Iš pradžių, anksti ryte, Naujamiestyje prasidės 100 km bėgimo varžybos, o vakare, Vingio parko stadione, bėgikai susirungs ketvirtą kartą vyksiančiose „Vilnius 5000“ varžybose.

„The World’s Fastest Run powered by Nord Security“ – Lietuvos 100 km čempionatas

6 valandą ryto Švitrigailos g. 32 startuosiantis bėgimas pasižymi unikalia trasa, kadangi rato ilgis – 1,644 km. Dėl šios priežasties, dalyviai 100 km distancijoje įveiks net 60 ratų.

Vienas varžybų organizatorių ir 100 km bėgimo pasaulio rekordininkas Aleksandras Sorokinas (6 val. 5 min. 41 sek.) džiaugėsi idėjos įgyvendinimu: „Idėja kilo po eilinių varžybų užsienyje, kai nusprendėme, kad ir Lietuvoje galime suorganizuoti tokį renginį. Už organizavimą esu be galo dėkingas rėmėjams bei Vilniaus miestui.“

„Pirmą kartą šalyje turėsime tokio formato specifinį bėgimą, kuriame visos sąlygos sukurtos rekordo pagerinimui“, – pasakojo A. Sorokinas.

Visą distanciją dalyvius lydės besikeičiantys pacemakeriai (tempą palaikantys bėgikai), todėl varžybos iš dalies galės priminti Eliudo Kipchoge‘s nubėgtą maratoną (1 val. 59 min. 40 sek.) Vienoje (Austrija).
Artėjant varžyboms, ultramaratonininkas A. Sorokinas pasidžiaugė ir būsima konkurencija: „Pakvietėme kelis itin greitus sportininkus iš užsienio, o ir lietuvių tikimės sulaukti apie 30.“

Be to, varžybose bus ir estafetės rungtis. Vos prieš kelias dienas iš JAV aukštikalnių stovyklos grįžęs pasaulio rekordininkas neslėpė, jog 100 km rungtis nėra jo pagrindinė, todėl nerimo yra: „Nors sportinė forma geresnė nei praeitais metais, rezultatą lems įvairiausios smulkmenos, o visi varžovai labai norės laimėti.“

„Pagrindinis tikslas – laimėti varžybas ir pagerinti sau pačiam priklausantį rekordą, tačiau, kaip jau minėjau, tokioje ilgoje distancijoje galutinį rezultatą prognozuoti yra sunku“, – sakė A. Sorokinas.

Pasak A. Sorokino, visų žiūrovų lauks pramogos, vaišės, staigmenos, todėl nuobodu nebus: „Tokiose varžybose palaikymas sportininkams yra labai svarbus, ypatingai – paskutiniame ruože. Kviečiu visus atvykti apie 10 val. ir stebėti finalinę atkarpą.“

5000 m bėgimo varžybos „Vilnius 5000“

„Mūsų tikslas – padaryti aukšto meistriškumo varžybas bei sujungti skirtingas bėgikų bendruomenes, kad vienose varžybose dalyvautų tiek profesionalai, tiek ir mėgėjai bėgiojantys dėl savęs“, – apie stadiono varžybų išskirtinumą pasakojo vienas iš organizatorių Arnas Gabrėnas.

Nors pirmaisiais metais dalyvių skaičių ribojo COVID–19 pandemija (tik elito bėgimas su 20 dalyvių), vėliau bėgikų skaičius varžybose tolygiai didėjo. „Pernai turėjome apie 80 suaugusiųjų ir 70 vaikų, todėl šiemet tikimės sulaukti virš 100 bėgikų“, – teigė A. Gabrėnas.

Pasak Arno, svarbu lengvąją atletika parodyti ne tik iš streso ir jaudulio pusės: „Visada kuriame šventinę, festivalio atmosferą ir stengiamės sportą parodyti kaip užsiėmimą, kuriame galima ne tik pakonkuruoti, bet ir smagiai praleisti laiką siekiant asmeninių rekordų.“

„Žiūrovų palaikymas visada labai motyvuoja, todėl skatiname visus ateiti ir palaikyti bėgikus, nes tai yra vienas svarbiausių dalykų siekiant rezultato“, – sakė A. Gabrėnas. Žiūrovų varžybose lauks DJ, maistas ir kitos pramogos.

Varžybų pradžia – 17 val. Vingio parko stadione.

Svarbu paminėti, kad LLAF pavasario taurės 5000 m bėgimo varžybose taškai klubams skaičiuojami nebus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją