„Pirmosios čempionato dienos buvo labai sunkios fiziškai. Pirmąją ir antrąją dieną praleidome po 7-8 valandas ant vandens, tačiau buvo įvykdytas tik vienas plaukimas (vietoje 4). Ir tai jo metu, ženklas, žymintis mūsų distanciją, nuo mūsų pabėgo, sukeldamas chaosą taškų skaičiavimo sistemoje“, – apie šlapias ir labai šaltas valandas ant vandens pasakoja olimpietė.

Ženklai žymintys buriuotojų distancijas šiuo metu yra valdomi kompiuteriniu būdu. Jiems yra užduodamos tikslios koordinatės ir, jei vėjo kryptis pasisuka, teisėjai juos gali nusiųsti į kitą lokaciją ir pakeisti kampą į vėją taip, kaip reikalauja teisėjavimo standartai.

Tačiau šie ženklai nebegali judėti, kai bent vienas sportininkas jau yra apiplaukęs bent vieną iš ženklų. Italijoje rengiamame Europos čempionate, deja, ženklai elgiasi taip, tarsi turėtų savo nuomonę: nuolat keičia savo pozicijas sportininkams jau varžantis.

Mažai patirties naudojant šias naujas žymėjimo technologijas, stiprus vėjas ir bangos lemia, kad distancija plaukiant vis keičiasi, buriuotojoms tenka netgi vytis ženklus, kurie nuo jų tarsi bėga. Po tokių plaukimų seka dešimtys dalyvių protestų, kurių nagrinėjimas baigiasi chaotišku taškų skaičiavimu bendroje įskaitoje.

„Mano nuomone, keturias dienas besitęsiantis tokio žemo lygio teisėjavimas yra visiškai nepriimtinas ir nepagarbus elgesys. Regatos kokybė kenčia, čempionato kokybė kenčia, daugiau nei 300 čia susirinkusių buriuotojų įranga kenčia. @Eurilca, Jūs turite išspręsti šią problemą kuo skubiau“, – apie savo nusivylimą Europos čempionato teisėjavimu kalbėjo 2020 metų pasaulio čempionas, Rio de Žaneiro ir Tokijo olimpinių žaidynių dalyvis, vokietis Philippas Buhlis. Europos čempionate vyrai varžosi ILCA6 ir ILCA7 jachtų klasėse.

Kol chaosas teisėjavimo sistemoje tęsiasi, ketvirtadienį planuojama įvykdyti 3 plaukimus. Lietuvos buriuotojos V. Andrulytės laukia dar dvi dienos 13 laipsnių vandenyje, pučiant nepastoviam 5-15 mazgų vakarų-pietvakarių vėjui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją