Jei stalo tenisas, dziudo, fechtavimas, imtynės ar tekvondo pastarosiomis savaitėmis nusprendė sugrąžinti Ukrainą užpuolusių valstybių atstovus į tarptautinę areną, Pasaulinė badmintono federacija (BWF) ketvirtadienį pranešė paliekanti galioti sankcijas, kurių buvo imtasi 2022-ųjų kovą reaguojant į Rusijos invaziją.

Tiesa, komentuodama tokį žingsnį, BWF jį motyvavo nuogąstavimais dėl saugumo.

„Ši pozicija atspindi norą išlaikyti badmintono integralumą ir užtikrinti sportininkų saugumą. Turint omenyje, kad konfliktas tarp Ukrainos ir Rusijos su Baltarusija tęsiasi, kitos vyriausybės kišasi į sportą ir blokuoja dalies atletų dalyvavimą varžybose vietoje to, kad leistų sportui tiesti tiltus, jaučiame, kad baimės dėl saugumo išlieka.

BWF pripažįsta, kad sportas turėtų skatinti taiką ir solidarumą, o ne būti žaislu geopolitinėse galios varžybose. Sportininkams visada turėtų būti leidžiama startuoti neatsižvelgiant į jų turimą pasą. Žinome, kad kai kuriose kitose sporto šakose toks taikus ir saugus dalyvavimas jau yra užtikrinamas. Vis dėlto BWF kol kas nėra tikra, jog tai galima padaryti ir badmintone. Toliau atidžiai seksime situaciją ir peržiūrėsime savo poziciją ateityje“, – rašoma pranešime, kuriame nėra pateikiama jokių terminų, kada BWF vėl galėtų grįžti prie Rusijos ir Baltarusijos klausimo.

Kelialapiai į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes geriausiems planetos badmintonininkams bus išdalinti pagal reitingo taškus, kuriuos jie kaups įvairiose varžybose nuo kito mėnesio iki 2024-ųjų balandžio pabaigos.

Primename, kad rusų ir baltarusių toliau nepageidaujantys savo varžybose kiek anksčiau pranešė krepšinis, lengvoji atletika. Kitos sporto šakos dar turės priimti atitinkamus sprendimus dėl tolesnio sankcijų galiojimo.

Tenise Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams nuo karo pradžios buvo leidžiama toliau varžytis kaip neutraliems atletams, boksas dar praėjusį rudenį reabilitavo abiejų šalių atstovus visa apimtimi – sugrąžindamas juos į tarptautinį ringą kartu su vėliavomis ir himnais.

Papildyta 16.00 val.

Priešinga kryptimi nei badmintonas suka Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės sąjunga (UIPM), ketvirtadienį nusprendusi vėl priimti į tarptautines varžybas Rusijos ir Baltarusijos sportininkus.

Atletai, kurie nepriklauso karinėms pajėgoms ir atvirai neremia karo, galės varžytis neutraliu statusu.

„Tvirtai tikime, kad sportas turėtų būti politiškai neutralus ir dabar, labiau nei bet kada, turi būti taikos ir solidarumo simbolis“, – rašoma UIPM pranešime.

Federacijos vykdančioji valdyba netrukus turėtų nustatyti kriterijus, pagal kuriuos speciali komisija vertins atskirų Rusijos ir Baltarusijos penkiakovininkų atitiktį neutralumo reikalavimui.

Verta pažymėti, jog šiuolaikinė penkiakovė yra kilusi iš kariuomenės pratybų, ir iki šiol daugelyje šalių net ir pajėgiausi penkiakovininkai bent jau formaliai priklauso karinėms pajėgoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją