Antradienį posėdžiavęs IOC Vykdomasis komitetas nusprendė, kad tarptautinės federacijos tam tikromis sąlygomis gali leisti sportininkams dalyvauti varžybose. Prieš 13 mėnesių, iš karto po Rusijos invazijos į Ukrainą, dauguma federacijų paisė IOC rekomendacijos pašalinti rusų ir baltarusių sportininkus iš varžybų.

Tarp IOC sąlygų yra griežtas neutralumas, antidopingo kodekso laikymasis ir įrodymas, kad sportininkas aktyviai neremia karo. Kariuomenei priklausantys atletai iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti varžybose negalės, kaip ir abiejų šalių komandos. Sprendimas dėl dalyvavimo 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse esą bus priimtas „atitinkamu metu“.

„Negalime pasiūlyti sprendimo, kuris patiktų visiems“, – posėdžio pradžioje sakė IOC prezidentas Thomas Bachas. Pirmiausiai Vakarų pasaulio vyriausybės ir atletai kritikavo IOC dėl atitinkamų planų, tačiau IPC pabrėžia sporto autonomiją ir atkreipia dėmesį į JT ir olimpinės chartijos nuostatas dėl diskriminacijos.

Th. Bachas antradienį sakė, kad rusų ir baltarusių sportininkų dalyvavimas tokių sporto šakų, kaip tenisas, ledo ritulys ar dviračių sportas, varžybose veikia. „Nė vienose šių varžybų nebuvo saugumo incidentų“, – sakė Th. Bachas.

Vis dėlto pastaruoju metu ypač moterų teniso varžybose padaugėjo nesutarimų tarp neutralių atlečių iš Rusijos ir Baltarusijos bei jų konkurenčių iš Ukrainos.

Tiesa, IOC pranešime pabrėžiama, kad Lozana pasilieka teisę nepriimti į varžybas agresorių šalių atstovų, net jei šie bus įveikę olimpinės atrankos slenksčius. Esą galutinis sprendimas dėl Rusijos ir Baltarusijos piliečių dalyvavimo Paryžiuje bus priimtas „tinkamu metu“.

Taip pat paskelbta nauja rekomendacija tarptautinėms sporto federacijoms neleisti rusų bei baltarusių komandoms dalyvauti tarptautinėse varžybose komandinėse sporto šakose ar rungtyse.

Tarptautinės federacijos raginamos palikti nuošalyje ir individualių sporto šakų atstovus, kurie remia karo veiksmus arba patys priklauso karinėms pajėgoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)