Nugalėtojų komandoje žaidė vartininkai Skirmantas Motuzas ir Konstantinas Kovalevskis, vidurio puolėjai Julius Goštautas, Volodymyras Voitenka ir Agnius Liupševičius, gynėjai Jurijus Galinokas, Rimantas Jakutis ir Pijus Vadvilavičius, dešiniojo krašto žaidėjai Aurimas Jonkus ir Ilja Prekogačičius, kairiojo krašto žaidėjai Janas Bakulo, Luka Bosičius ir Lukas Andrejaitis.

Baigiamajame etape elektrėniškiai nugalėjo Vilniaus „Baltic Amadeus“ (16:6), Alytaus „Dzūkijos vandenį“ (35:3) ir Kauno plaukimo mokyklą (21:7).

Sidabro medalius pelnė Kauno plaukimo mokykla, įveikusi Alytaus „Dzūkijos vandenį“ 19:13 ir Vilniaus „Baltic Amadeus“ 14:8, bet pralaimėjusi „Žaibui“.

Bronza atiteko „Vilniaus „Baltic Amadeus“ komandai, kuri pralaimėjusi „Žaibui“ ir Kauno PM bei nugalėjo „Dzūkijos vandenį“ 23:13.

Naudingiausių komandų žaidėjais pripažinti J. Bakulo („Žaibas“), Vadimas Ilčenka („Baltic Amadeus“) ir Urošas Kaliničius (Kauno PM).

Čempionato delegatas vilnietis Audrius Šečkus teigė, kad šiemetinis čempionatas nors ir buvo trumpas, buvo galima džiaugtis išaugusiu žaidėjų meistriškumu.

„Varžybos vyko rato sistema. Čempionatą itin pagyveno legionieriai, kurių buvo kiekvienoje komandoje. Iš jų buvo galima daug ko pasimokyti. Pačios įdomiausios buvo rungtynės dėl medalių tarp Kauno plaukimo mokyklos ir „Baltic Amadeus“ bei „Žaibo“ ir „Baltic Amadeus“ komandų.

Lietuvos vandensvydžio flagmanu tapęs „Žaibas“, sudarantis Lietuvos nacionalinę rinktinę, kasmet tobulėja, o šiemet sėkmingai rungtyniauja tarptautiniuose turnyruose“, – mintimis pasidalijo A. Šečkus.

Kiekvienos rungtynės „Žaibui“ buvo svarbios

„Žaibo“ strategas Anatolijus Asajavičius akcentavo, kad čempionatas jiems buvo naudingas ruošiantis „Water Polo Clubs Tour Series“ turnyro priešpaskutiniam turui, prasidėsiančiam jau kitą penktadienį Novakų mieste (Slovakija).

„Per kiekvienas rungtynes teko spręsti taktinius uždavinius, bandyti jaunimą. Kiekvienos rungtynės mums buvo svarbios.

Labiausiai ruošėmės paskutiniajam susitikimui su Kauno plaukimo mokykla, nes jų keli žaidėjai treniruojasi su mumis, be to, jie komandą buvo pasistiprinę pajėgiais legionieriais iš Serbijos.

Rungtynėms su Vilniumi ir Alytumi nebuvo taktinio pasiruošimo, paprasčiausiai kiekvienas žaidėjas turėjo įvykdyti savo užduotis.

Kažkas sekėsi, o kažkas ne. Galbūt, nelabai sekėsi pasiekti daugiau įvarčių, vyrai gal buvo per daug atsipalaidavę.

Paskutinės rungtynės su Kaunu jau parodė visai ką kita. Buvome joms pasiruošę, žaidėjai kovojo susikaupę, nusiteikę, įvykdė jiems keliamas užduotis.

Patikimai gynėmės. Su savo kolega, treneriu iš Serbijos Blagoje Ivovičiumi, kuris vyrus rengia daugiau taktiškai, visą laiką tariamės, kaip žaisime.

Taktinių uždavinių sprendimas yra svarbus bet kuriose rungtynėse. Visą laiką akcentuoju gynybą, kuri yra svarbiausia.

