Ekspertai akcentuoja, kad saugaus važiavimo ir dviračio valdymo įgūdžius vaikams būtina ugdyti nuo mažumės, o tinkamai pasiruošti naujam sezonui ir prisiminti taisykles – būtina.

Šiuo tikslu Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF) gegužę ir birželį skelbia dviračių mėnesiais ir Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio bei Alytaus gyventojus kviečia į dviračių sezono atidarymo renginius visai šeimai „Dviratynės“. Pirmasis renginys – jau gegužės 4 d., 18.30 val., Vilniuje, prie Vingio parko estrados.

Iššūkis – per mažas dėmesys pasiruošimui

„Infrastruktūrai gerėjant ir populiarėjant sveikai gyvensenai, dviratizmo kultūra įsibėgėja, tad dviratininkų skaičius keliuose kasmet didėja. Tai itin džiuginanti tendencija, kuri kartu atneša ir augančių žinių poreikį.

Šiandien pastebime, kad daugiausiai iššūkių kyla šeimoms su mažesniais vaikais, kurie dar neturi tinkamų dviračio valdymo įgūdžių, o tėvams neretai trūksta žinių, kaip apsaugoti save bei vaikus ir saugiai riedėti keliuose.

Naujas ar techniškai tvarkingas dviratis turėtų būti tik pradžia dviračių kelionėje: situacijos valdymas, saugaus važiavimo taisyklės, teisingai dėvimos apsaugos priemonės – dalykai, kurie saugo gyvybes ir kuriems šiandien dėmesio skiriama per mažai“, - sako LDSF generalinis sekretorius Arnoldas Valiauga.

Pasak A. Valiaugos, renginių maratonas per Lietuvą „Dviratynės“ ir skirtas skatinti draugišką bei saugią dviratizmo kultūrą mūsų šalyje, lengviausiu ir greičiausiu būdu visuomenei suteikiant visą svarbiausią informaciją apie tinkamą pasiruošimą dviračių sezonui.

„Subūrėme daug stiprių partnerių. Visai šeimai skirtų renginių metu vyks nemokamos dviračių pamokėlės vaikams su profesionaliais dviračių treneriais, daugkartiniais dviračių sporto čempionais – vaikai galės pasimokyti, kaip važiuoti saugiai, valdyti dviratį ir aplenkti kliūtis.

Dviračių profesionalai suteiks vertingų patarimų: nuo tinkamo dviračio pasirinkimo iki teisingo apsaugos priemonių dėvėjimo. Lietuvos policijos pareigūnai renginyje dalinsis svarbiausiomis žiniomis, kaip važiuoti saugiai ir kokių taisyklių nepamiršti dviračių takuose ir kelyje, kaip apsaugoti dviratį nuo vagysčių. Jaunųjų dviratininkų laukia ir BMX Freestyle trenerių pamokos bei triukai“, - apie renginių programą pasakoja LDSF atstovas.

Prie projekto jungiasi ir dviračių pamokėles vaikams ves dukart pasaulio, triskart Europos čempionė, penkerių olimpinių žaidynių dalyvė Simona Krupeckaitė, pasaulio čempionato prizininkas, „Tour de France“ ir „Giro d‘Italia“ lenktynių etapų nugalėtojas Ramūnas Navardauskas, treneriai Vaida Bronickienė bei Donatas Šertvytis.

Nežinojimas kainuoja

Lietuvos policijos statistikos duomenimis, 2022 m. įvairių Kelių eismo taisyklių pažeidimų, kuriuose dalyvavo dviratininkai ir elektrinių paspirtukų vairuotojai, užfiksuota 9 211. Pernai metais buvo sužeisti 400 dviračių vairuotojų ir 12 keleivių.

„Daugiau kaip pusė eismo įvykių, kuriuose nukenčia dviratininkai, šiandien įvyksta dėl neatsargumo, kuomet nesilaikoma Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Didžiausių iššūkių kyla tuomet, kai viename kelyje susitinka visi eismo dalyviai – ir dviratininkai, ir paspirtukininkai, ir pėstieji.

Čia itin svarbūs tinkami dviračio valdymo įgūdžiai, kurie padeda ne tik apsisaugoti nuo susidūrimo, bet ir apsaugoti kitiems asmenims priklausantį turtą. Tėvų pareiga ir atsakomybė – vaikus supažindinti su pagrindinėmis saugaus važiavimo taisyklėmis, pamokyti, kaip įspėti pėsčiuosius apie artėjantį dviratį. Itin svarbu nepamiršti ir pasirūpinti tinkamu vaikų matomumu kelyje“, – svarbiausius iššūkius akcentuoja Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Pasak Lietuvos policijos atstovo, šiltuoju metų laiku padaugėja ir dviračių vagysčių – pernai metais jų užfiksuota 222, 2023 m. – 86. Nusikalstamumo pikas pasiekiamas birželio, liepos mėnesiais. Visa saugaus važiavimo ir vagysčių prevencijos informacija Lietuvos policija dalinsis „Dviratynių“ metu.

Renginių kalendorius:

  • Gegužės 4 d. 18.30 val. – Vilnius, Vingio parko estrada
  • Gegužės 18 d. 18.30 val. – Klaipėda, Vasaros estrada
  • Gegužės 25 d. 18.30 val. – Alytus, Dainų slėnio estrada
  • Birželio 1 d. – 18.30 val. – Panevėžys, Kultūros ir poilsio parkas (šalia ekstremalaus sporto aikštelės)
  • Birželio 8 d. – 18.30 val. – Kaunas, Kalniečių parkas (šalia šunų aikštelės)
  • Birželio 15 d. – 18.30 val. – Vilnius, Vingio parko estrada (uždarymas).