Ateinančią savaitę, kovo 28-30 dienomis, IOC valdyba turėtų priimti rekomendaciją dėl opaus klausimo – ar leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse su neutraliu statusu. Tai pastaruoju metu įžiebia vis daugiau karštų diskusijų ir grasinimų boikotuoti.

Esene apie tai paklaustas Th. Bachas problemą apibūdino vienu žodžiu: „Dilema“.

„Mes suprantame Ukrainos žmones ir sportininkus, kita vertus, kaip pasaulinė organizacija, esame atsakingi už žmonių teises ir olimpinę chartiją. Tiek žmonių teisės, tiek olimpinė chartija prieštarauja galimybei visiškai izoliuoti žmones su kažkurios valstybės pasu“, – kalbėjo 69-erių metų IOC vadovas.

Jis patikino, kad IOC valdybos posėdyje bus prieita prie atsakymų, kaip šią problemą spręsti.

Forume apie olimpizmą įtampos tarp sporto ir politikos lauke kalbėjęs 1976 metų olimpinis fechtavimosi čempionas dar kartą pabrėžė olimpinio sporto neutralumą: „Pasaulyje 70 proc. konfliktų yra ginkluoto pobūdžio. Mes negalime priimti jokių sprendimų dėl karo ir taikos.“

Anot Th. Bacho, jei IOC neleistų į žaidynes sportininkų dėl politinių priežasčių, „sugriūtų visa tarptautinė sporto sistema, tokia, kokią mes šiandien žinome“.

Nacionalinių federacijų atstovų žvilgsniai krypsta į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM). „Noriu priminti ministerijai, kad pasideda olimpinės atrankos. Turėtume priimti vieningą sprendimą, kaip mes elgiamės tuo atveju, jei rusams ir baltarusiams bus leista dalyvauti.

Greičiausiai tokių sporto šakų bus, tad reikėtų bendros pozicijos – ar dalyvaujame ir mes, ar priimame morališkai teisingą sprendimą nedalyvauti“, – rūpinosi 72 sporto šakas vienijančios Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) prezidentas Darius Šaluga, kuris yra ir boikotuoti visas agresorių kvapeliu atsiduodančias tarptautines varžybas pasiryžusios Lietuvos bokso federacijos vadovas.

Pasirinkimas nėra toks paprastas kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Mat, pavyzdžiui, tenise patys ukrainiečiai iki šiol žaidžia su neutralų statusą įgavusiais rusais ir baltarusiais.

Tik neseniai Ukrainos olimpinis komitetas bei jaunimo ir sporto ministerija prakalbo apie vidines sankcijas šios šalies tenisininkams, kurie žengs į vieną aikštę su varžovais iš Ukrainą užpuolusių valstybių.

„Visi palaikome Ukrainą, bet matome, kaip jie patys varžosi su rusais. Gal po mačo nepaspaudžia rankos, bet vis tiek – žinau, kad federacijos sunerimusios, kas bus, jei palaikydami ukrainiečius mes liksime namuose, o jie patys dalyvaus“, – teigė ŠMSM pavaldžios Nacionalinės sporto agentūros direktorius Mindaugas Špokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)