo tai, kad su ponu H.Wirzu galėjome pasikalbėti ne vien apie sportą, bet, tarkime, ir apie orą ar istoriją, kultūrą. Paprastas, neformalus, mėgstantis humorą, nedramatizuojantis problemų, žiūrintis į jas plačiai, be smulkmeniškų pretenzijų”, - mintimis apie svečią pasidalijo čempionato direktoriumi buvęs Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) tarybos narys Virginijus Daukšys.

Kaunui, sėkmingai išlaikiusiam organizacinį Europos čempionato egzaminą, šiemet patikėta surengti tarptautines EAA “Permit Meeting” kategorijos varžybas.

Bokso veikėjams - brangios dovanos

2001-aisiais pirmą kartą Lietuvą aplankiusio Tarptautinės bokso mėgėjų asociacijos (AIBA) viceprezidento ir Europos bokso mėgėjų asociacijos (EABA) prezidento bulgaro Emilio Žečevo ir jo artimiausių padėjėjų vizitą iki šiol gaubia legendos.

Anuomet svečius labiausiai nustebino tai, kad jie buvo pagerbti Kauno rotušėje.

E.Žečevas ir kiti EABA veikėjai neturėjo laiko nuobodžiauti - jiems buvo rengiamos ekskursijos, banketai. Kitą dieną po vieno vakarėlio kai kurie tarptautinio bokso autoritetai Sporto halėje buvo pastebėti be kojinių įsispyrę į lakuotus batus.

Kalbama, kad tada Lietuvos bokso federacijai (LBF) vadovavęs Remigijus Daškevičius nešykštėjo išlaidų AIBA ir EABA strategų priėmimui, kai kurioms dovanoms iš savo kišenės išleidęs netgi po 1000 ir daugiau JAV dolerių.

Toks dėmesys pasitvirtino: netrukus tradicinis Algirdo Šociko turnyras buvo įrašytas į oficialų EABA varžybų kalendorių.