Visą laiką ypač sunku kovoti su gerai besiginančiomis komandomis: įvarčius visos moka pasiekti, bet svarbiausia yra apsiginti.

Manęs dažnai klausia, koks mums tikslas laimėti po dvidešimt ir daugiau įvarčių. Atsakau: kartu treniruojamės, kartu sprendžiame uždavinius.

Ne tik stengiamės rungtynes laimėti kuo didesniu įvarčių skirtumu, bet ir įgyvendinti uždavinius, kuriuos keliame“, – mintimis dalijosi A. Asajavičius.

Jo vadovaujama komanda pasižymėjo komandiniu žaidimu, gerai gynėsi, buvo susikaupusi ir stengėsi parodyti viską, ką gali.

„Čempionatas nors ir buvo trumpas, jis neatsiliepė komandos žaidimui. Dalyvaujame slovakų ir Šiaurės lygose, mums rungtynių netrūksta.

Tačiau, žinoma, čempionatas galėjo būti ilgesnis, ne iš gero gyvenimo dėl lėšų stokos jį teko vienu turu sutrumpinti.

Kitoms komandoms ypač trūksta gero lygio rungtynių. Visos stipriausios keturios komandos turėjo legionierių, kurie išsiskyrė savo meistriškumu“, – kalbėjo A. Asajavičius.

Jis atidžiai stebėjo visų komandų žaidimą ir atskirus sportininkus, kuriuos būtų galima pakviesti į „Žaibą“ ir į Lietuvos nacionalinę rinktinę.

„Daugiausiai jaunų žaidėjų mums paruošia kauniečių treneris Rimvydas Šimanskas, kuris juos deleguoja treniruotis su „Žaibo“ vyrais. Tie vaikinai tobulėja.

Lietuvos rinktinei žaidėjų parengia Vilnius, du-tris jų sportininkus bandysime kviesti ir į „Žaibą“, tačiau labiau galėtų pasitempti Alytus“, – teigia „Žaibo“ strategas ir Lietuvos vandensvydžio sporto federacijos prezidentas.

Išsipildžiusi slapta svajonė

Kauno plaukimo mokyklos stratego Rimvydo Šimansko slapti planai buvo tapti vicečempionais. Pernykščiame čempionate jie buvo ketvirti.

„Esame realistai, pelnyti aukso medalius nebuvo nė kalbos, nes šiuo metu Lietuvoje niekas nėra pajėgus nugalėti „Žaibą“ ar bent lygiaverčiai jam pasipriešinti.

Šimtu procentų įgyvendinome trokštamus norus, sidabro medaliai – viskas, ką galėjome pasiekti.

Kiekvienos rungtynės mums buvo kova už medalius. Laimėjome pirmąsias rungtynes – bronza jau iškovota. Laimėjome antrąsias – sidabras kišenėje.

Kaip ir ankstesniais metais, šiemet principinės mūsų rungtynės vėlgi buvo su „Baltic Amadeus“ , – sakė R. Šimanskas.

Tas rungtynes kauniečiai laimėjo 14:8, bet jų komandos strategas teigė, kad rezultatas neatspindėjo tos didelės įtampos ir eigos, jų pranašumas nebuvo akivaizdus.

Po pirmųjų dviejų kėlinių rezultatas buvo lygus 5:5. „Tai buvo lygių komandų žaidimas, mums pavyko kelis kartus sėkmingai apsiginti nuo vilniečių atakų, varžovai pradėjo skubėti ir daryti klaidų. Po trečio kėlinio pirmavome trimis įvarčiais, ketvirtą irgi laimėjome“, – sidabro medaliais džiaugėsi R. Šimanskas.

Per tas principines rungtynes net 5 įvarčius kauniečiams pelnė gynėjo pozicijoje žaidžiantis serbas U. Kaliničius, rungtyniaujantis Prancūzijoje.

Komandoje buvo dar vienas aukšto meistriškumo legionierius iš Serbijos – vidurio puolėjas Žarko Vasinas, irgi žaidžiantis Prancūzijoje.

