30-metis kinas pakilo iš depresijos, į kurią buvo puolęs dvikovos pradžioje, ir praėjusį sekmadienį padėjo pergalingą tašką, tapdamas pirmuoju savo šalies šachmatininku pasaulio čempiono soste.

Tai buvo 18-a Kinijos ir Rusijos didmeistrių partija. Po 14 klasikinio formato akistatų bendras rezultatas buvo lygus (7-7), pirmosios trys greitųjų šachmatų partijos taip pat baigėsi lygiosiomis.

Ketvirtoji, kaip pasirodė, buvo lemiama: po 67 ryžtingų ir kai kuriais atvejais kontroversiškų ėjimų, bylojusių apie varžovų nusiteikimą išsiaiškinti santykius čia ir dabar, juodosiomis figūromis žaidęs J. Nepomniačis drebančia ranka nubloškė nuo stalo keletą jau nukirstų figūrų.

Dar po ėjimo 32-ejų rusas pripažino savo pralaimėjimą.


Antrąjį per karjerą, bet nepalyginamai apmaudesnį.

2021-aisiais J. Nepomniačis neturėjo jokių šansų kovodamas su Norvegijos genijumi Magnusu Carlsenu – iš 14 partijų jis nelaimėjo nė vienos.

Šįkart įtampos buvo kur kas daugiau. Pergalę J. Nepomniačis šventė jau antroje akistatoje žaisdamas juodosiomis figūromis, vėliau laimėjo penktą ir septintą partijas.

Po pastarosios – mūšiui dėl titulo įpusėjus – prasidėjo sekinanti lygiųjų serija, per kurią rusas turėjo kelias galimybes suduoti galbūt nokautuojantį smūgį varžovui. Atsilaikęs L. Dingas pusiausvyrą atkūrė 12-oje partijoje.

Kinas neslėpė, jog sunki dvikovos pradžia ir patiriamas spaudimas buvo pastūmėję į depresiją, kuri trukdė susikaupti.


Bet problemų per 24 nervus draskančias dienas patyrė ir J. Nepomniačis.

Prisimindamas, kaip prieš dvejus metus per grumtynes su M. Carlsenu naktimis blaškydavosi lovoje negalėdamas užmigti, į Astaną rusas atvyko pasiruošęs.

Bet prieš lemiamas papildomas partijas jo laukė šokas.

„Pirmą valandą nakties supratau, kad mano vartoti migdomieji vaistai kažkur pradingo. Spėju, kad viešbučio kambarinė juos išmetė. Tai buvo tiesiog nesėkmė – labai tikiuosi, jog tai iš tiesų tebuvo sutapimas. Galiausiai nusnūdau tik porą valandų“, – pasakojo J. Nepomniačis.

Vis dėlto tikrąja varžovo galutinės pergalės priežastimi praėjusio Kandidatų turnyro laimėtojas laiko kino šaltakraujiškumą.

J. Nepomniačis neslėpė nuostabos dėl, jo žodžiais, „nepernelyg kruopštaus“ oponento pasirengimo.

„Nepaisant to, jis sugebėjo kautis, ir todėl nusipelno didelės pagarbos. Kai kuriose partijose jis jau būdavo beveik pribaigtas, bet užbaigdavo itin preciziškai, ir tai jam atnešė ne vieną tašką“, – stebėjosi Nepo vadinamas šachmatininkas.


Iki galutinės pergalės nė karto taip ir nepirmavusiam kinui nesukliudė ir, kaip manoma, į viešumą patekę taktiniai planai.

Socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį į dvi anonimines paskyras populiarioje šachmatų svetainėje. Pastebėta, kad jų savininkų tarpusavio partijos turėjo stulbinančių panašumų į L. Dingo ėjimus grumiantis dėl titulo – debiutai buvo visiškai identiški.

Spėta, jog viena paskyra priklauso L. Dingui, o kita – jo sekundantui iš Vengrijos Richardui Rapportui.

Pats L. Dingas nepatvirtino, jog taip buvo atskleista, ką prieš tikrąsias kovas jis repetuoja su savo komanda. Tačiau J. Nepomniačis pripažino, kad jo pagalbininkai šią medžiagą analizavo, ruošdami savus priešnuodžius.

Kaip ten bebūtų, L. Dingas tapo 17-u pasaulio šachmatų čempionu. Ši kompanija pasipildė pirmą kartą nuo 2013-ųjų, kai prasidėjo dešimtmetį trukęs M. Carlseno karaliavimas.


Per tą laiką penkis kartus titulą iškovojęs 32-ejų norvegas teigė tiesiog pavargęs jį ginti ir nusprendė perleisti be kovos.

M. Carlsenas išlieka Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) reitingo lyderiu, J. Nepomniačis užima antrą vietą, L. Dingas – trečią.

Pasaulio čempiono titulas pastarajam atnešė 1,1 mln. eurų dydžio piniginį prizą, jo priešininkui atiteko 0,9 mln.

Nors L. Dingas tapo pirmuoju pasaulio čempionu iš Kinijos, tarp moterų šis titulas priklauso jo tautietei Wenjun Ju.

Tuo metu J. Nepomniačis Astanoje varžėsi kaip neutralus sportininkas – FIDE jam tai leido daryti, nes Nepo kritiškai atsiliepia apie Rusijos invaziją į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)