„Toks būdas yra, bet dėl to būdo turi apsispręsti Lietuvos sportininkai. Ir aš kartais stebiuosi tuo tokiu lūkesčiu. Ir čia buvo iš kai kurių federacijų pasigirdusių pašnekėjimų, kad mums reikia, kad mums valdžia uždraustų. Tai įstatymą tikrai valdžia gali priimti bet kokį“, – Seime žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Tai, man atrodo, turint mintyje, kad sportas vis dėlto Lietuvoje yra visuomeninis: valstybė skiria lėšas ir čia valstybei, manau, kad yra ką numatyti, galbūt, taip kaip ir Kultūros tarybos skiriamame finansavime, kad jeigu kažkas nuspręstų kažkur dalyvauti, tai negalėtų pretenduoti į jokių valstybės finansavimą“, – taip pat pažymėjo ji.

Vyriausybės vadovė laikosi pozicijos, kad priimant sprendimą nedalyvauti varžybose su Rusijos ir Baltarusijos sportininkais turėtų veikti pačių Lietuvos sportininkų solidarumas.

„Kai kurių sportininkų jis labai aiškiai suprantamas, kai kurios federacijos, tarsi, turi tokį lūkestį, kad kažkas turi uždrausti, nes patys mes sprendimo priimti negalime. Tai, man atrodo, kad taip neturėtų būti. Jeigu jau yra visuomeninis judėjimas, tai tuomet jis ir turėtų būti visuomeninis judėjimas“, – akcentavo ji.

I. Šimonytė taip pat pabrėžė, kad pozicijos, jog Rusijos ir Baltarusijos sportininkai neturėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse, laikosi kelios dešimtys šalių.

„Čia yra ne tik Lietuvos pozicija, čia yra, man atrodo, tikrai kelių dešimčių šalių grupė, kurioje labai aktyviai kalba ir Baltijos šalys ir Lenkija ir labai dažnai kartu tą poziciją pabrėžia, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai neturi dalyvauti olimpinėse žaidynėse po jokia vėliava. Nes nėra jokios baltos vėliavos, kuri galėtų uždengti, tai ką Rusija, o ir jos bendrininkė Baltarusija daro Ukrainoje“, – teigė I. Šimonytė.

„Ir bandymas sakyti, kad čia kažkokiu būdu, jeigu tie sportininkai pasirodytų po neutralia vėliava, tai nuopelnai, jeigu jie kažką laimėtų, jie neatitektų Rusijai, tai mes puikiai žinome, kaip veikia Rusijos propaganda. Ji tikrai išnaudoja savo propagandiniuose tiksluose, nesvarbu po kokia vėliava jie apsigobę būtų. Dalis sporto žmonių yra taip pat karo veiksmų dalyviai ir mes tai taip pat žinome, jie dalyvauja žudyme ukrainiečių“, – taip pat akcentavo ji.

ELTA primena, kad Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen penktadienį prasidėjusioje Seimo pavasario sesijoje pateiks rezoliucijos projektą, kuria būtų paraginta uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir kitose tarptautinėse varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją