Kanados plaukimo rinktinėje sportininkai tarpusavyje juokauja – jeigu nenori susigadinti nuotaikos, apšilimą privalai pradėti penkiomis minutėmis anksčiau nei S. McIntosh.

„Antraip ji išspardys tau užpakalį“, – paaiškina M. Mac Neil, kuri su Summer tarptautinių startų metu paprastai dalinasi vienu viešbučio kambariu.

Kanadiečiai turi ir dabartinę pasaulio čempionę Kylie Masse, ir Rio de Žaneiro žaidynėse olimpinį auksą nuskynusią Penny Oleksiak.

Bet kuri 16-metė galėtų pasimesti tokioje čempionių kompanijoje. Tačiau S. McIntosh tai daugiau nebegresia.

Savo šalies suaugusiųjų rinktinei mergina iš Toronto atstovauja jau dvejus metus. Į Tokiją (Japonija) ji nuvažiavo būdama vos 14-os ir debiutinėje olimpiadoje liko per žingsnį nuo medalio. Jauniausia Kanados olimpietė užėmė ketvirtą vietą plaukdama 400 m laisvu stiliumi.

Sulaukusi 15-os ji jau taškė baseiną Budapešte (Vengrija), kur sužvejojo keturis pasaulio pirmenybių medalius. 200 m peteliške ir 400 m kompleksinio plaukimo rungtys S. McIntosh pavertė jauniausia visų laikų planetos čempione iš Kanados.

„Ji sakė, kad varžytis pasaulio čempionate buvo smagu, kad tiesiog leido veikti adrenalinui ir nė kiek nesinervino. Skambėjo, tarsi tai būtų normali kasdienybė. Bet tai nėra normalu“, – kalbėdama su „Sports Net“, apie jaunąją komandos draugę atsiliepė M. Mac Neil.

Summer McIntosh

Dabar Summer – šešiolika. Ir ji jau lenktyniauja nebe su tiesioginėmis konkurentėmis, neriančiomis į tą patį baseiną.

S. McIntosh varžovės – greičiausios plaukikės istorijoje. Ji pati dabar yra viena iš tokių.

Per savo dar trumpą karjerą ji daugiau nei pusšimtį kartų gerino įvairių amžiaus grupių nacionalinius ir planetos rekordus.

O kovo ir balandžio sandūroje kanadietė per vieną savaitę sugebėjo išvystyti visame pasaulyje dar neregėtą tempą išsyk dviejose rungtyse, kurios tarpusavyje nėra labai giminingos.

Gimtajame Toronte vykusiose nacionalinėse varžybose S. McIntosh 400 m laisvu stiliumi įveikė per 3 min. 56,08 sek., o tą patį nuotolį keisdama plaukimo stilius – per 4 min. 25,87 sek. Atsisveikinti su ligšioliniais pasaulio rekordais teko atitinkamai australei Ariarne Titmus bei Vengrijos geležinei ledi Katinkai Hosszu.

Istorinius plaukimus skyrė vos kelios dienos, nors iki tol apskritai dar nebuvo žmogaus, sugebėjusio fiksuoti rekordus šiose abiejose rungtyse.

Savomis akimis išvysti analogų neturinti pasiekimą galėjo ir Kanadoje gyvenanti lietuvė Silvija Statkevičius. 15-metė pati varžėsi su S. McIntosh plaukdama 200 m laisvu stiliumi ir pagerino Lietuvos jaunimo (iki 17 metų) rekordą – 2 min. 1,86 sek.

Silvija Statkevičius

Summer nugalėjo ir šioje rungtyje, pergalę pagardindama savo amžiaus grupės pasaulio rekordu – 1 min. 53,91 sek.

Tokie rezultatai S. Statkevičius turėtų stebinti mažiausiai, kadangi anksčiau ji su S. McIntosh lankė tą patį plaukimo klubą Toronte.

Plaukti Summer išmoko, kuomet į baseiną namų kieme ją įmetė tėtis Gregas. O patarimų davė mama Jill – 1984-ųjų Los Andželo olimpinių žaidynių dalyvė, plaukusi 200 m krūtine.

Summer mėgino ir dailųjį čiuožimą, patraukusį dvejais metais vyresnę jos seserį Brooke, kuri jau yra tapusi ir itin konkurencingų nacionalinių pirmenybių, ir pasaulio jaunimo čempionato prizininke.

Lieka neaišku, ar ant ledo jaunoji kanadietė būtų išdarinėjusi panašius dalykus kaip vandenyje, nes jos širdį užkariavo plaukimas.

Tačiau net ir pamatę, kokia talentinga jų atžala, tėvai stengėsi prilaikyti arklius. Kuomet kiti 10-mečiai klubo plaukikai treniruodavosi šešis kartus per savaitę, S. McIntosh apsiribodavo keturiomis treniruotėmis.

Nepaisant to, po kelerių metų jos pavardė ėmė skambėti Kanados plaukimo bendruomenėje, o sulaukusi 13-os Summer buvo pakviesta pasitreniruoti su nacionaline rinktine.

„Paprastai kuomet kokie nors jaunuoliai pirmą kartą pasirodo rinktinės treniruotėje ir atsiduria greta olimpinių bei pasaulio pirmenybių prizininkų, jie nebūna labai drąsūs. Jie nemėgina takelyje plaukti pirmi, nebando visiems įkrėsti į kaulus. O Summer pačią pirmą dieną ėmė diktuoti tempą“, – pasakojo kanadiečių treneris Ryanas Mallette‘as.

„Vienu metu supratau, kad didžiuojuosi savimi aplenkęs 15-metę, ant kurios plaukimo kostiumo nupieštas dinozauras“, – prisiminęs bendras pratybas, stebėjosi dukart pasaulio čempionato bronzinis prizininkas iš Kanados Joshua Liendo.

Ne viskas S. McIntosh kelyje buvo rožėmis klota – teko atlaikyti ir keletą sunkių momentų.

Vienintelę treniruotę gyvenime ji praleido, kuomet tėvui buvo diagnozuotas gerklės vėžys (vėliau jam pavyko sėkmingai pagyti).

Bet 2020-aisiais būsima planetos rekordininkė neteko netikėtai Anapilin iškeliavusio savo trenerio Kevino Thorburno.

Praėjusį rudenį ji nėrė į platesnius vandenis ir palikusi gimtuosius namus iškeliavo į Floridą, kur dabar sportuoja su viena pajėgiausių JAV universitetų komandų.

Paauglę pastaraisiais metais visą laiką supa vyresni žmonės, nes baseine su bendraamžiais S. McIntosh tiesiog neturėtų ką veikti.

Kita vertus, tokia kompanjonė veteranais priverčia pasijusti net tuos, kurie vos pradėjo trečią savo gyvenimo dešimtmetį.

„Kartą kalbėjomės apie ateitį, 2028 metų Los Andželo žaidynes, ir Summer pasakė: o Dieve, tada jau būsiu tokia sena, 21-erių... Ką man beliko atsakyti – labai ačiū“, – juokėsi M. Mac Neil, kuri pirmą olimpinį titulą Tokijuje kaip tik ir laimėjo būdama 21-erių metų.

Praėjusią savaitę prisijungusi prie pasaulio rekordininkų klubo, S. McIntosh stojo į ne itin gausią paauglių, kuriems tai padaryti pavyko šiame amžiuje, gretą.

Lietuvoje kiekvienas sporto gerbėjas turbūt geriausiai pamena 2013-uosius, kuomet plaukdama 50 ir 100 m krūtine planetos rekordus fiksavo tuomet 16-metė Rūta Meilutytė.

Tame pačiame pasaulio čempionate 800 bei 1500 m plaukimo laisvu stiliumi rekordus sulaužė ir dviem dienomis jaunesnė amerikietė Katie Ledecky – dabar jau septyniskart olimpinė čempionė, savo kolekcijoje turinti 19 planetos pirmenybių aukso medalių.

Per prabėgusį dešimtmetį tik italė Benedetta Pilato sugebėjo perimti iš R. Meilutytės 50 m distancijos rekordą būdama keliais mėnesiais jaunesnė nei S. McIntosh.

Rūta Meilutytė 2013 m. pasaulio čempionate

Kartą prieš Tokijo žaidynes Kanados plaukimo rinktinė atliko psichologines pratybas, kuriomis siekta užmegzti glaudesnius komandos narių tarpusavio ryšius.

Į vieną salę susibūrę plaukikai turėjo paeiliui atsistoti ir įvardinti, kokią supergalią svajoja turėti.

„Šiek tiek susijaudinau – iš pradžių ketinau sakyti, jog norėčiau mokėti skraidyti, bet pamaniau, jog tai būtų pernelyg banalu. Tada kilo kita mintis – supratau, kad iš tiesų yra dalykas, apie kurį nuolat galvoju“, – prisiminė S. McIntosh.

Summer atsistojo ir pareiškė, jog jos pageidaujama supergalia būtų niekada nepasenti. Visa rinktinė plyšo juokais.

Bet jei Kanados plaukimo vunderkindas išties būtų apdovanotas amžina jaunyste, visoms konkurentėms juokai būtų menki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją