2014 m. Brandenburge (Vokietija) vykusiame Europos čempionate A. Lankas ir E. Ramanauskas dviviečių baidarių 200 m varžybose finišavo trečioje vietoje.

Tačiau po aštuonerių metų paaiškėjo, kad sidabrą tąsyk iškovojusi rusų dvivietė Aleksandras Djačenka ir Jurijus Postrigajus yra diskvalifikuojami dėl dopingo vartojimo ir antidopingo taisyklių pažeidimų. Iš rusų atimtus sidabro medalius Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija atsiuntė Lietuvos sportininkams.

„Čia mums didelė staigmena, kad būtent Lietuvos taurės varžybose įteikė Europos čempionato sidabro medalius. Treneris buvo sakęs, kad reikės grąžinti bronzos medalius ir kad kažkada gausime sidabrą. Bet nesitikėjome, kad medaliai bus įteikti dabar, kai vėl stovėjome ant prizininkų pakylos Lietuvos taurės varžybose“, – džiaugėsi E. Ramanauskas.

„Jau buvome primiršę tą medalį. Tai buvo mūsų pirmas karjeroje laimėtas medalis Europos čempionatuose. Tada tiek sau, tiek kitiems įrodėme, gal galime kovoti su pačiais geriausiais ir patekti tarp prizininkų. Po metų vėl pavyko iškovoti bronzą Europos čempionate. Bronzos medalį laimėjome ir 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Dabar vieną iš svarbiausių bronzos medalių keičia sidabras. Džiugu, kad teisybė buvo atkurta“, – sakė A. Lankas.

Aurimas Lankas (kairėje), Edvinas Ramanauskas (Foto: Mindaugas Nacevičius)

„Jeigu reiktų surikiuoti visus per karjerą iškovotus trofėjus, Europos čempionato sidabras būtų antroje vietoje. Svarbiausias yra olimpinis bronzos medalis. Po jo rikiuojasi dabar gautas Europos čempionato sidabras, tada bronza ir dar tarp svarbiausių trofėjų – pasaulio taurės etape laimėtas auksas keturviečių baidarių varžybose“, – teigė E. Ramanauskas.

2012 m. Londono olimpinis čempionas A. Djačenka diskvalifikuotas dėl uždraustų preparatų trembolono ir metenolono vartojimo bei antidopingo taisyklių pažeidimų. Rusų baidarininko pavardė figūravo Richardo McLareno pateiktoje ataskaitoje apie sisteminius antidopingo taisyklių pažeidimus Rusijos sporte. Kad A. Djačenka vartojo uždraustus preparatus, patvirtino ir buvęs Rusijos antidopingo agentūros vadovas, vėliau iš šalies pabėgęs ir Rusijos sportininkų dopingo vartojimo schemas atskleidęs Grigorijus Rodčenkovas.

Dėl to buvo anuliuoti visi ruso pasiekti rezultatai nuo 2014 m. birželio 5 d. iki 2016 m. gruodžio 1 d. Rusų dvivietė neteko 2014 m. Europos čempionato ir 2015 m. pasaulio čempionato sidabro medalių. Pastarajame čempionate A. Lankas ir E. Ramanauskas užėmė 7-ą vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją