Sausakimšoje Rygos arenoje latviai ketvirtadienį nukovė švedus 3:1.

Favoritai ryškiai dominavo pagal metimus į vartus (41:15), bet kovos eigą geriausiai atspindėjo atkarpa antro kėlinio pabaigoje, kurią ne vienas rungtynių dalyvis pavadino lemtinga.

Grubiai prieš varžovą sužaidęs puolėjas Martinas Dzierkalis susilaukė griežtos bausmės – latviai 5 minutes turėjo rungtyniauti be vieno žaidėjo. Bet H. Vitolinio auklėtiniai atsilaikė, o netrukus po to Mikas Indrašis ir Janis Jakas pelnė pergalingus įvarčius.

„Švedai yra techniški, bet jie nesikovė dantimis ir nagais – kitaip nei mes“, – rėžė 19-metis pasaulio čempionato debiutantas Danis Ločmelis.

„Šioje komandoje nėra atskirų ego – kiekvienam jos nariui komanda yra aukščiau asmeninio intereso. Niekada nesu žaidęs tokioje grupėje“, – pareiškė kol kas daugiausiai įvarčių latvių gretose (5) pirmenybėse pelnęs puolėjas Rodrigo Abolis.

Viskas prasidėjo nuo pirmosios treniruočių stovyklos dienos, kai treneris iškėlė pagrindinę taisyklę – jeigu kas nors nenori ko nors daryti, jeigu kažkas kažkam nepatinka, laikas atostogoms, o ne pasaulio čempionatui.

„Tai – charakteris, pamatas, kurį padėjome prieš turnyrą. Matėte, kaip vaikinai atlaiko spaudimą, kaip kenčia turėdami aikštėje kiekybinį deficitą. Mes neatsipalaidavome nė vienoje vietoje“, – auklėtinius gyrė H. Vitolinis.

Ir galiausiai latviai išspardė į pašalius tris karūnas – garsųjį Švedijos rinktinės simbolį.

Šeštu bandymu ketvirtfinalio slenkstį pagaliau įveikusius šeimininkus sveikino ne tik pilnutėlė Rygos arena, bet ir tūkstantinė minia oficialioje čempionato sirgalių zonoje.

O kai kurie gerbėjai nešė gėles prie Švedijos ambasados Rygoje – už ką ši padėkojo santūria žinute socialiniame tinkle.

Kitoje Baltijos jūros pusėje nuščiuvo visa šalis, bet tylą keičia nepasitenkinimo murmesys.

„Jeigu rinktinė nežaidžia dėl medalių, ji greitai praranda dėmesį, o kartu gali netekti ir populiariausios šalies komandos statuso, – perspėjo pagrindinio Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ apžvalgininkė Malin Fransson. – Pralaimėjimas ketvirtfinalyje visada yra nesėkmė, bet nebūtinai – fiasko. Vis dėlto šiam atvejui netinka joks kitas žodis – latviai nebuvo pajėgesni, veikiau jau mes patys juos pavertėme nugalėtojais.“

Dabar Latvijos komandai jau teks atsisveikinti su pastarąsias dvi savaites ją raginusiais gerbėjais ir persikelti iš Rygos į Tamperę – čempionatas šį savaitgalį finišuos Suomijoje.

Pusfinalyje šeštadienį latviai susigrums su pasaulio vicečempione Kanada, kuriai turnyro starte pralaimėjo net 0:6.

„Tada nesužaidėme savo lygiu, dabar turėsime jį dar pakelti. Turime labai gerą komandą, esame pasirengę kovoti dėl kiekvieno centimetro ant ledo“, – žadėjo vienas ketvirtfinalio didvyrių, vartininkas Artūras Šilovas, atrėmęs 40 švedų metimų iš 41.

Kanadiečiai ketvirtfinalyje Tamperėje 4:1 nuliūdino suomius, prarasiančius pernai taip pat namuose iškovotą titulą.

Kitą pusfinalio porą sudarys JAV ir Vokietija: amerikiečiai 3:0 susitvarkė su čekais, vokiečiai 3:1 sustabdė iki tol pagirtinai kovojusius šveicarus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)