6-oje atrankos grupėje ketvirtą vietą su 2 taškais užimantys Lietuvos rankininkai svečiuose susitiks su kelialapį jau užsitikrinusia Šveicarijos rinktine. Pralaimėjimas palaidotų visas lietuvių viltis patekti į Europos čempionatą.

Atrankos grupėje Lietuvos rankininkams būtina pralenkti taip pat 2 taškus turinčią Sakartvelo rinktinę. Geresnį įvarčių santykį tarpusavio rungtynėse turintys kartvelai išvykoje susitiks su grupės nugalėtoja Vengrijos rinktine.

Jeigu Lietuvos rinktinė bent tašku aplenks Sakartvelą ir užims trečią vietą grupėje, ji pretenduos į vietą Europos čempionate. Į finalinį etapą pateks dvi pirmąsias vietas užėmusios komandos ir keturios iš aštuonių rinktinių, grupėse užėmusios trečiąsias vietas. Trečią vietą užėmusių komandų įskaitoje nebus skaičiuojami taškai, iškovoti su paskutinę vietą grupėje užėmusia ekipa.

Jeigu palankiai susiklostys rungtynės kitose grupėse, Lietuvos rinktinei kelialapį gali garantuoti Šveicarijoje iškovotas taškas. Nepalankiai susiklosčius kitoms rungtynėms, Lietuvos rankininkams gali neužtekti ir pergalės prieš šveicarus.

„Atrankos turnyro pabaigoje nesame patys savo likimo kalviai. Tačiau turime padaryti viską, kad iškovotume taškus ir būtume tarp pretendentų į vietą Europos čempionate. Pirmiausia, turime gerinti gynybą. Praėjusiose rungtynėse vengrai mums įmetė net 46 įvarčius. Nei gynybos grandis, nei vartininkai nežaidė taip, kaip turi žaisti, – sako Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas. – Šveicarijoje prie komandos prisidėjo Rolandas Bernatonis. Europos lygoje šį sezoną žaidusio Bernatonio patirtis mums labai pravers aikštelėje. Ypač gynyboje, kur dėl traumų ir kitų priežasčių, neturime net trijų pagrindinių rinktinės gynėjų.“

Pirmose tarpusavio rungtynėse Lietuvos rinktinė Klaipėdoje pralaimėjo Šveicarijos ekipai minimaliu skirtumu 26:27.

„Reikia sužaisti daug geriau negu namuose. Klaipėdoje antroje rungtynių pusėje žaidėme tikrai gerai ir turėjome šansą atimti taškus iš šveicarų. Deja, nesėkminga rungtynių pradžia lėmė, kad nesugebėjome pasivyti varžovų. Rungtynių pradžia gali lemti labai daug, – teigia G. Savukynas. – Jeigu pradžioje atsilaikai ir neleidi varžovams atitrūkti ir jeigu pačiam dar pavyksta susikrauti bent nedidelį pranašumą, psichologiškai rungtyniauti yra daug lengviau. Bet kai negali pelnyti įvarčių, nors ir žaidi neblogai, bet varžovas tolsta. Jeigu realizuosime susikurtas progas, rungtynės klostysis visiškai kitaip negu pirmame susitikime.“

Lietuvos rinktinės treneris tvirtina, kad komanda atsigavo tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai po ketvirtadienį patirto triuškinamo pralaimėjimo vengrams.

„Taip susiklostė, kad šiame atrankos turnyre pirmas rungtynes sužaidžiam tragiškai, o antras rungtynes daug geriau. Per savo praktiką dar niekada nesu su tuo susidūręs. Net sunku pasakyti kas lemia tokį žaidėjų persiformavimą tarp rungtynių – pasirengimas, psichologija, nusiteikimas ar kitos priežastys. Treniruočių procese nieko naujo neišradinėjam. Prieš pirmą atrankos turnyro langą turėjome dvi dienas pasirengimui, dabar tris dienas. Bet rezultatas pirmose rungtynėse toks pats prastas, – sako G. Savukynas. – Šveicarijoje žaidėjų nuotaikos jau kitokios. Jaučiasi tinkamas nusiteikimas lemiamai kovai. Tuo tarpu šveicarams šios rungtynės jau nieko nelems. Neaišku, kaip varžovai nusiteiks šiam susitikimui. Šveicarijos rinktinė turi daug kvalifikuotų žaidėjų, rungtyniaujančių Čempionų lygoje, Europos lygoje ir stipriausiame Europoje nacionaliniame Vokietijos čempionate.“

Ryškiausia Šveicarijos rinktinės žvaigždė – 39 metų įžaidėjas Andre Schmidas. Daugiau negu 200 rungtynių nacionalinėje komandoje sužaidęs A. Schmidas patenka į trisdešimtuką pasaulio rankininkų, pelniusių virš tūkstančio įvarčių atstovaujant savo šalies rinktinei. A. Schmidas net penkis kartus iš eilės 2014-2018 m. buvo renkamas geriausiu Vokietijos čempionato sezono rankininku. Praėjusiais metais A. Schmidas grįžo į tėvynės Liucernos „Kriens“ klubą.

Kiti Šveicarijos rinktinės lyderiai – vartininkas Nikola Portneris ir linijos žaidėjas Lucas Meisteris rungtyniauja į Čempionų lygos ketvirtfinalį patekusio Vokietijos čempiono „Megdeburg“ klubo gretose. Europos lygoje iki ketvirtfinalio nukeliavęs šveicarų „Kadetten Schaffhausen“ klubas į rinktinę delegavo tris rankininkus – įžaidėją Mehdį Beną Romdhanė, kairįjį pusiau kraštą Luką Marosą ir kairįjį kraštą Marviną Lierą.