Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos atstovams buvo uždrausta dalyvauti daugelio olimpinių sporto šakų varžybose, kai Rusijos pajėgos pernai vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Tačiau šių metų sausį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pareiškė ieškantis „kelio“, kad rusai galėtų startuoti žaidynėse.

Po šio pranešimo Azijos olimpinė taryba (OCA) pasiūlė abiejų šalių sportininkams dalyvauti šių metų Azijos žaidynėse.

Tai buvo svarbus žingsnis, nes jie gali rinkti kvalifikacinius balus varžybose Azijoje, suteikiančius teisę rungtis Paryžiuje.

Dabar Azijos pavyzdžiu pasekė ir Afrika.

Pasiūlymui leisti rusams ir baltarusiams varžytis su neutralia vėliava vienbalsiai pritarė Afrikos nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (ANOCA) vykdomasis komitetas savo posėdyje Nuakšote, Mauritanijoje.

„Nariai vienbalsiai pasisakė už Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą visose tarptautinėse varžybose“, – sakoma ANOCA pranešime.

Jame pažymima, jog ANOCA prezidentas alžyrietis Mustapha Berrafas pareiškė, kad organizacijos požiūris „atitinka Tarptautinio olimpinio komiteto ir jo prezidento dr. Thomaso Bacho poziciją“.

IOC teigia, jog jo pozicija grindžiama įsitikinimu, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

Daugelis Vakarų šalių abejojo ​​šio žingsnio teisingumu.

Vokietijos nacionalinis olimpinis komitetas praėjusį mėnesį pareiškė, kad dabar nėra „tinkamas metas leisti sportininkams su Rusijos ar Baltarusijos pasais vėl dalyvauti tarptautinėse varžybose“.

Neseniai daugiau kaip 30 šalių, tarp jų – Lietuva, Kanada, Prancūzija, Didžioji Britanija, Lenkija, Švedija ir JAV, pasirašė laišką, kuriame klausiama, kaip sportininkai gali būti neutralūs, ypač turint omenyje „glaudžius ryšius tarp Rusijos sportininkų ir Rusijos kariškių“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)