R. Šimanskas akcentavo, kad jo auklėtiniai – Deividas Švenčionis, Ernestas Pumputis, Gvidas Zurza ir Danielius Vitkauskas –treniruojasi „Žaibe“, o dabar į šią reprezentacinę komandą bendroms treniruotėms pakviestas ir pagrindinis kauniečių vartininkas 16-metis Nidas Javorskis.

„Šiems žaidėjams ir abiem mūsų legionieriams čempionate teko pagrindinis krūvis. Kiti žaidėjai dar labai jauni, Plaukimo mokyklos auklėtiniai, jiems dar sunku žaisti su vyrais“, – kalbėjo R. Šimanskas.

Sunkus „Baltic Amadeus“ sezonas

Nelengvas šis sezonas Vilniaus „Baltic Amadeus“ komandai, iškilo daug sunkumų ruošiantis čempionatui.

Teko keisti baseinus, „Lazdynuose“ jiems tenka treniruotis mažajame baseine, kur tik pastarąją savaitę dviem laipsniais (iki 27-ių) buvo sumažinta vandens temperatūra.

„Kai „Žaibas“ keliems savo žaidėjams leido atstovauti buvusioms jų komandoms, dar prieš čempionato pradžią praktiškai iš anksto buvo aišku, kaip baigsis visos rungtynės.

Ypač sunku buvo kovoti dėl sidabro medalių su Kauno plaukimo mokykloje, kurios penki žaidėjai profesionaliai du kartus per dieną treniruojasi su „Žaibu“.

Buvo geresnis kauniečių funkcinis fizinis pasirengimas, antra, nuo rudens jie sužaidė gerokai daugiau rungtynių nei mes.

Per Lietuvos čempionatą sužaidėme vos penkerias rungtynes, turbūt, per 30 metų tai buvo pats trumpiausias čempionatas.

Kai komanda stokoja gero lygio rungtynių, žaidėjų meistriškumas vien treniruočių dėka negali augti“, – teigia vilniečių strategas Nerijus Papaurėlis.

Sostinės komandoje naudingiausiu žaidėju pripažintas legionierius iš Charkivo V. Ilčenka, vilniečių komandą papildęs praėjusią vasarą.

„Prasidėjus karui Ukrainoje, Vadimas rungtyniavo Vengrijoje, o po to susidomėjo mūsų komanda ir visai neblogai prisijungė prie mūsų kolektyvo.

Jis – Ukrainos jaunimo rinktinės vartininkas, o dabar kviečiamas kandidatu ir jų suaugusiųjų komandą.

Lietuvos čempionate norėjo dalyvauti ir antroji mūsų komandą, tačiau mums nebuvo leista žaisti.

Jauniems žaidėjams būtų buvusi puiki proga parungtyniauti su ketvirtą – šeštą vietas užėmusiomis Alytaus, Klaipėdos ir Rygos komandomis.

Kai kurie mūsų jauni 16-18 metų žaidėjai nerungtyniavo net nuo pernai lapkričio mėnesio“, – nerimauja vilniečių treneris.

Bronzos medaliai „Baltic Amadeus“ komandai didelio džiaugsmo neteikė, nors jie ir pagirtinai kovojo su savo varžovais.

Gerai žaidė komandos kapitonas Karolis Blaževičius, kuris bandė sulipdyti problemų kamuojamą komandą ir jam tai neblogai pavyko, 16-metis Patrykas Pašukas.

„Tačiau jauniems mūsų žaidėjams sunkoka tobulėti. Jaunių komandai ir rinktinei irgi trūksta varžybų su stipriomis komandomis.

O su vyrais jaunimui kovoti labai sunku. Galvojame apie kelis mūsų talentingus jaunus žaidėjus siųsti tobulėti į Tenerifės (Ispanija) klubą“, – sako N. Papaurėlis.

Vilniečių trenerį džiugino tai, kad kiekvienas komandos žaidėjas prisidėjo prie iškovotų bronzos medalių ir jį pozityviai nuteikia, jog sunkiais momentais vaikinai išliko kaip komanda.